En konge ville gøre Fredericia til hovedstad, men i dag kæmper byen for sit image og at rejse sig af støvet fra to borgmestres bratte fald

To skandaleramte borgmestre har taget det meste af rampelyset for Fredericia inden for de senere år. Til kommunalvalget kæmper tre borgmesterkandidater om at få lov at genrejse fortællingen om Fredericia og forløse byens "kæmpe potentiale".

<span>Fredericia blev grundlagt som fæstning i 1600-tallet. Gaderne i centrum ligger vinkelret på hinanden, så soldaterne hurtigere kunne komme ud til voldanlægget, hvis&nbsp;byen var under angreb.</span>
Fredericia blev grundlagt som fæstning i 1600-tallet. Gaderne i centrum ligger vinkelret på hinanden, så soldaterne hurtigere kunne komme ud til voldanlægget, hvis byen var under angreb.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Sine Riis LundArthur Cammelbeeck

Flere hundrede tusinde danskere har de seneste år klappet taktfast til store Disney-klassikere som Aladdin og Klokkeren fra Notre Dame på Fredericia Teater.

Lokalteatret og dets produktioner blev kaldt en stjerne på musicalhimlen, og i London og New York klappede de med.

Men den 16. marts 2020 stoppede det brat. Fredericia Teater blev erklæret konkurs.

Det er ikke den eneste unge stjerne, som fredericianerne har oplevet falde dybt.

To unge borgmestre, begge tidligere formænd for deres ungdomspartier og udset som lovende landspolitiske talenter, har under store skandaleoverskrifter afleveret deres borgmesterkæder i utide.

Venstres Thomas Banke på grund af et misbrug af morfin, og Socialdemokratiets Jacob Bjerregaard efter beskyldninger om særbehandling i en byggesag og et muligt forhold til en tidligere kommunaldirektør.

Da Altinget går en tur igennem byen, er det da også seks demokratisk metaltrætte fredericianere, som mediet møder. 

Den første med Thomas Banke var mere en personlig tragedie, mens den anden sag (med Jacob Bjerregaard, red.) var langt mere alvorligt set fra et demokratisk perspektiv.

Susanne Eilersen (DF), 1. viceborgmester og borgmesterkandidat

“Engang sad jeg og håbede, at den og den blev valgt ind. Nu har jeg det faktisk sådan, at det ikke nytter at stemme,” siger en ung kvindelig hundelufter, der ikke ønsker sit navn frem. 

Altinget fanger også de to indbyggere, Jane Green og Linette Vittrup, for en kort bemærkning til de to borgmesterskandaler efter et cafebesøg i midtbyen.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybde med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00