Ellemann: Aftalen i Slagelse er besynderlig og trist

SLAGELSE: Regeringspartier på Christiansborg er helt uenige om borgmesteraftalen i Slagelse, hvor Liberal Alliance vil dele posten med S. LA's landsformand kalder det "en rigtig god aftale". Men Venstre tror ikke på, at LA nogensinde får borgmesterposten.

Villum Christensen (LA) bliver ikke borgmester i Slagelse, og derfor er det en trist og besynderlig aftale, han har indgået.

Det mener Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, om den aftale, som Liberal Alliance og Socialdemokratiet i Slagelse indgik i går. Med aftalen deler Villum Christensen og John Dyrby Paulsen borgmesterposten på den måde, at Dyrby starter som borgmester, og efter to år kan de to bytte plads, hvis de ønsker det, og hvis der kan findes et flertal for det.

Aftalen indebærer samtidig, at LA forhindrer Venstre eller et andet borgerligt parti i at få borgmesterposten. Altinget har spurgt landsformand for Liberal Alliance Leif Mikkelsen og Jakob Ellemann-Jensen (V), hvad de mener om aftalen.

Her er deres svar.

Leif Mikkelsen: En aftale er en aftale
Liberal Alliances landsformand kalder aftalen i Slagelse for "det muliges kunst i en fastfrossen situation". 

Du sagde selv for nylig til DR, at Liberal Alliance ikke alene vil stå for at sikre Dyrby flertallet. Nu gør I præcis det. Hvad siger du til det?

"Vi sikrer os selv en borgmesterpost, og det er rigtig godt for Liberal Alliance. Der er mange måder at blive borgmester på, og når den nuværende borgmester har sagt, han ikke ville samarbejde med os, må man gå andre veje."

Så det er fint for jer, at en partifælle står i vejen for en borgerlig borgmester og i stedet sikrer posten til en socialdemokrat?

"Det er vigtigt at sige, at en del af den her aftale – og det er en rigtig god aftale – er, at skatten ikke bliver sat op. Slagelse har jo ellers været én af de fire kommuner i landet, der har søgt om at sætte skatten op. Og når det er en markant mærkesag for Liberal Alliance at sætte skatten ned, kan vi jo ikke pege på en borgmester, der sætter skatten op."

Så hvor I tidligere stod fast på, at I ikke ville give borgmestermagten til Socialdemokratiet, handler det nu kun om det politiske indhold?

"Politik er ganske afgørende. Om det så er en rød eller blå borgmester, så er det vigtigt, at skatten ikke bliver sat op."

Du siger, at I nu har sikret jer borgmesterposten. Hvor sikker mener du, Villum Christensen kan være på at blive borgmester?

"Den aftale baserer sig på tillid og almindelig anstændighed. En aftale er en aftale, og hvis man indgår en aftale for at snyde hinanden, så står verden da ikke længere. Jeg har helt tillid til, at de er ordentlige mennesker, og det, man aftaler, det holder man."

Leif Mikkelsen: Ikke et løftebrud, men en ændring
Det er jo kun S og LA, der har aftalt, at man kan bytte post om to år. Hvad hvis Enhedslisten til den tid siger, at det vil de ikke være med til?

"Enhedslisten har jo skrevet under på aftalen."

Der står i aftalen, at det kun er S og LA, der er enige om, at de to kan bytte poster efter to år?

"Ja, men de har skrevet under på papiret, og så kan vi jo blive ved med at botanisere i, hvad der præcist står. Aftalen om at bytte poster er en forudsætning for at skaffe de 16 mandater, så jeg går da ud fra, at de lever op til den aftale."

Så sent som for to uger siden sagde Villum Christensen: ”Jeg vil gerne slå fast, at jeg kommer aldrig til at give magten til Dyrby og rød blok.” Er det her et løftebrud?

"Det er klart, at det er en anden signalgivning, fordi Venstre ikke har villet samarbejde med os. Og fordi de ville sætte skatten op – det er også en brik."

Så det er et løftebrud?

"Jeg vil sige, det er en ændring. Vi har fået en borgmesterpost, og det har vi brugt vores stemme på."

Hvad siger du til, at Villum Christensen har sagt nej til tilbud om, at en anden Venstre-kandidat eller en DF’er kunne blive borgmester?

"Den borgmester, der har ført sig frem og politianmeldt hele byrådet og vil sætte skatten op, er der jo stadig. Det har givet en stemning, så det ikke kunne lade sig gøre. Det har mange årsager, og jeg vil ikke botanisere i det med enkeltpersoner, men der har været et tilfrosset klima. Det har ført til andre løsninger."

Jakob Ellemann: V-borgmester bedst for Slagelse

Jakob Ellemann-Jensen, hvad mener du om den aftale, S og LA har indgået?

"Jeg synes, det er en lidt besynderlig aftale, det må jeg sige. Det er en besynderlig aftale, som skal få nogle til ikke at tabe ansigt. Om det så virker, det må publikum vurdere."

Hvad er det besynderlige?

"At man på den ene side forsøger at dele borgmesterposten mellem rød og blå blok og på den anden side, at man gør det i en situation, hvor man ikke har et flertal for det. For der er jo et flertal for, at John Dyrby bliver borgmester, og så har et mindretal aftalt noget andet efter to år, men det er der jo ikke flertal for. Så det er en lidt besynderlig aftale."

Tror du på, at Villum Christensen kan blive borgmester efter to år?

"Det ville jo forudsætte, at der komme et andet flertal, og det gør der jo ikke. Så det har jeg vanskeligt ved at forestille mig."

Hvad mener du om, at Villum Christensen har sagt nej til, at en anden Venstre-mand eller en DF’er kunne blive borgmester?

"Det, synes jeg da, er trist. Jeg er ikke i tvivl om, at det ville være bedst for Slagelse, hvis Stén Knuth var fortsat som borgmester, jeg synes sådan set, han har gjort det godt. Det næstbedste ville være en anden Venstre-mand, og det tredjebedste ville være, at det blev en anden fra den blå side af forsamlingen. Det har så åbenbart ikke været muligt. Og det kan jeg da godt være lidt trist over, for det synes jeg, at Slagelse havde fortjent."

Leif Mikkelsen er sikker på, at Villum Christensen bliver borgmester, og han siger, at det var vigtigt for LA, at skatten ikke bliver sat op. Er det ikke o.k., at partiet går efter det politiske indhold frem for partinavnet?

"Jo, det ville da have været fint. Lad være med at stikke hinanden blår i øjnene eller putte alle mulige andre mærkater på. Det handler om nogle, der ikke kan lide hinanden, og længere er den ikke."

Forrige artikel Ulla Tørnæs: Flygtninge og ulandshjælp må godt være big business Ulla Tørnæs: Flygtninge og ulandshjælp må godt være big business Næste artikel Live: Får Slagelse en borgmester i dag? Live: Får Slagelse en borgmester i dag?