Hjort efter 2025-fiasko: Situationen var låst

UDSKUDT: Efter 2025-forhandlingerne er blevet udskudt på ubestemt tid, skal alle kræfter nu sættes ind på at få aftaler om finanslov, PSO og boligbeskatning i hus. Det fortæller finansminister Claus Hjort Frederiksen, der regner med en hurtig finanslovsaftale.

Tiden er knap, og der skal landes en finanslov for næste år inden for kort tid. Sådan lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter 2025-forhandlingerne mandag aften blev udskudt på ubestemt tid.

”Det er en ren praktisk og nøgtern konstatering af, at situationen var låst. Nu er vi nødt til at komme i gang med finansloven. Vi har brugt tiden indtil nu på at arbejde os ned i substansen, og det vil sige, at vi også er parate til hurtigt at kunne lave nogle aftaler,” siger Claus Hjort Frederiksen ifølge TV 2 News.

Det har hele tiden været regeringens plan, at en finanslovsaftale skulle landes i midten af november – altså om cirka to uger – og det står stadig ved magt, oplyste Claus Hjort Frederiksen tirsdag morgen.

Læs også: Løkke opgiver en samlet aftale om 2025-planen

”Alle er bekendt med situationen, som den var, men nu må vi så bare konstatere, at landet skal have en finanslov, vi skal have et nyt ejendomsvurderingssystem, og vi skal have løst PSO. Det er nogle af de ting, som helt akut trænger sig på,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Han understreger, at når de tre ting – altså finanslov, PSO og boligbeskatning – er løst, så vil man gå videre med resten af 2025-planen.

"Nu må vi videre"
Forhandlingerne om topskattelettelser, som er Liberal Alliances helt centrale krav, lå i 2025-forhandlingerne. Liberal Alliance har flere gange meddelt – så sent som mandag aften – at partiet vil vælte regeringen, hvis ikke der er kommet en topskattelettelse på fem procentpoint, når Folketinget samles igen efter nytår. Claus Hjort Frederiksen vil dog ikke forholde sig til, om forhandlingerne i blå blok er blevet nemmere eller sværere, efter 2025-forhandlingerne og finanslovsforhandlingerne er blevet opsplittet.

”Nu må vi videre. Set fra mit bord skal vi have truffet nogle beslutinger ret hurtigt omkring finanslov, PSO og boligbeskatning. Og så tager vi det videre derfra,” siger han og fortsætter:

”Jeg glæder mig over, at alle i blå blok har anerkendt, at det var det, som skulle til, for at vi kunne komme videre.”

Læs også: Holstein: Regeringens optimisme er officielt aflivet

Regeringen mødtes tirsdag formiddag med partierne i blå blok samt Radikale og Socialdemokratiet for at forhandle om et nyt ejendomsvurderingssystem. Regeringen har med sin 2025-plan lagt op til, at der skal afsættes 24 milliarder kroner til at skabe tryghed for boligejerne. Men da disse skal findes i 2025-planen, vil det i første omgang være selve det nye ejendomsvurderingssystem, der er på forhandlingsbordet, fortæller Claus Hjort Frederiksen.

”Det vi i første omgang vil er at se på selve ejendomsvurderingssystemet. Der skal træffes nogle beslutninger, som koster penge og som kræver, at der bliver sendt aktstykker til Finansudvalget om det nye klagesystem og så videre. Så vil vi bagefter vende tilbage til selve boligbeskatningen,” siger han.

K: Det skal lykkes
Ifølge Konservatives formand Søren Pape Poulsen er der stadig et stykke vej endnu i forhandlingerne om et nyt ejendomsvurderingssystem:

”Det er forhandlinger, vi har brugt lang tid på, og vi har en forpligtelse til at skabe en aftale, der sikrer boligejerne. Men jeg er helt sikker på, at vi nok skal nå hinanden på et eller andet tidspunkt,” siger Søren Pape Poulsen.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht mener ikke, at regeringens plan om at dele boligskatteforhandlingerne på er noget, som skaber tryghed for boligejerne.

”Jeg synes, at det var kaotisk i går, og i dag er det så endnu mere uoverskueligt, hvad det egentlig er, der skal ske. Men det er klart, at vi har én interesse, og det er at være med til at skabe tryghed for boligejerne fremover,” siger Benny Engelbrecht og fortsætter:

”Det har vi sagt før, at Lars Løkke Rasmussen hældte forhandlingerne ud med badevandet, og det mener vi stadig væk.”

Forrige artikel Skoledirektør om Canada-tur: Vi har fået noget ud af det Skoledirektør om Canada-tur: Vi har fået noget ud af det Næste artikel Regeringen vil sætte krigsveteraner foran i jobkøen Regeringen vil sætte krigsveteraner foran i jobkøen
Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

ÆLDREVELFÆRD: Ældreområdet har indtil nu ligget lavt prioriteret hos regeringen, men mediestorm om dårlige forhold på plejehjem giver støttepartier blod på tanden forud for efterårets finanslovsforhandlinger.