Dagens overblik: Flere borgmestre tjener mere end Løkke

POLITISK OVERBLIK: Mindst fire borgmestre og en regionsrådsformand tjener mere end statsministeren, viser en ny opgørelse. Se hvilke i dagens politiske overblik.

Regionsrådsformand Bent Hansen (S) og Kalundborg-borgmester og KL-formand Martin Damm (V) er blandt de lokal- og regionalpolitikere, som tjener mere end Lars Løkke Rasmussen.
Regionsrådsformand Bent Hansen (S) og Kalundborg-borgmester og KL-formand Martin Damm (V) er blandt de lokal- og regionalpolitikere, som tjener mere end Lars Løkke Rasmussen.Foto: /ritzau/Janus Engel
Cecilie Gormsen

Godmorgen, og velkommen til dagen, hvor der er præcis to uger til kommunal- og regionsrådsvalget 21. november.

Og der er god grund for lokalpolitierne – også økonomisk – til at give den en ekstra skalle i valgkampen de kommende uger. Mindst fire borgmestre og én regionsrådsformand tjener ifølge DR mere end statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), når man foruden grundlønnen medregner lønnede bestyrelsesposter og formandskaber, som varetages ved siden af borgmesterjobbet eller posten som regionsrådsformand.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tjener 1.509.624,72 kroner om året, og ifølge Enhedslisten skal borgmestre og regionsrådsformænd ikke tjene mere end statsministeren.

”Det, synes vi, er udtryk for det rene og skære pamperi,” siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Derfor stiller Enhedslisten i dag tirsdag et beslutningsforslag i folketingssalen, der har til hensigt at gøre op med de klækkelige honorarer.

De fem lokal- og regionalpolitikere, som ifølge DR tjener mere end Løkke er:

Bent Hansen (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner: Bent Hansen har en forventet samlet indtægt i 2017 på 2.006.688 kroner, hvor knap en million kroner kommer fra lønnede hverv ved siden af borgmesterposten.

Lars Krarup (V), borgmester i Herning: Lars Krarup forventes at have en samlet indtægt i 2017 på 1.685.065 kroner, hvoraf 561.518 kroner kommer fra lønnede hverv ved siden af borgmesterposten.

Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund: Steen Christiansen har en forventet samlet indtægt i 2017 på 1.606.736 kroner, og heraf kommer de 709.625 kroner fra lønnede hverv ved siden af borgmesterposten.

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg og formand for KL: Martin Damm forventes at have en samlet indtægt i 2017 på 1.573.024 kroner, hvor de 569.231 kroner kommer fra lønnede hverv ved siden af borgmesterposten. Formandsposten for KL udløser i sig selv lidt mere end 527.000 kroner.

Jørgen Glenthøj (K), borgmester på Frederiksberg: Jørgen Glenthøj forventes at have en samlet indtægt i 2017 på 1.571.663 kroner, hvor de 448.116 kroner kommer fra lønnede hverv ved siden af borgmesterposten.

S vil give bander forsamlingsforbud
Det er ikke nok med et forbud mod banden Loyal to Familia, som Justitsministeriet for tiden arbejder på. Det mener Socialdemokratiet, der i Jyllands-Posten foreslår at gå endnu videre og give politiet mulighed for at fratage bandemedlemmer retten til at forsamles i større grupper.

”Det er en vigtig del af bandernes strategi at være mange sammen og optræde truende i gadebilledet. Og det vil vi ikke længere acceptere,” siger partiformand Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

Det såkaldte bandetilhold skal gøre det ulovligt at befinde sig på samme sted eller at færdes i fællesskab, hvis det kan betyde en konkret fare for andre. Det skal ifølge Socialdemokratiet give op til 30 dages fængsel, hvis bandemedlemmer bryder tilholdet.

Mens Liberal Alliance er kritisk over for forslaget, der ifølge partiet vil gøre op med grundlæggende frihedsrettigheder, er både Venstre og Konservative klar til at undersøge forslaget.

DF: Man skal tale dansk for at kunne stemme
Man skal kunne tale dansk for at kunne stemme til danske valg. Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti i dagens Information, hvor integrationsordfører Martin Henriksen mener, at det er logik for burhøns.

”Hvis man skal deltage i et valg, så er det bare meget godt, at man kan forstå, hvad der bliver sagt og skrevet. Dansk Folkeparti så helst, at man skulle være dansk statsborger for at kunne få lov til at stemme og stille op til valg i Danmark. Men når der ikke er flertal for det, må man som minimum kræve, at folk forstår dansk for at deltage i det valg,” siger Martin Henriksen til Information.

Dansk Folkeparti foreslår i et nyt beslutningsforslag, at udlændinge fremover kun kan stemme og blive valgt til kommunal- og regionsrådsvalg, hvis de har bestået den såkaldte prøve i dansk 3. Det er den prøve, som i dag er forudsætning for at kunne opnå dansk statsborgerskab.

Journalist melder sig ind i Venstre for at få svar
Radio24syv har taget nye metoder i brug for at få svar fra en politiker. Radiostationen har flere gange forsøgt at få svar fra Venstres spidskandidat i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, der ligesom tidligere beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) har lånt Københavns Rådhus til sin bryllupsreception.

Radio24syv har forsøgt at få svar på en række spørgsmål om det, og mediet har ifølge eget udsagn både ringet, sms’et, kontaktet pressetjenester og lagt telefonsvarerbeskeder i et forsøg på at få spidskandidaten i tale. Alt sammen uden held, og da politisk journalist Brian Weichardt dukkede op i Venstres lokaler i København, blev han bedt om at gå med henvisning til, at det var et internt Venstre-arrangement. Og hvad gør man så? Man melder sig ind i partiet. Se videoen herunder.

Dagens tal: 426.000.000
Det er beløbet, som udenlandske studerende har misligholdt SU-lån for. Det fremgår af et skriftligt svar fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til Socialdemokratiets Mette Reissmann.

I alt har Danmark givet SU-lån for mere end to milliarder kroner til udenlandske studerende, og de udenlandske statsborgere har sidste år misligholdt SU-gæld for 426 millioner kroner. Det er en stigning på næsten 25 procent på bare ét år.

Søren Pind (V) skal sammen med skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om inddrivelse af SU-gæld fra udenlandske studerende i dag klokken 16.

Det sker i dag
Kl. 10.00: Innovationsminister Sophie Løhde (V) skal i samråd om overenskomstforhandlingerne om lærernes arbejdstidsregler.

Kl. 13.00: For første gang siden foråret er statsministerens spørgetime i folketingssalen i dag tilbage.

Kl. 14.30: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i samråd om regeringens initiativer for at inddrive gæld fra udlandsdanskere.

Kl. 15.30: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i åbent samråd om medicinering i børne- og ungdomspsykiatrien.

Kl. 16.00: Søren Pind (V) og Karsten Lauritzen (V) skal i åbent samråd om inddrivelse af SU-gæld fra udenlandske studerende.

Kl. 16.30: Ellen Trane Nørby (V) skal i endnu et åbent samråd, denne gang om arbejdsmiljø på danske sygehuse.

Kl. 16.45: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger sammen med energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) Kerteminde i forbindelse med kommunalvalgkampen.

Også S-formand Mette Frederiksen besøger en kommune i dag, nemlig Frederiksberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00