Finansministeriet med forsigtigt bud: I 2030 mangler over 18.000 sosu’er og pædagoger

Ældreplejen kan ifølge en ny opgørelse fra regeringen mangle 17.000 sosu’er i 2030, mens daginstitutioner kræver 1.000 flere pædagogisk uddannede, end der er udsigt til. Sammenlignet med 2019. Til gengæld stiger antallet af sygeplejersker, lærere og socialrådgivere  hurtigere end efterspørgslen.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

De seneste års rekrutteringsudfordringer i ældreplejen kan blive stadig værre frem mod 2030.

Her kan efterspørgslen efter sosu’er overstige det faktiske udbud med over 17.000 personer. Det fremgår af en ny analyse fra Finansministeriet, som blev offentliggjort sammen med regeringens nye reformudspil ’Danmark kan mere III’ mandag.

Med analyse forsøger Finansministeriet at regne sig frem til, hvor mangle flere medarbejdere, der vil blive brug for frem mod 2030. Og holder det op mod udviklingen i udbuddet af medarbejdere med de relevante uddannelsesbaggrunde.

Analysen fokuserer på sosu’er, pædagogisk personale, sygeplejersker, lærere, læger og socialrådgivere. Og måske ikke helt overraskende er det inden for ældreplejen, der er udsigt til de største problemer.

”Der (er) særligt på SOSU-området er udsigt til en forværring af rekrutteringssitu-ationen, idet efterspørgslen efter personale vil stige mere end udbuddet,” lyder det i analysen.

Det skal dog bemærkes, at Finansministeriet tager udgangspunkt i en sammenligning af 2019 og 2030. Det uddybes ikke, hvorfor netop 2019 er valgt som basisår.

Konkret vurderes det, at der vil komme til at mangel omkring 10.400 sosu-hjælpere og knap 7.000 sosu-assistenter i 2030 sammenlignet med 2019. Samtidig forventes der også at blive udfordringer omkring det pædagogiske personale.

Her forventes at kunne mangle knap 2.000 pædagoger, mens der til gengæld ventes et yderligt ’udbud’ af 900 pædagogiske assistenter, som den samlede bundlinje for det pædagogiske personale ender på, at der mangler 1.000 i 2030.

Det kan ifølge analysen kædes direkte sammen med kravet om minimumsnormering. Uden dette krav ville udbud og efterspørgsel nogenlunde svare til hinanden.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00