Folketinget åbner: Verdensmål indtager større rolle i lovarbejdet

I folketingsåret 2021-2022 skal alle regeringens lovforslag screenes for, hvordan de påvirker kampen for at nå de bæredygtige verdensmål. Rasmus Nordqvist (SF) ser frem til at have en ny måde at holde regeringen i ørene på. 

Alle lovforslag skal fremover screenes for, hvordan de lever op til FN's verdensmål.
Alle lovforslag skal fremover screenes for, hvordan de lever op til FN's verdensmål.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Når Folketinget åbner tirsdag, er det samtidig det første folketingsår, hvor alle regeringens lovforslag skal screenes på baggrund af FN’s 17 bæredygtige verdensmål og 169 delmål.

“Bidrager et forslag positivt på én dagsorden, men negativt på en anden? Der bliver det vores opgave som parlamentarikere at se på de screeninger, der bliver lavet,” siger Rasmus Nordqvist, ordfører for international udvikling i SF.

Selvom verdensmål fylder meget i Danmark, bliver de jo til tider behandlet lidt stedmoderligt.

Rasmus Nordqvist (SF)
Ordfører for international udvikling

Den nye praksis blev vedtaget tidligere på året, men træder først i kraft med regeringens lovprogram for 2021-2022 – seks år efter verdensmålene blev vedtaget på FN’s Generalforsamling i New York.

“Regeringen ønsker at have verdensmålene for øje, når der udvikles ny politik i Danmark. Det gælder både, når der er positive så vel som negative konsekvenser af lovgivningen,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse tidligere på året.

Lovforslag bliver i forvejen screenet for, om de eksempelvis påvirker CO2-udledningen eller miljøet. Der er altså tale om et skøn, og hvis svaret er ja, sætter ministerierne en egentlig konsekvensanalyse i gang. Verdensmålsscreeningen kommer til at fungere på samme måde.

Konsekvensvurderingerne kan i sig selv ikke stoppe et lovforslag, der vurderes at påvirke verdensmål negativt, men kan være et værktøj, som folketingsmedlemmer kan bruge til at presse regeringen.

{{toplink}}
Læs også

Rasmus Nordqvist er i dag medlem af SF, men i 2017 var han politisk ordfører for Alternativet og medstiller af et beslutningsforslag, der opfordrede den daværende regering til en lignende screening på baggrund af både verdensmål og Parisaftalens klimamål.

0:000:00