Erhvervsliv og kommuner efterlyser mindst 80.000 ekstra sæt hænder: Venstre vil finde 15.000 og kalder det ”ambitiøst”

Venstre vil med en ny 2030-plan øge arbejdsudbuddet med 15.000 personer. Det er langt mindre, end de offentlige og private arbejdsgivere efterlyser, og hvad vennerne i Konservative har lagt op til. Men det er ambitiøst, fordi det er realistisk, siger partiets finansordfører, Troels Lund Poulsen.

Venstre offentliggjorde onsdag sin længe bebudede 2030-plan.
Venstre offentliggjorde onsdag sin længe bebudede 2030-plan.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Skattelettelser, færre år med SU og kortere kandidatuddannelser skal være med til at sikre flere ledige hænder til et arbejdsmarked, der i disse år mangler arbejdskraft i stor stil.

Det er i hvert fald opskriften fra Venstre, der efter længere tids tilløb fremlagde sit økonomiske valgoplæg onsdag i form af en ny 2030-plan.

Her kan man læse, hvordan partiet ønsker at disponere det finanspolitiske råderum og skrue op for arbejdsudbuddet, hvis det skulle lykkes at overtage regeringsmagten efter et folketingsvalg.

Med planen anvises der mere eller mindre konkrete initiativer, som ifølge Venstre vil kunne sikre 15.000 flere sæt hænder til danske virksomheder og velfærdssektoren.

Det tal skal imidlertid ses i lyset af, at DI efterlyser mindst 80.000 ekstra sæt hænder på arbejdsmarkedet. Og at KL vurderer, at der frem mod 2030 er brug for, at godt og vel halvdelen af dem kommer til at arbejde i den offentlige sektor.

Alligevel mener, Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, at der er fuld dækning for 2030-planens ordlyd om at være "ambitiøs".

”Først og fremmest er det jo i hvert fald dobbelt så meget, som det regeringen har lagt på bordet. Og vi giver også anvisning på, at vi vil arbejde videre i forhold til de yderligere 40.000, som regeringen mener, at der er potentiale for,” siger han.

Da regeringen i forrige uge præsenterede sin 2030-plan indeholdt den tiltag, som ville øge det samlede arbejdsudbud med knap 7.500 personer frem mod 2030.

Herudover beskrev Finansministeriet, at der er ”potentiale” for at løfte beskæftigelsen med yderligere 40.000 personer.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00