Alternativet snupper borgmesterpost fra DF i København

KV17: Frank Jensen (S) fortsætter som overborgmester i København. Alternativet kan formentlig sætte Niko Grünfeld i stolen som kultur- og fritidsborgmester, mens Venstre og Dansk Folkeparti går markant tilbage.

Det blev Frank Jensens (S) nat på Københavns Rådhus.

Klokken 6.30 onsdag morgen leverede han den meddelelse, de fleste havde forventet at høre:

”Det bliver fordelt på den måde, at jeg fortsætter som overborgmester. Alle har peget på mig.”

Frank Jensen kunne sige det med endnu større selvsikkerhed, end kritikerne havde forudset.

Socialdemokratiet levede nemlig stort set op til valgresultatet fra 2013, og selvom Alternativet rykkede ind på rådhuset med 10,5 procent af stemmerne, pillede det ikke ved Socialdemokratiets plads på toppen af København.

Overborgmesteren var stolt af at have en aftale i hånden, som samtlige partier på Københavns Rådhus havde skrevet under på.

Enhedslisten bliver næststørste parti og forventes at tage posten som borgmester for miljø og teknik.

Klaps til de blå
Særligt Venstre og Dansk Folkeparti måtte lægge kind til vælgerlussinger.

Venstre med Cecilia Lonning-Skovgaard i spidsen gik 3,6 procentpoint tilbage og endte med blot 7,8 procent af stemmerne.

Dansk Folkeparti fik 5,0 procent, hvilket er 2,4 procentpoint mindre end i 2013.

Carl Christian Ebbesen (DF) mister nu sin borgmesterpost for Kultur- og Fritidsforvaltningen, som Alternativet står klar til at overtage.

”Som det ser ud lige nu, håber jeg, at Alternativet får Kultur- og Fritidsforvaltningen, og at vi kan være med til at gøre København til kunst- og kulturby som vi ikke har set før. Samtidig vil vi også gerne skabe skabe opmærksomhed om bæredygtighed med eksperimenterende og progressive løsninger,” siger Alternativets kommende borgmester Niko Grünfeld til TV 2 News.

Alternativet er strøget ind i Borgerrepræsentationen med grøn medvind i ryggen. Blæsten om medarbejdersager på Christiansborg kunne ikke ændre på, at 10,5 procent af københavnerne satte kryds ved Liste Å.

Selvom Liberal Alliance med 4,0 procent af stemmerne holdt sit resultat fra 2013 – og Konservative gik en smule frem til 5,6 procent – endte det altså samlet med et stort nederlag til blå blok.

Konservative har overhalet DF som blå bloks næststørste parti i København.

Nu skal borgmesterposter fordeles
Frank Jensen mødte allerede tidligt på aftenen op på Københavns Rådhus flankeret af Mia Nyegaard (R), Sisse Marie Welling (SF) og Ninna Hedeager Olsen (EL).

”Godt selskab,” kaldte overborgmesteren det selvsikkert.

De tre partier havde på forhånd givet håndslag på, at Frank Jensen skulle være overborgmester.

Der bliver dog også borgmesterposter til spidskandidaterne Mia Nyegaard (R), Sisse Marie Welling (SF) og Ninna Hedeager Olsen (EL), selvom alle deres partier gik tilbage.

Enhedslisten er andenvælger til borgmesterpost efter Socialdemokratiet, og Hedeager Olsen forventes at tage Miljø- og Teknikforvaltningen.

S vil som tredjevælger til fagborgmesterpost ifølge Frank Jensen gå efter børne- og ungeområdet.

Alternativet vælger som nummer fire, Venstre vælger som nummer fem, Radikale vælger som nummer seks, og SF vælger som nummer syv.

Sisse Marie Welling (SF) skriver på Twitter:
 
"Træt. Glad. Borgmesterpost i hus. Sandsynligvis sundhed- og omsorg. Glæder mig til at fylde Ninna T’s sko ud."

SF's nuværende sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen stopper 1. januar.

Radikale gik som forventet tilbage med 2,3 procentpoint og endte på 8,9 procent af stemmerne, mens SF gik fra 10,0 procent i 2013 til 8,3 procent.

,

Forrige artikel Røde og grønne kræver fintælling på Frederiksberg Røde og grønne kræver fintælling på Frederiksberg Næste artikel Rødt flertal i Danske Regioners bestyrelse Rødt flertal i Danske Regioners bestyrelse
Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

STORBYSMITTE: Nu intensiveres tiltagene for at bekæmpe coronasmitten i Hovedstadsområdet. Magnus Heunicke (S) vil præsentere de nye restriktioner sammen med en række myndigheder og lokale politikere, herunder Københavns nye Overborgmester, Lars Weiss (S). Se med klokken 16.00.