Dagens overblik: Fem vigtige resultater fra valgnatten

En konservativ jordskredssejr med skår i glæden, det tyske mindretal genvinder grænsebyen Tønder og markant  socialdemokratisk fremgang i Holbæk. Altinget giver dig fem nedslag fra valgnatten.

Frederiksberg får en socialdemokratisk borgmester. Den første i kommunens historie.
Frederiksberg får en socialdemokratisk borgmester. Den første i kommunens historie.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Valget er slut. Vi giver dig et overblik over de vigtigste og mest overraskende resultater og konstitueringer fra valgnatten.

112 års konservativt styre er brudt på Frederiksberg

Selvom Konservative blev valgets store vinder, så mister partiet borgmesterposten på Frederiksberg. Konservative fik ellers mere end 40 procent af stemmerne i kommunen, som anses som en konservativ kronjuvel.

Michael Vindfeldt (S) bliver ny borgmester. Den første socialdemokrat i kommunens samlede historie, og han slår den siddende borgmester Simon Aggesen af pinden. Det på trods af, at partiet kun blev tredjestørst ved valget efter Konservative og Enhedslisten.

Altinget var til stede på Frederiksberg Rådhus på valgnatten, og det kan du læse mere om her

Det tyske mindretal genvinder borgmestersædet i Tønder

I nyere tid har Venstre siddet tungt på borgmesterposten i Tønder. En splittet partiforening fik dog borgmester Henrik Frandsen til at bryde ud og lave sin egen lokalliste.

Tønderlisten stormede ind i byrådet, og det skete særligt på bekostning af Venstre. Men borgmesterkæden endte dog med at finde vej til et helt tredje parti – og tilbage til en gammel kending. Nemlig til det tyske mindretal repræsenteret af Slesvigsk Parti og spidskandidat Jørgen Popp Petersen.

Den tysksindede del af befolkningen i Tønder sad nemlig tungt på borgmesterposten i den første halvdel af 1900-tallet. Siden 1949 har posten dog gået til skiftende dansksindede partier, og den tyske majoritet i byen skiftede til et mindretal – også i byrådet.

De tysksindede er da også langt fra at have det absolutte flertal, men kan altså nu bryste sig med en borgmesterpost.

På trods af nationalt nederlag til S: Danmarks yngste borgmester rydder bordet

Selvom Socialdemokratiet står til en vælgerlussing på landsplan, så er der en ny bydronning i dansk politik. 

I Holbæk kan Christina Krzyrosiak Hansen (S) gå på vandet med en fremgang på 30,2 procentpoint til Socialdemokratiet i forhold til valget i 2017. Det giver Danmarks yngste borgmester et overlegent absolut flertal i byrådet.

Hele 58,9 procent af stemmerne er endt ved Socialdemokratiet i Holbæk.

Radikale mister Rebild, men stormer ind på borgmesterkontoret på Fanø

Rebild faldt for Radikale, og derfor må Leon Sebbelin opgive Radikales eneste borgmesterkæde i denne valgperiode. Det bliver til fordel for venstremanden Jesper Greth (V), og det på trods af en tilbagegang til begge partier.

Men Radikale kommer ikke til at stå uden borgmesterkæder i den kommende valgperiode. For selvom Fanøs tidligere borgmester Erik Nørreby (V) var spået til at overtage borgmesterkontorerne på vadehavsøen, endte tjansen i stedet hos Radikales Frank Jensen.

I en overraskende udvikling går partiet fra at være ikke-repræsenteret i øens byråd til at blive det største parti og kan dermed sætte sig trygt på borgmesterstolen.

DF bliver mere end halveret, NB bryder frem

Dansk Folkeparti er valgets ultimative taber, og mister næsten 60 procent af deres opbakning. Fra 223 byrådsposter i 2017 til 91 i 2021.

Selv i Thulesen Dahls egen hjemby Thyregod bliver partiet halveret, og de ryger helt ud af byrådet i blandt andet Tønder, Egedal og Ishøj. 

Mens Dansk Folkeparti går kraftigt tilbage, så har Nye Borgerlige fået et kommunalt gennembrud med 64 mandater på landsplan.

Læs Altingets analyse af DF's valg her.

Her har de tungen på vægtskålen

Det var de fem nedslag, men vi er ikke helt færdige.

Flere steder i landet er forhandlingerne stadigvæk i gang. Det gælder både i regioner og kommuner, samt deres landssammenslutninger.

I Region Midtjylland har Psykiatrilisten samlet fået 13.111 stemmer, og det kan omsættes til et enkelt mandat. Her er der dødt løb mellem lejrene, og dermed kan psykiatrilisten tage sig godt betalt for sit ene mandat. Det ser ud til, at det bliver Anders Kuhnau (S), der kan sætte sig som regionsformand i endnu en periode.

I KL - Kommunernes Landsforening, skal den magtfulde bestyrelse konstitueres.

Ligesom ved valget i 2013, kan et enkelt radikalt mandat ende med at blive tungen på vægtskålen. I 2013 endte det radikale medlem med at pege på Venstre. Dermed fik Martin Damm (V) fra Kalundborg formandsposten.

Også i Danske Regioner er der dødt løb mellem blokkene. Ét radikalt mandat er også her spået til at være kongemager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leon Sebbelin

Formand, Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune (R), formand, Rebild Vand og Spildevand, medejer, Revisionsfirmaet Attiri A/S
statsautoriseret revisor (1993), cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1985)

Michael Vindfeldt

Borgmester (S), Frederiksberg Kommune

Simon Aggesen

Grundlægger og rådgiver, MELLEM, bestyrelsesmedlem, URBAN POWER
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00