Konsulenter spiller dobbeltrolle i kommuners handicapsager

KASKETTER: Konsulentvirksomhed har på en gang rådgivet kommuner om billigere indsatser i handicapsager og tilbudt selv at overtage indsatsen for borgeren i samme sager. Problematisk interessekonflikt, vurderer professor.

Konsulentvirksomheders rådgivning af kommuner i sager om borgere med handicap har i flere tilfælde bragt dem i en dobbeltrolle. (Arkiv)
Konsulentvirksomheders rådgivning af kommuner i sager om borgere med handicap har i flere tilfælde bragt dem i en dobbeltrolle. (Arkiv)Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Konsulentvirksomheden Trancit, der hjælper kommuner med at finde besparelser på handicapområdet, har i flere tilfælde haft en dobbeltrolle.

I mindst to tilfælde har en kommune efter rådgivning fra virksomheden sendt borgere i et tilbud, som bliver drevet af Trancit selv. På den måde har konsulenterne tjent penge i samme sag som både rådgiver og leverandør af et socialt tilbud. 

Det viser aktindsigter, Altinget har fået i mails og skriftlig afrapportering fra Trancit i henholdsvis Billund og Vesthimmerland Kommune.

"Problemet er, at der anvendes konsulenter, der har en rolle, som indeholder interessekonflikter og potentielt uvedkommende interesser. Det ville føre til inhabilitet, hvis der var en offentlig myndighed," siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Rolleforvirring i Vesthimmerland
I sagen fra Vesthimmerland Kommune har virksomhedens konsulenter rådgivet kommunens sagsbehandlere i en konkret sag, hvor en ung mand i starten af 20'erne blev flyttet fra et botilbud til et bofællesskab internt i kommunen.

Manden endte kort tid efter med at blive isoleret i et såkaldt sommerhusprojekt drevet af Trancit.

Der er imidlertid Trancit selv og ikke kommunen, der i en mail efterfølgende gør opmærksom på den "rolle- og agendaforvirring," det nye samarbejde fører med sig.

"De gør jo det rigtige ved at pege på, at der kan være problemer, og så efterfølgende at trække sig," siger sundhedsdirektør i Vesthimmerland Kommune, Anne Krøjer.

Læs også

Konsulenter: Vi gør det ikke længere
Hos Trancit erkender man, at der har været udfordringer med både at have en rolle som rådgiver omkring afgørelsen af konkrete sager, og så i enkelte tilfælde at påtage sig et driftsansvar i de samme sager.

Ifølge souschef hos Trancit, Mikkel Buck, er der tale om sager baseret på to af virksomhedens første samarbejdsaftaler med kommuner.

"Det konkrete samarbejde er grundigt evalueret og tydeliggjorde et behov hos kommunerne, men også nogle udfordringer i den konsulentbistand, Trancit leverede, eksempelvis spørgsmålet om habilitet," skriver han i en mail.

Han understreger, at Trancit nu ikke længere anbefaler bestemte leverandører, når de rådgiver kommuner.

Læs hele artiklen på Altinget kommunal. Har du ikke adgang, kan du få det ved at oprette et prøveabonnement her.
 

Herunder er en beskrivelse af den konkrete sag fra Vesthimmerland Kommune og Trancits forskellige roller i sagen

Dokumentation

Sagen kort

Altinget har gennem aktindsigter afdækket samarbejdet mellem kommuner og de to konsulentvirksomheder Trancit og Brorson Consult om at finde billigere løsninger i konkrete sager på handicap- og socialområdet.

83 kommuner har på nuværende tidspunkt svaret. Af dem har 23 indgået samarbejde med en af de to (i en kommune dem begge) konsulentvirksomheder med henblik på en gennemgang af udvalgte borgersager.

Hovedparten er konktrakterne er baseret på et no cure no pay-princip, hvor konsulenterne først får betaling, hvis kommunen opnår en besparelse i de konkrete sager. Aflønningen af konsulenterne vil i forlængelse heraf kunne blive større, jo større en besparelse kommunen opnår.

De konkrete samarbejder er primært indgået i perioden 2017 og frem. Langt de fleste i 2018 og 2019.

Se, hvilke kommuner der har indgået samarbejde med de to konsulentvirksomheder her.

Simon Lessel, Albert Birk Morgen, Jacob Pedersen og Laura Hattens har bidraget med research til denne artikelserie.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Krøjer

Sundheds- og Kulturdirektør, Vesthimmerland Kommune, fhv. direktør, Rebild Kommune
cand.scient.adm (Roskilde Uni.)

Jakob Sølvhøj

Fhv. MF (EL)
Studentereksamen (Helsingør Gymnasium, 1973)

Sten Bønsing

Professor, juridisk Institut, Aalborg Universitet
cand.merc.jur (Aalborg Uni. 1996), Ph.d. (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00