Et år med corona: Sådan har epidemien påvirket vælgerne

Hvordan reagerede vælgerne, hvilke partier blev straffet, og hvem er kommet styrket gennem året? Altinget gennemgår, hvordan partiernes form har udviklet sig, siden epidemiens start for et år siden.

Vælgerne strømmede til statsminister Mette Frederiksens parti i kølvandet på epidemiens udbrud i Danmark. Størstedelen af opbakningen er blevet hængende lige siden.
Vælgerne strømmede til statsminister Mette Frederiksens parti i kølvandet på epidemiens udbrud i Danmark. Størstedelen af opbakningen er blevet hængende lige siden.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Epidemien rystede magtforholdet i dansk politik. Et år efter mærkes efterskælvene fortsat.

11. marts 2020 har allerede indtaget en særlig plads i danmarkshistorien. Dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede en omfattende nedlukning af det danske samfund for at skærme danskerne mod den nye coronavirus.

Men pressemødet kan meget vel også gå over i historien som startskuddet på en krisehåndtering, som har gjort Socialdemokratiet til landets ubestridt største parti. Den historiske krise fik nemlig vælgerne til at flokkes om statsministeren og regeringspartiet, som kort tid efter epidemiens udbrud nåede nye højder i meningsmålingerne.

I april 2020 var mere end hver tredje vælger blevet socialdemokrat. Et år efter er opbakning kun et my mindre. Partiet lader til at have stabiliseret sig på et niveau, hvor næsten hver tredje vil sætte et kryds ved liste A.

Men alle de nye socialdemokraterne opstod ikke ud af den blå luft. Hvor kom de fra, og hvordan påvirkede epidemien de øvrige partiers form? Lad os dykke ned i tallene, og se, hvad der sket med partiernes vælgertilslutning i løbet af det seneste år.

Socialdemokratiet støvsugede vælgere fra højre og venstre
Inden vi kigger på, hvordan partierne har udviklet sig under epidemien, skal vi blive klogere på, hvordan Socialdemokratiet egentlig kunne gå fra 27,1 procent til 34,1 procent af vælgerne i løbet af blot en måned.

Professor Kasper Møller Hansen laver analyser for Altinget af, hvordan vælgerne vandrer, og den analyse, som han lavede i begyndelsen af maj, viste en tydelig tendens.

Socialdemokratiets fremmarch skete med hjælp fra alle de øvrige partier. Ikke et eneste parti undgik i foråret at aflevere vælgere hos Socialdemokratiet. Det understregede samtidig, at opbakningen til den historisk populære statsminister gik på tværs af de politiske skel.

Omtrent et år efter coronavirussen blev hverdag i Danmark, består Socialdemokratiets nye vælgerbase af vælgere fra stort set samtlige af de øvrige partier. Det er kun Nye Borgerlige og Konservative, som har stoppet blødningen til det store regeringsparti.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Det er ikke tilfældigt, at Socialdemokratiet ikke længere hapser vælgere hos Nye Borgerlige og Konservative. De to partier er nemlig sammen med regeringspartiet dem, som har haft størst succes med at vinde vælgernes gunst i løbet af epidemien.

De to borgerlige partiers opstigning begyndte efter sommeren, hvor alarmtilstanden i Danmark synes at være ovre, fordi coronavirussen i stedet var blevet hverdag. Men selv efter anden bølge ramte landet, har vælgerne ikke vendt Konservative og Nye Borgerlige ryggen. Tværtimod. Det skyldes dog med al sandsynlighed ikke virussen.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Årsagen til Konservative og Nye Borgerliges succes skal findes i den anden ende af skalaen. Her hænger Venstre, som lige nu ser ud til at blive det parti, som er blevet straffet hårdest af vælgerne i løbet af det seneste år. Partiets nedtur startede i foråret, hvor den forholdsvis nyslåede formand, Jakob Ellemann-Jensen, stod i skyggen af den historisk stærke statsminister.

Med vinterens kommen blev udfordringerne intensiveret med uro i partiet forårsaget af både Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg. Det nåede klimaks i årets første måned, hvor Venstre styrtdykkede i meningsmålingerne.

Sådan klarede partierne sig
Men selv hvis Venstre havde haft en problemfri vinter, ville Jakob Ellemann-Jensen formentlig ikke kunne pille ved regeringens vælgeropbakning. Indtil videre lader det til, at Mette Frederiksen er usårlig.

På trods af, at støttepartierne kritiserer regeringens klimaindsats, oppositionen kræver yderligere genåbning, og minksagen kostede regeringens første minister, har vælgerne nemlig ikke veget fra Socialdemokratiets side i målingerne.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Epidemiens aftryk ses tydeligst på Socialdemokratiet og kampen om vælgerne blandt de borgerlige partier. Kigger man blot på regeringens støttepartier, er det svært at spore, at vælgerne har været påvirket af en historisk krise.

Det betyder også, at et af de vigtigste resultater i dansk politik har været forholdsvis stabilt gennem næsten hele epidemien. I sidste ende er det mest afgørende nemlig, hvem der har flertallet i Folketinget efter næste valg.

Og der er ikke blevet ændret på det faktum, at de røde partier står til en sikker valgsejr, hvis der var folketingsvalg i dag.

Bag artiklens tal

Graferne, som viser udviklingen i partiernes vælgeropbakning og mandatfordeling blandt blokkene, er baseret på Altingets kvalitetsvægtede snit, som udarbejdes hver måned af professor Kasper Møller Hansen.

Den statistiske usikkerhed er maksimalt 1,5 +/- procentpoint.

Grafikken, som viser, hvor mange vælgere Socialdemokratiet har vundet fra de øvrige partier, er lavet med udgangspunkt i de analyser af vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget mindst hver tredje måned på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00