Dagens overblik: Danmark får besøg af Indiens premierminister, mens støvet er ved at lægge sig efter ministerrokade

Mette Frederiksen tager i dag imod Indiens premierminister, der kommer på officielt besøg i Danmark. Interne mails afslører, at Sundhedsstyrelsens indkøb af to millioner jodtabletter havde forbindelse til Ukraine-krigen. Og så skal folkekirken have lavet en landsdækkende trivselsundersøgelse. Få overblikket her. 

Tirsdag får Danmark besøg af den indiske premierminister for første gang i 20 år.
Tirsdag får Danmark besøg af den indiske premierminister for første gang i 20 år.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Møller MunksgaardMaja Hagedorn

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik efter en begivenhedsrig dag i går med ministerrokade efter Nick Hækkerups (S) afgang  som justitsminister.

Mens de tre nye ministre er ved at sætte sig i stolen, skal vi nå omkring rokadens betydning for Mette Frederiksens (S) regering.

Men først skal vi vende Indiens premierminister, Narendra Modis besøg i Danmark, hvor statsministeren står klar til at byde velkommen.

Det er første gang i 20 år, at Danmark får officielt besøg af Indiens premierminister, og Narendra Modi har i mange år haft "et blakket ry" blandt vestlige ledere grundet kritik om udemokratiske tendenser.

Det skriver DR i et portræt af den indiske premierminister.

Men på trods af at han hverken har fordømt Ruslands invasion af Ukraine eller lovet af følge Vestens sanktioner, er det lykkedes Narendra Modi at gøre sig mere populær blandt vestlige ledere.

Han har nemlig fået skabt en fortælling om sig selv som "en moderne leder" af et land, der bliver mere og mere betydningsfuldt på den internationale scene.

"Jeg tror, mange oplever, at Modi og Indien ikke altid bevæger sig i en demokratisk retning set med vestlige briller. Men siden landet er så stor og vigtig en spiller, vil man ikke bruge sine kræfter på at kritisere Indien," siger DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, til DR.

Alt om tirsdagens rokade

Posen er blevet rystet i den socialdemokratiske mindretalsregering, efter at Nick Hækkerup søndag aften annoncerede sin afgang som justitsminister.

Det udløste en mindre ministerrokade, men regeringen har ifølge Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, ikke lidt noget større kompetencetab.

“Kampvognen fortsætter med at køre i samme retning, og rokaden viser faktisk regeringens styrke på personplan," siger han.

Det blev Mattias Tesfaye (S), der overtager posten justitsminister.

"Og lige her ligger det politiske signal i at vælge Mattias Tesfaye frem for for eksempel beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der også havde været et logisk valg," skriver Politikens politiske analytiker, Elisabet Svane.

"Ved at vælge Tesfaye sætter Mette Frederiksen igen to streger under den stramme udlændingepolitik og signalerer, at den også kommer til at fylde i en kommende valgkamp."

Dog kan én ting kaste grus i maskineriet for Mette Frederiksen med højst et år før næste folketingsvalg: Spekulationerne om årsagen til Hækkerups exit.

Især to sager – beslutningen om at aflive mink og beslutningen om at sigte en prominent oppositionspolitiker og landets spionchef for at lække hemmeligheder – spøger i Justitsministeriet. Og det er da også det, som flere kommentatorer tirsdag fokuserer på i de store aviser.

"Fortiden spøger som potentielt mere sandsynlige forklaringer på, at Nick Hækkerup pludselig har skudt sig selv ud af Justitsministeriet i et katapultsæde," skriver Informations politiske kommentator, Lars Trier Mogensen.

I Kristeligt Dagblad kredser avisens politiske redaktør også omkring sammenhængen. Dog med et lidt mere – på regeringens vegne – optimistisk take:

"Omvendt kan Hækkerups exit på længere sigt være hjælpsomt for hende. Sat på spidsen kan det blive en redningskrans, hvis de dårlige sager udvikler sig endnu mere negativt de kommende uger," skriver Henrik Hoffmann-Hansen.

Du kan i øvrigt læse to portrætter af henholdsvis Mattias Tesfaye og minister-rookien Christian Rabjerg Madsen hos os på Altinget. 

Og her kan du lytte til Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, der kommer med sit bud på årsagen til Hækkerups exit. 

Indkøb af jodtabletter hang sammen med krigen

Da Sundhedsstyrelsen i midten af april købte to millioner jodtabletter, lød meldingen at indkøbet var i tilfælde af en nuklear ulykke i Danmarks nærområde, og at det ikke havde nogen sammenhæng med krigen i Ukraine.

Men det viser sig nu, at krigen faktisk havde indflydelse på købet af jodtabletter.

Det kan B.T. afsløre gennem aktindsigt i en række interne mails hos Sundhedsstyrelsen.

Det fremgår af en mail, som B.T. har fået aktindsigt i, "at det ud fra forsigtighedsprincippet i den aktuelle sikkerhedspolitiske situation i Ukraine vurderes, at der er behov for opjustering af den danske beholdning af jodtabletter".

Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, vurderer i B.T., at det kan medføre kritik af Sundhedsstyrelsen, hvis krigen har haft indflydelse på indkøbet, mens de har sagt det modsatte.

Trivselsundersøgelse for folkekirken

På et bispemøde i Ribe, blev det annonceret, at der er planer om at lave en landsdækkende, anonym undersøgelse af arbejdsmiljøet i folkekirken.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Planen om en trivselsundersøgelse kommer efter flere sager om dårligt arbejdsmiljø i folkekirken.

Ifølge biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, skal undersøgelsen være med til at skabe et mere præcist billede af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken og skabe forbedringer fremover.

”Undersøgelsen er tænkt som et supplement til vores arbejdspladsvurderinger, der gennemføres hvert tredje år," siger Peter Fischer-Møller til Kristeligt Dagblad.

Det sker i dag

  • Indiens premierminister Narendra Modi kommer for første gang i 20 år på officielt besøg i Danmark, hvor statsminister Mette Frederiksen er vært.
  • Der er møde i Folketingssalen, hvor der blandt skal stemmes om lovforslag om syriske flygtning i Danmark.
  • Tirsdag er der også en række samråd. Udlændinge- og Integrationsudvalget har klokken 14.00 indkaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd omkring, hvorfor regeringen ikke længere vil etablere et særskilt udrejsecenter for udviste kriminelle udlændinge.
  • Kommissionen om Skat holder igen afhøringer i Retten på Frederiksberg.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Narendra Modi

Premierminister, Indien
statsvidenskab

0:000:00