Dagens overblik: Radikalt kampvalg i København – flere vil være ny spidskandidat

POLITISK OVERBLIK: To radikale politikere har meldt sig som modkandidat til gruppeformand Tommy Petersen. Dermed er der tre at vælge imellem, når der fredag skal vælges ny københavnsk spidskandidat, efter Anna Mee Allerslev har trukket sig. Få dagens overblik her.

Tommy Petersen skal ud i et kampvalg om at blive ny spidskandidat for Radikale i København. Mindst tre kandidater har meldt sig.
Tommy Petersen skal ud i et kampvalg om at blive ny spidskandidat for Radikale i København. Mindst tre kandidater har meldt sig.Foto: /ritzau/Daniel Hjorth
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til dagen derpå, efter den københavnske beskæftigelses- og integrationsminister Anna Mee Allerslev (R) onsdag trak sig fra posterne som både beskæftigelses- og integrationsborgmester, som leder af den radikale gruppe på Københavns Rådhus, som radikal spidskandidat til kommunalvalget og som medlem af Borgerrepræsentationen.

Og med under fire uger til kommunalvalget har Anna Mee Allerslevs afgang kastet Radikale i København ud i lidt af et kaos. Indtil videre har gruppeformand Tommy Petersen overtaget posten som leder af den radikale gruppe på Københavns Rådhus og posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester, men hvem der bliver ny spidskandidat står fortsat hen i det uvisse.

Kampvalg skal afgøre spidskandidatur
Fredag skal Radikale stemme om en ny spidskandidat, efter forretningsudvalget i Radikale i hovedstaden har besluttet ikke selv at pege på en ny kandidat.

Der er frist for at melde sit kandidatur her til formiddag, men allerede nu har to navne meddelt, at de går efter at blive spidskandidat.

Den nye leder af den radikale gruppe og nummer to på Radikales liste i København, Tommy Petersen, meddelte kort efter Anna Mee Allerslevs afgang, at han ønsker at blive ny spidskandidat – og dermed også Radikales borgmesterkandidat. Men også Radikales nummer tre Mia Nyegaard har meldt sig i spil.

”Jeg er klar til at stille mig frem som spidskandidat, fordi jeg vil et København, hvor vi har fokus på socialpolitikken, samtidig med at vi skaber fremtidens København med fokus på børn, det grønne og erhvervslivet,” siger Mia Nyegaard til Politiken.

Ifølge TV 2 har Anette Thaulow, der for første gang stiller op til borgerrepræsentationen, også meldt sig ind i kampen om at blive ny spidskandidat.

En ny kandidat vælges fredag klokken 17.

Portræt: Den rationelle slider glemte, at følelser er alt i politik
”Man kan se Anna Mee Allerslev på to måder: Som den pisseirriterende politiker, der er stædig, krævende, tager unødvendige konflikter og stiller en masse spørgsmål. Eller som den idealistiske og entusiastiske, der går ind og ryster støvet op i en forvaltning og gør en forskel. Begge dele er rigtige.” Sådan fortæller en tidligere medarbejder til Altinget, der har lavet et stort portræt af den nu tidligere københavnske borgmester.

Både politiske allierede, modstandere og tidligere medarbejdere tegner et billede af en dybt ambitiøs kvinde, der går op i detaljen og styrer efter regler, strategier og mål. Og hun går benhårdt efter at nå dem. Så hårdt, at hun på vejen har stødt mange fra sig.

Læs portrættet her.

Fik du ikke set Anna Mee Allerslev farvel til københavnsk politik i går, så kan du se det herunder:

 

DF vil have fjernet historieafsnit fra DR-hjemmeside
Dansk Folkeparti opfordrer nu til at få fjernet finaleafsnittet af DR’s store public service-satsning, dokumentarserien Historien om Danmark. Det skriver Altinget.

