Dagens overblik: Forskere vurderer, at coronanedlukninger har reddet 35.000 liv

En dansk forskergrupper vurderer, at nedlukningerne under corona har reddet op mod 35.000 liv i Danmark. Ny coronahjælpepakke i USA vil kunne mærkes på dansk bnp, siger cheføkonom. Venstre vil støtte demente, der mistrives efter corona. Her får du dagens politiske overblik på årsdagen for coronanedlukningerne.

For et år siden lukkede Mette Frederiksen Danmark ned på et historisk pressemøde. Forskergruppe vurderer, at nedlukningerne har reddet 35.000 liv.
For et år siden lukkede Mette Frederiksen Danmark ned på et historisk pressemøde. Forskergruppe vurderer, at nedlukningerne har reddet 35.000 liv.Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på årsdagen for coronanedlukningen.

Det er netop ét år siden, Mette Frederiksen lukkede store dele af landet på et pressemøde.

På Altinget markerer vi dagen med et kig ind i ministeriernes maskinrum i ugerne op til den historiske nedlukning – med usikkerhed, diskussioner, overarbejde, natlige mails og magtkampe inden for i embedsværket, som knoklede på højtryk.

Uden nedlukning kunne op mod 35.000 være døde

Ifølge en dansk forskergruppe har nedlukningerne under corona reddet op mod 35.000 dødsfald i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

”Man glemmer, at hele årsagen til, at der er sket så få dødsfald, netop er, at man meget hurtigt og meget effektivt har lavet nedlukninger. Det har reddet mange tusinder af menneskeliv,” siger professor i epidemiologi på Roskilde Universitet Lone Simonsen.

Forskergruppen vurderer, at hvis man havde valgt at lade epidemien køre uden restriktioner – og indtil der var opnået flokimmunitet – ville op mod 35.000 mennesker i Danmark være døde og 160.000 være indlagt.

Efter brud på kvaliteten: Krav til kviktest virksomheder skærpes

Landets 5 regioner vil nu stille flere krav til de virksomheder, som kviktester danskerne for covid-19.

Det sker, efter regionerne i februar måtte fyre leverandøren SOS International i tre ud af fire regioner. Virksomheden magtede ikke opgavens omfang, og kvaliteten hos deres underleverandør var ikke i orden.

Med de nye krav vil man undgå en lignende situation, oplyser koncerndirektør i Region Midtjylland, Anders Kjærulff, til Altinget.

”I det nye udbud indgår naturligvis alle de erfaringer, vi har gjort os. Blandt andet går vi denne gang endnu længere for at sikre os, at de virksomheder, der kommer i betragtning til at løse opgaven også faktisk er i stand til at løse den,” siger han.

Planen er, at de private leverandører skal kunne teste op imod 200.000 danskere om dagen fra den 1. maj.

Amerikansk coronahjælpepakke kan løfte dansk økonomi med milliarder

Onsdag aften vedtog Repræsentanternes Hus en ny hjælpepakke på 1900 milliarder dollar. Ikke én republikaner stemte for aftalen, og kun en enkelt demokrat stemte imod.

”Vi har taget et gigantisk skridt,” siger præsident Joe Biden, som forventes at underskrive aftalen fredag.

Men hjælpepakkerne vil også kunne mærkes på dansk bnp, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer til Ritzau via Berlingske.

”Fordi hjælpepakken er så gigantisk stor, så vil den også kunne mærkes i Danmark i form af øget eksport”, vurderer Tore Stramer og siger, at det herhjemme vil skabe omkring titusind jobs – primært i eksportsektoren. 

Venstre vil støtte pårørende til demente

Coronakrisen har været hård for mange borgere, herunder ældre og deres pårørende. Derfor vil Venstre sætte gang i nye aktiviteter, der kan komme ældres mistrivsel til livs. Det skriver Berlingske via Ritzau.

Helt konkret vil Venstre give støtte til pårørende, som har passet en dement ægtefælle. Ældre, der bor alene, skal have besøg af en demenskoordinator, som kan se på coronakrisens konsekvenser for den ældre. Og så skal nye initiativer sætte gang i kroppen igen for ældre på plejehjem.

Venstre vil sætte 200 millioner kroner af til forslagene. Pengene skal komme fra en velfærdspulje på 1,7 milliarder, der er afsat i Venstres udspil til prioritering af finansloven.

Coronamodstanderes ”genåbningsfest” er aflyst

På denne årsdag for nedlukningen skulle coronamodstandere have afholdt en ”genåbningsfest”. Mere end 2.000 mennesker havde tilmeldt sig på Facebookbegivenheden, som var anmeldt som en demonstration – og dermed lovlig ifølge Grundloven.

Men nu er demonstrationen blevet aflyst på grund af vejret, oplyser en af arrangørerne bag.

Justitsminister Nick Hækkerup havde forinden taget afstand fra demonstrationen. Det samme havde DF, Enhedslisten, Venstre og SF.

Det vides endnu ikke, om demonstrationen bliver rykket til en anden dag.

På Altinget har vi afdækket det netværk, som står bag coronamodstanden. I dag kan du høre, om der er grund til at tro, at demonstranterne vil samle sig til en fælles modstand. Det sker i vores daglige nyhedspodcast Altinget Ajour. 

Det sker i dag:

  • Klokken 09.30: Tibetkommissionen afhører Nyrup, Lykketoft og Ellemann i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene.
  • Klokken 13: Folketingets Forsvarsudvalg har forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om ministerens samarbejdsrelationer med Forsvaret og dets ledelse. Ministeren skal blandt andet forholde sig til en række soldaters kritik af hendes ledelse.
  • Klokken 14: Åbent samråd om etablering af naturgasledning til Nordic Sugar.
  • Klokken 19.55: De danske partiledere mødes i coronadebat i anledning af årsdagen for pressemødet om første nedlukning. Debatten sendes direkte på TV 2 og TV 2 News.
  • Det Europæiske Lægemiddelagentur forventes at godkende covid-19-vaccinen fra Johnson & Johnson på et ekstraordinært møde, der finder sted i dag. Danmark har bestilt 8,2 millioner doser af vaccinen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00