Altingets robot klar med 10.515 artikler: Nu kan du læse om din kandidats valgresultat

Hos Altinget kan du nu finde en artikel om hver eneste kandidat til kommunalvalget og regionalvalget. Her kan du blandt andet finde personlige stemmetal, se hvor kandidaten fik flest og færrest stemmer og sammenligne med tidligere valg.  

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Cecilie Gormsen

10.515 artikler.

Så mange artikler om de kommunale og regionale kandidaters valgresultater er netop publiceret på Altinget – én artikel for hver kandidat og skrevet af Altingets robot. 

Og ifølge Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, er de mere end 10.000 artikler med til at skabe overblik over valgresultatet i landets 98 kommuner:

”Jeg er virkelig stolt af det her robotprojekt, som vel er det største, der er lavet inden for politisk journalistik i Danmark. Det er mange tusinde artikler, som vi aldrig kunne have skrevet manuelt, men som vi takket være robotjournalistikken kan lægge frem,” siger Jakob Nielsen og fortsætter: 

”Altingets mission er at bidrage til forståelsen af politik ved at bedrive journalistik med et neutralt udgangspunkt. Her er vi med til at skabe et helt unikt overblik over et valgresultat, der ellers er meget svært at overskue.” 

Bundsgaard fik flest personlige stemmer af alle kommunale kandidater

I Altingets kandidatunivers kan man blandt andet søge på både kommuner og partier, ligesom man selvfølgelig også kan søge direkte i søgefeltet på de enkelte kandidater. 

Her kan man blandt andet se, at Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) var den kandidat, der fik flest personlige stemmer i hele landet- nemlig 19.279 stemmer. Det svarer til hver tiende af samtlige gyldige stemmer afgivet i Aarhus Kommune. 

Men selvom Bundsgaard fik flest personlige stemmer af alle til kommunalvalget, går han kraftigt tilbage, når man sammenligner med 2017, kan man læse i artiklen fra Altingets robot. I 2017 fik han nemlig 39.841 personlige stemmer, hvilket betyder, at han ved dette valg havde en tilbagegang på 20.562 stemmer. Og sådan er der lavet artikler på alle kandidaterne til valget 16. November – både dem, som kom ind, og dem som ikke blev valgt.  

En stor mængde public service-indhold

Bag Altingets robotartikler står Altingets udviklingsafdeling og roboteksperten Niels-Erik Kaaber Rasmussen, som Altinget har arbejdet sammen med gennem mange år.  

Udviklingen af robotartiklerne sker i forlængelse af Altingets Kandidattest, som i forvejen kan bruges som et leksikon over alle de politikere, der stillede op ved kommunalvalget og regionalvalget. Her kunne man lære en masse om deres mærkesager og politiske holdninger.  

“På den måde leverer vi ved hjælp af computerprogrammer en enorm mængde public service-indhold, som hjælper danskerne med at orientere sig i et valg, hvor de fleste kun kender meget få kandidater,” siger Jakob Nielsen, der samtidig understreger, at robotartiklerne ikke betyder en nedprioritering af den klassiske journalistik. Tværtimod. 

”Under valgkampen skrev Altingets journalister en lang række artikler baseret på svarene i kandidattesten, og på den måde hjalp teknikken med at finde en masse relevante historier, som journalisterne kunne skrive,” siger Jakob Nielsen.  

Du kan finde Altingets database med artikler om hver enkelt kandidat her. Gå op i menuen foroven på siden og vælg, om du vil se en liste over artikler udvalgt efter for eksempel kommune eller parti.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

0:000:00