Det sidste afsnit af serien, der blev vist i lørdags, har fået en hård modtagelse fra både højrefløjspolitikere og en række historikere, og ifølge Morten Messerschmidt bør det fjernes fra DR's hjemmeside.

”DR bør tage den meget massive kritik til efterretning og fjerne afsnittet fra hjemmesiden,” siger Morten Messerschmidt, der oplyser, at han taler på vegne af partiet, til Altinget.

Rent juridisk kan politikerne ikke kræve, at DR fjerner redaktionelt materiale fra dets hjemmeside, men alligevel kan det være med til at lægge et yderligt pres på public service-kanalen, fortæller mediejurist Vibeke Borberg fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Det er et tveægget sværd, de skal balancere på. For på den ene side skal de levere det, som politikerne forventer af et statsligt medie, og på den anden side skal de bevare deres uafhængighed, som er forudsætningen for, at vi kan kalde dem public service," siger Vibeke Borberg til Altinget.

Flertal vil gøre kommunale folkeafstemninger bindende
Et flertal i en kommunalbestyrelse skal kunne udskrive bindende folkeafstemninger i kommunen.

Det mener regeringen og et flertal i Folketinget ifølge Berlingske, der vil gøre det muligt for kommunalbestyrelser at udskrive bindende folkeafstemninger i spørgsmål om alt fra skolepolitik til byudvikling.

Indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fremsætter lovforslaget i februar næste år, og han håber, at borgerne med ændringen bliver inddraget mere i kommunalpolitikken.

”Det skulle gerne give et større engagement blandt borgerne, at afstemningerne bliver bindende. Når vi ændrer lovgivningen og gør opmærksom på endnu en mulighed, får vi samtidig sat redskabet lidt mere ind på lystavlen, så der kan blive udskrevet flere afstemninger, end der hidtil har været,” siger Simon Emil Ammitzbøll til Berlingske.

Allerede tilbage i april foreslog Dansk Folkeparti at indføre kommunale folkeafstemninger. Dengang var Venstre skeptiske – læs mere her.

Minister dropper computertjek til eksamen
Efter kritik har undervisningsminister Merete Riisager (LA) besluttet, at gymnasier alligevel ikke skal kunne gennemsøge elevers computere.

”Det skal være sådan, at eleverne har ret til privatliv, og at ingen skal snage i feriebillederne. Når både Institut for Menneskerettigheder, eleverne selv og en række partier siger, at det ikke er i orden, må jeg lytte til dem,” siger Merete Riisager ifølge Jyllands-Posten.

Hun har fået heftig kritik for at ville lade gymnasierne gennemrode elevernes computere og deres aktiviteter på sociale medier for at undgå eksamenssnyd.

Grønlandsk undervisningsminister vil satse på engelsk
Den grønlandske undervisningsminister Doris J. Jensen mener, at Grønland i fremtiden bør satse på engelsk som fremmedsprog. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Siumut-ministeren har nedsat en en international ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til en grønlandsk sprogpolitik. Blandt andet skal det undersøges, hvordan undervisningen i dansk, engelsk og grønlandsk kan styrkes, om engelsk kan erstatte dansk som første fremmedsprog, eller om dansk og engelsk skal have samme status.

”Vi vil ikke helt afskaffe det danske sprog, men jeg mener, at det er vigtigt, at grønlænderne satser mere på engelsk. Hvis Grønland i fremtiden skal være selvstændigt, bliver det vigtigt med samarbejdspartnere i hele verden,” siger Doris J. Jensen til Kristeligt Dagblad.

Det sker i dag
Kl. 9.00: Lars Løkke besøger Assens, Silkeborg og Vesthimmerland i forbindelse med kommunalvalget 21. november.

Kl. 10.15: Transport- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i samråd om boligudbuddet af almene boliger.

Kl. 14.00: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om hvidvask i den finansielle sektor.

Kl. 15.10: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om kriminelle udlændinges meldepligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00