Holstein: Regeringens optimisme er officielt aflivet

2025-UDSKYDELSE: Regeringstoppens optimisme ved 2025-forhandlingerne var ubegrundet, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Han peger på, at sandsynligheden for et valg i løbet af de næste tre måneder er blevet større.

Et folketingsvalg er ikke rykket længere væk, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag udskød forhandlingerne om en samlet 2025-plan på ubestemt tid. Tværtimod.

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Risikoen for et valg inden for de næste tre måneder er forøget,” siger han og fortsætter:

”Tiden er ved at rinde ud, og der er overhovedet ikke noget, der tyder på, at fronterne har rykket sig i trekantsdramaet mellem Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre.”

Logisk udskydelse
Fronterne internt i blå blok er frosset så meget fast, at Lars Løkke Rasmussen mandag aften meddelte, at forhandlingerne om en samlet 2025-plan er udskudt på ubestemt tid.

Læs også: Løkke opgiver en samlet aftale om 2025-planen

I stedet vil han i første omgang forsøge at lande aftaler om næste års finanslov og om PSO-afgiften og ejendomsvurderingerne.

Og ifølge Erik Holstein har en stor aftale om 2025-planen hele tiden set meget vanskelig ud.

”Regeringstoppen har indtil det sidste forsøgt at udstråle optimisme ved 2025-forhandlingerne. Optimismen var ubegrundet, og nu er den officielt blevet aflivet,” siger han og fortsætter:

”Udskydelsen af 2025-forhandlingerne er logisk nok, fordi det efterhånden hastede med at få finansloven på plads. Det skal nok lykkes, men det ændrer ikke ved, at Samuelsen står parat med øksen, hvis der ikke er vedtaget topskattelettelser inden nytår.”

Ingen hjælp fra DF
Dansk Folkeparti blev for nogle uger siden ramt af en decideret møgsag, da det kom frem, at EU's anti-svindelenhed OLAF ville begynde en undersøgelse af partiet i forbindelse med MELD- og FELD-sagen og muligt misbrug af EU-støttemidler. Sagen har betydet, at Dansk Folkeparti for første gang i lang tid har taget et hop tilbage i meningsmålingerne, og flere har spekuleret i, om Dansk Folkeparti ville være mere villige til at gå med i en aftale med topskattelettelser for at undgå et valg.

”Den sidste tid har nogle ellers troet, at Dansk Folkeparti ville lægge sig med poterne opad og kapitulere for Liberal Alliances krav – for at undgå et valg i kølvandet på Messerschmidt-skandalen. Men sådan er det ikke gået. For DF har konkluderet, at katastrofen vil blive endnu større, hvis man også giver køb på politikken,” siger Erik Holstein.

Hvordan efterårets forhandlinger om finansloven, en PSO-løsning og et nyt ejendomsvurderingssystem ender, må tiden vise. Anders Samuelsen og Liberal Alliance har flere gange truet med at vælte regeringen, hvis ikke der kommer en topskattelettelse på mindst fem procentpoint.

Det sidste store spørgsmål
Det har Dansk Folkeparti afvist at lægge stemmer til, men selvom 2025-forhandlingerne nu er udskudt, understregede Anders Samuelsen endnu en gang mandag aften, at intet er ændret i forhold til kravet om topskattelettelser. Er der ikke aftalt en topskattelettelse på fem procentpoint, når Folketinget mødes igen efter nytår, vælter Liberal Alliance regeringen.

Og netop dét er nu det helt store spørgsmål i dansk politik i den kommende tid, fortæller Altingets politiske kommentator.

”Det eneste spørgsmål, der står tilbage, er, om Samuelsen bakker i sidste sekund. Om han finder en eller anden undskyldning for ikke at vælte den regering, han måske lige har lavet finanslov med,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det kan man ikke helt afvise, men eftersom Samuelsen har defineret et meget snævert succeskriterium for sig selv, vil alt andet end fem procentpoint i topskattelettelse være et eklatant nederlag.”

Forrige artikel Alternativet vil indkassere 50 milliarder på det grønne område Alternativet vil indkassere 50 milliarder på det grønne område Næste artikel Skoledirektør om Canada-tur: Vi har fået noget ud af det Skoledirektør om Canada-tur: Vi har fået noget ud af det
Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. Se landsmødet og talerne her.