Frie Grønne dropper kommunalvalg: Profil vil i Folketinget

Frie Grønne stiller ikke op ved efterårets kommunalvalg. Partiet vil i stedet fokusere på et kommende folketingsvalg. Dermed mister partiet også sin ene plads i Københavns Borgerrepræsentation. 

Placeholder image
Sikandar Siqqique (tv.) og Niko Grünfeld fra Frie Grønne ved partiets pressemøde på Blågårds Plads i april 2020. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Partiet Frie Grønne, der blev stiftet sidste forår af flere tidligere profiler fra Alternativet, stiller ikke op ved efterårets kommunalvalg. 

Det oplyser Niko Grünfeld, der er bestyrelsesforperson for Frie Grønne, til Altinget. 

Beslutningen om ikke at stille op til kommunalvalget betyder også, at Niko Grünfeld ikke søger genvalg til sin post i Københavns Kommunes borgerrepræsentation.

I stedet vil han og Frie Grønne fokusere kræfterne frem mod næste folketingsvalg. 

"Som et lille og forholdsvis nystartet parti har vi måtte sande, at vi ikke har de økonomiske og organisatoriske muskler til at drive en kommunal-valgkamp, hvis vi også skal stå knivskarpt, når Folketingsvalget kommer," siger Niko Grünfeld til Altinget. 

Hvorfor har du truffet beslutningen om ikke at stille op personligt ved kommunalvalget? 

"Jeg har været utrolig glad for mit arbejde i Københavns Borgerrepræsentation, hvor jeg og de øvrige politikere på rådhuset har været med til at rykke på flere vigtige dagsordener. Særligt når det kommer til at gøre København til en bedre og grønnere by at bo i," tilføjer han. 

"Samtidig må jeg erkende, at det er på Christiansborg, at afgørende lovgivning for kommunerne finder sted. Derfor er det et naturligt skridt videre for mig, og forsøge at påvirke samfundet som medlem af Folketinget," siger Niko Grünfeld og fortsætter: 

"Det håber jeg, at vælgerne vil give mig og Frie Grønne mulighed for. Det kræver dog først, at Frie Grønne bliver formelt opstillingsparate, hvilket vi arbejder intenst på hver eneste dag."

I skrivende stund har Frie Grønne knap 16.900 vælgererklæringer. Partiet skal bruge godt 20.000 erklæringer inden juni 2023 for at blive opstillingsberettiget til Folketinget. 

Niko Grünfeld var kulturborgmester for Alternativet i Københavns Kommune fra januar til oktober 2018, men trak sig efter en periode med flere uheldige sager.

Blandt andet havde Niko Grünfeld brugt over 130.000 kroner på nye møbler til sit borgmesterkontor. 

En udgift, som ifølge kritikere stod i skarp kontrast til Alternativets fokus på et grønt og bæredygtigt forbrugersamfund, ligesom partiet også har slået sig op på, at de vil skabe en ny politisk kultur, der går i rette med politisk pamperi og fråds. 

Omtalte personer

Niko Grünfeld

Stifter af Frie Grønne, Rådsleder Frie Grønne Råd, Gruppeformand og medlem af Borgerrepræsentation, Frie Grønne, Københavns Kommune
hd i organisation og ledelse (Handelshøjskolen i Aarhus)

Sikandar Siddique

MF, politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser