Dagens overblik: Løhde afviser at ville kortslutte den danske model

POLITISK OVERBLIK: Det er under lavmålet at sige, at Moderniseringsstyrelsen vil kortslutte den danske model, siger innovationsminister Sophie Løhde efter kritik. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

”Sjældent har jeg læst så meget vrøvl.”

Sådan lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V), efter at hun i weekenden fik kritik af Netavisen Pios chefredaktør, Jens Jonatan Steen. Det skriver Avisen.dk.

I en leder lørdag betvivlede Jens Jonatan Steen Løhdes motiver og egentlige vilje til at indgå en overenskomstaftale. Han pegede blandt andet på, at den danske model er besværet af, at Moderniseringsstyrelsen, som Sophie Løhde står i spidsen for, skal effektivisere i den offentlige sektor, samtid med at Løhde skal forhandle overenskomst.

Men der er intet at bekymre sig over, siger Sophie Løhde til Avisen.dk:

”Det er under lavmålet at give indtryk af, at Moderniseringsstyrelsen er sat i verden for at afvikle den danske model, og at påstå, at jeg mener, at medarbejderne i den offentlige sektor er grådige, og jeg slet ikke vil indgå et forlig. Hvor i alverden kommer alt det sludder fra?” siger Sophie Løhde.

Læs også

S-udspil: DR-ledelsen skal slankes
Med et nyt udspil melder Socialdemokratiet sig nu klar til forhandlingerne om et nyt medieforlig med ti forslag. Her er Socialdemokratiet klar til at beskære DR, uden at sætte tal på, hvor meget. Socialdemokratiet vil ifølge Politiken have DR til at ”fokusere på klassisk public service” og bruge færre penge på ledelse og administration.

Samlet set vil Socialdemokratiet ikke bruge færre penge på public service, skriver DR, der også har fået en luns af udspillet. Socialdemokratiet vil derfor øge udlægningskravet til DR, så flere private produktionsselskaber kommer til at bidrage til produktionen af public service-indhold.

”Vi skal fortsat have et stærkt DR, det er en nødvendig muskel. Men vi kan godt flytte pengene, hvis de kan bruges bedre andre steder,” siger Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, til DR Nyheder.

Danskerne skal have hurtigere bredbånd
Mandag formiddag præsenterer regeringen et nyt teleudspil, der skal styrke bredbåndspuljen med 60 millioner kroner. Det skriver Altinget.

Derudover vil regeringen også tage initiativ til, at puljen bliver mere målrettet mod tyndt befolkede områder. Det skal først og fremmest ske ved, at byzoneadresser i bykommuner ikke fremover skal være berettigede til tilskud.

Det er det første danske teleudspil i næsten 20 år, men det er ikke lutter gode nyheder for danskere, der er ramt af langsomt internet. Egenbetalingen skal nemlig stige fra minimum 2.000 til 4.000 kroner per adresse.

Politikere drager på studietur
Traditionen tro er uge 10 mødefri i Folketinget, da det er Nordisk Uge. Ugen er historisk set afsat til møder i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd, og der er derfor hverken høringer, afstemninger eller gruppemøder på Christiansborg i løbet af ugen.

Det betyder til gengæld, at der er tid til at tage på udlandsrejser, og det benytter flere udvalg sig af. Et af de udvalg, der tager på tur, er Udlændinge- og Integrationsudvalget, som skal til Grækenland og Italien. Her skal udvalget danne sig et førstehåndsindtryk af flygtningesituationen.

Se her, hvor de forskellige udvalg rejser hen.

Intet afgjort i Italien
Søndag var italienerne til parlamentsvalg, og mandag morgen ligger der fortsat ikke et endeligt valgresultat. Ifølge DR ser det dog ud til, at det er de italienske protestpartier, der løber med sejren.

Cirka halvdelen af stemmerne er blevet talt op, og centrum-højrekoalitionen med tidligere regeringsleder Silvio Berlusconis Forza Italia og det indvandringskritiske Lega ser ud til at få flest stemmer, men ikke flertal.

Samtidig ser det ud til, at protestpartiet Femstjernebevægelsen med komikeren Beppe Grillo som frontfigur bliver det største parti med hver tredje stemme.

Det socialdemokratiske Det Demokratiske Parti (PD), der har regeret den seneste periode, har allerede erkendt sit nederlag.

”Som alle andre følger vi selvfølgelig resultaterne. Dette er klart et nederlag for os, et ubestrideligt, meget tydeligt og klart nederlag,” udtalte partiets vicepartisekretær, Maurizio Martina, ifølge DR i nat.

3 HURTIGE FRA WEEKENDEN

Mød kvinden, der skal redde Danmark fra storkonflikt
Rolig. Lyttende. Grundig. Men også vedholdende, realistisk og hård, når det kræves. Sådan lyder den gennemgående karakteristik af den 72-årige forligsmand Mette Christensen, der skal forsøge at mægle mellem de stridende parter i OK18-forhandlingerne og sikre, at det ender med forlig frem for forlis. Læs Altingets portræt af Mette Christensen her.

Folketinget er blevet vildledt om nyt elektronisk valgsystem
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) fik urigtige oplysninger om, hvem der står bag den virksomhed, der skal levere software til et nyt valgsystem. Og de oplysninger blev givet videre til Folketinget. Det skrev Politiken lørdag.

For hvem er de endelige ejere af firmaet Smartmatic egentlig? Ifølge ministerens svar er Smartmatics ejere et selskab i London. Men det passer ikke. Ifølge Politiken fører firmaets reelle struktur nemlig til landet Curaçao. Læs mere her.

Uffe Elbæk overvejede at trække sig i november
Tiden inden kommunalvalget i november var turbulent for Alternativet, der havnede i sit hidtil største stormvejr. Interne sager om krænkelser og klager over partiets ledelse kom frem, og lørdag fortalte partileder Uffe Elbæk i en kronik i Berlingske, at han overvejede at trække sig.

”Jeg var nærmest blæst bagover af den intensitet, som disse sager ramte os med. Personligt var jeg – det vil jeg gerne indrømme her – tæt på at smide håndklædet i ringen dagen før kommunalvalget,” skriver Uffe Elbæk i kronikken.

Det sker i dag
Kl. 11.00: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) præsenterer det første teleudspil i næsten 20 år. Udspillet skal sætte retningen for Danmarks digitale udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00