Holstein: Timing af nyt boligudspil er elendig

BOLIGSKAT: Det er tvivlsomt, om der er en eneste uafhængig økonom, der bakker op om yderligere skatterabat til boligejerne lige nu, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Men en politisk aftale ligner alligevel ikke en svær opgave, vurderer han.

Rigtig dårlig timing.

Sådan lyder dommen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, over regeringens nye boligskatteudspil, der skal sikre tryghed for de danske boligejere.

"Timingen er elendig. Jeg tvivler på, at der er en eneste uafhængig økonom, der bakker op om yderligere skatterabat til boligejerne i en situation, hvor priserne igen er på himmelflugt,” siger Erik Holstein.

”Det er alt andet end økonomisk ansvarligt,” tilføjer han.

Holstein peger på, at regeringens forslag vil øge uligheden mellem boligejerne indbyrdes. I udspillet lægges der nemlig op til, at det er boligejerne i storbyerne der kommer til at få den største skattelettelse med det nye boligudspil. Det skyldes regeringens aflysning af stigningerne i grundskylden fra 2021.

"Der kan være god grund til at nedbringe grundskylden, der nogen steder er blevet virkelig høj. Men både Socialdemokratiet og Venstre glemmer den anden side af mønten: Nemlig de enorme arbejdsfri gevinster, mange boligejere har scoret,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det er ret svært at argumentere for, at skatten på arbejde kan komme over 50 procent, mens skatten på arbejdsfri boliggevinster er 0."

Alle har interesse i en løsning
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) sagde på onsdagens pressemøde, at han ser frem til de kommende forhandlinger, og at regeringen vil lytte til Folketingets partier. Og Altingets politiske kommentator forventer da også, at mange af Folketingets partier vil byde sig til i forhandlingerne.

”Der er en stor konkurrence om boligejernes stemmer, så mange vil byde ind. Socialdemokraterne vil gerne med i en aftale, og et bredt forlig mellem regeringen, DF og S er sandsynligt. Måske med deltagelse af K og LA,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at alle har en interesse i at få en aftale på boligskatteområdet, og at et forlig derfor ikke burde blive årets sværeste aftale.

"Alle har en interesse i at få orden på det kaos, der er hersker, fordi det nuværende boligvurderingssystem er brudt sammen. Politisk vil hverken socialdemokrater eller borgerlige gå ind i en valgkamp, hvor de kan beskyldes for at plukke boligejerne,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Så det er ikke verdens sværeste opgave at få et forlig om boligskatterne."

Forrige artikel Ejere af 700.000 boliger skal have penge tilbage Ejere af 700.000 boliger skal have penge tilbage Næste artikel Sådan foregår Folketingets åbningsdebat Sådan foregår Folketingets åbningsdebat