Dagens overblik: Nye Borgerlige fyrer spidskandidat

POLITISK OVERBLIK: Nye Borgerlige har ekskluderet spidskandidaten i Frederikssund, efter han ytrede, at det kan være en god idé at sterilisere rohingyaer i Bangladesh. Få dagens politiske overblik her.

Nye Borgerliges partitop har ekskluderet partiets spidskandidat i Frederikssund.
Nye Borgerliges partitop har ekskluderet partiets spidskandidat i Frederikssund.Foto: /ritzau/Anders Brohus
Cecilie Gormsen

God morgen!

I dag er der præcis tre uger til kommunal- og regionsrådsvalget, og valgkampen er for alvor kommet i gang.

Det mærkes over hele landet – blandt andet i Frederikssund Kommune, hvor spidskandidaten for Nye Borgerlige mandag blev ekskluderet.

Nye Borgerlige har nemlig valgt at fyre spidskandidat Morten Johan Lintrup, efter han har bifaldet sterilisation af muslimske rohingya-flygtninge i Bangladesh.

Det kan nemlig være en del af løsningen på problemet med overbefolkning, mener Nye Borgerliges nu tidligere spidskandidat til kommunalvalget i Frederikssund. Selv kalder Morten Johan Lintrup sagen for ærgerlig.

”Stridspunktet har nemlig ikke noget med lokal politik at gøre, hverken i Frederikssund eller Danmark. Men alene om det kan være OK for Rohingya-flygtninge i Bangladesh frivilligt at tage imod lidt penge og tæpper for at lade sig sterilisere,” skriver Morten Johan Lintrup på Facebook.

Morten Johan Lintrup vil stadig være at finde på stemmesedlen 21. november under Nye Borgerlige, da det er for sent at lave om på. Og selvom det bliver som løsgænger, vil han fortsætte med at føre Nye Borgerliges politik, hvis han skulle blive valgt ind i Frederikssunds byråd.

V tordner over brev, som S i dag sender til over 1 mio. danskere
Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen sender i dag et brev ud til 600.000 hustande – svarende til cirka 1,3 millioner danskere – der alle får en hilsen og en opfordring til at stemme på Socialdemokratiet om tre uger.

Det skriver BT.

I brevet skriver Mette Frederiksen blandt andet, at velfærd koster, og at det bliver svært at finde pengene, hvis de allerede er brugt på skattelettelser med henvisning til regeringens aktuelle skatteforhandlinger på Christiansborg.

Og brevet vækker harme hos Venstre:

”Det er simpelthen forkert, når Socialdemokratiet foregøgler vælgerne, at den diskussion, vi har på Christiansborg om lettelser af indkomstskatten, har noget som helst med kommunalvalget at gøre. Der er så mange forkerte præmisser i det brev, at jeg næsten ikke kan få luft,” siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen til BT.

Hos Socialdemokratiet afviser Dan Jørgensen, at man har opstillet en falsk præmis, og han ser Ellemanns reaktion som et tegn på, at Venstre er ”noget bovlamme” i valgkampen.

Peter Skaarup politianmeldt
Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, er blevet meldt til politiet af advokat Naja Wærness for at blande sig i Atea-bestikkelsessagen. Det skriver blandt andre Ekstra Bladet.

Naja Wærness er advokat for en af de tiltalte i retssagen, hvor en række personer er tiltalt for at have givet eller modtaget bestikkelse.

Peter Skaarup skrev i sidste uge et debatindlæg i Jyllands-Posten om sagen. Og her er det særligt faldet forsvarsadvokaten for brystet, at Skaarup skrev, at sagen ”drejer sig om smøring og bestikkelse af nu tidligere chefer i blandt andet Region Sjælland begået af it-selskabet Atea, der gerne ville beholde opgaven med at levere it-løsninger til Region Sjælland og derfor "smurte" de ansvarlige på regionskontoret med luksusrejser, it-udstyr og dyre middage.”

”Det er forbudt, og det skal straffes. Der skal sendes et markant signal over for den slags i vores samfund,” skrev Peter Skaarup.

Ifølge forsvarsadvokaten udpeger DF-profilen de anklagede som skyldige, hvilket er injurierende og ifølge advokaten kan påvirke domstolens arbejde.

Peter Skaarup tager dog anmeldelsen med ro.

”Indlægget, jeg har skrevet, handler ikke om skyld eller ikke skyld, men om det urimelige i det danske retssystem, hvor økonomisk kriminalitet straffes langt hårdere end personfarlig kriminalitet,” siger han til Ekstra Bladet.

Færre får dispensation ved ansøgning om statsborgerskab
Det er blevet sværere at få dansk statsborgerskab, hvis man har en langvarig funktionsnedsættelse som eksempelvis posttraumatisk stress. Det skriver Dagbladet Information.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har sendt en opgørelse til Folketingets Indfødsretsudvalg, der viser, at udvalget i 2014 fik forelagt 1.419 sygdomssager. Af dem fik 1.375 dispensation fra for eksempel sprogkravet og/eller indfødsretsprøve. Det svarer til 97 procent.

I år har der frem til september været 191 sager, hvoraf syv fik dispensation. Det svarer til en andel på fire procent.

Alternativets underskud fordoblet på 40 dage
Alternativets underskud sidste år blev fordoblet på 40 dage, så partiet nu ikke har en valgopsparing og kun 700.000 på kontoen. Det skriver Ekstra Bladet.

På et møde i Alternativets hovedbestyrelse 8. april i år lød vurderingen, at underskuddet ville være på 600.000 kroner. Men som Altinget allerede i maj kunne fortælle, står der i Alternativets endelige årsrapport for 2016, der kom 17. maj, at underskuddet endte på 1.182.994 kroner.

Ifølge Ekstra Bladet skyldes det angiveligt forkert bogføring, og at Alternativet blandt andet havde glemt feriepenge til de ansatte for knap 200.000 kroner. Derudover er Alternativets Forlag lukket, hvilket har kostet godt 100.000 kroner.
Alternativet selv forklarer det fordoblede underskud og overskredne budgetter med manglende erfaring:

”Vi har lavet et tidligt bud på, hvordan vores årsregnskab skulle se ud, og så er der nogle konkrete poster, der gør, at 2016 ser sådan ud. Det er der ikke noget odiøst i,” siger forperson Nilas Bay-Foged til Ekstra Bladet.

Det sker i dag
Kl. 9: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og minister for nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) deltager i Nordisk Råds session i Helsinki. 

Kl. 11: Selvom det er tirsdag, er der ikke møde i Salen i dag. I stedet fejrer Folketinget og regeringen, at det er 500 år siden, at Martin Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Reformationsjubilæet markeres med en times underholdning og taler i Landstingssalen, og markeringen overværes af den kongelige familie.

Se mere her.

Og så har professor, forfatter og debattør Peter Nedergaard fødselsdag og fylder 60 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)









0:000:00