Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Hvem bliver borgmester i din kommune? Læs Simon Emil Ammitzbøll-Billes bud

98 valg og 98 borgmesterstole at besætte. Hvem fortsætter, hvem står for fald, og hvor er der drama om konstitueringen? Den tidligere minister Simon Emil Ammitzbøll-Bille giver sine bud her.

Fortsætter den konservative borgmester på Frederiksberg? Eller må Simon Aggesen vige tronen, efter mere end 100 års konservativt styre i kommunen.
Fortsætter den konservative borgmester på Frederiksberg? Eller må Simon Aggesen vige tronen, efter mere end 100 års konservativt styre i kommunen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I morgen er der kommunalvalg. Straks stemmerne er talt op, går kampen i gang om de gyldne kæder. Udvalgsposter, bestyrelsesposter og politiske gnaveben vil fyge i luften, når der skal konstitueres i de 98 kommuner og de fem regioner.

Men hvem kan sætte sig for bordenden og kalde sig borgmester eller regionsrådsformand? Her får du mit store borgmestergæt for alle landets kommuner.

For flere laver jeg en halvgardering. Men så vidt muligt lægger jeg hovedet på blokken og siger, jo, vi har faktisk en god fornemmelse af, hvem der er borgmester, når røgen har lagt sig.

Nordjyllands Storkreds:

Venstremanden Mikael Klitgaard har været borgmester i Brønderslev siden kommunalreformen, kun afbrudt af en enkelt periode med det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem Lene Hansen for bordenden. Før det var en borgmester i den nu nedlagte Dronninglund Kommune. Alt tyder på, at Klitgaard fortsætter efter valget.

Siger man Frederikshavn, siger man Birgit S. Hansen. Danmarksrekordindehaveren i personlige stemmer. Socialdemokratiet, som hun er valgt for, fik næsten 60 procent af stemmerne ved det seneste valg. Birgit S. Hansen fik over 40 procent af stemmerne i hele kommunen som personlige stemmer. Ingen borgmesterpost er så sikker som denne.

Har man mødt Hjørrings socialdemokratiske borgmester, Arne Boelt, ved man, hvorfor han er så populær. Vennesæl, morsom og aldrig mere socialdemokrat end, at det vigtigste ved en sag er, om den gavner borgerne i Hjørring. Han nupper en periode til.

Borgmesteren i Jammerbugt har altid være venstremanden Mogens Gade. Før det var han borgmester i den nu nedlagte Brovst Kommune. Gade og partiet har næsten halvdelen af stemmerne bag sig, så lad os bare regne med, at han fortsætter endnu en periode.

Som de øvrige mindre ø-kommuner er Læsø noget uforudsigelig. For fire år siden fik Dansk Folkeparti sin første – og hidtil eneste – borgmesterpost netop her. Men først forlod borgmesteren DF med den opsigtsvækkende begrundelse, at han ville have bedre chancer for at blive genvalgt som venstremand. Så trak han sig som spidskandidat for at blive afløst af den tidligere borgmester, Tobias Birch Johansen, som for otte år siden blev valg for en lokalliste, men i løbet af sin borgmesterperiode også skiftede til Venstre. Alt kan ske på Læsø, men det mest sandsynlige er, at Tobias Birch Johansen sætter sig i borgmesterstolen igen.

Venstremanden Mogens Jespersen har siddet i to perioder i Mariagerfjord, og mon ikke han fortsætter efter valget. De lokale socialdemokrater bander nok Mette Frederiksens slette mink sms-er langt væk.

Venstremanden Hans Ejler Bertelsen har siddet som Morsø-borgmester i to perioder. Det mest sandsynlige er, at han snupper en tredje.

Det siges, at tredje gang er lykkens gang. Spørgsmålet er, om det også gælder for landets eneste radikale borgmester, Leon Sebbelin, der har regeret over Rebild Kommune i to perioder på trods af ganske beskedne stemmetal. Sebbelins fordel er, at så mange gerne vil tage over. Når det er svært at blive enige om en afløser, kan man jo altid lade den 60-årige borgmester fortsætte og udsætte slaget i fire år. Det er måske lidt vovet, men jeg tror på genvalg.

Thisted er én af de spændende kommuner i Nordjylland. For det kan blive rigtigt tæt. Den socialdemokratiske borgmester Ulla Vestergaard har kun siddet en enkelt periode. Og kun fordi hun blev støttet af Venstre for fire år siden. Både V og K har sagt, at de går efter en blå borgmester. Men det virker ikke til, at de vil støtte hinanden. Mit gæt er, at borgmesteren udnytter den borgerlige splittelse og gentager succesen fra 2017 og fermt bliver siddende på posten.

For fire år siden blev venstremanden Per Bach Laursen borgmester i Vesthimmerland på socialdemokratiske  stemmer og snød dermed Konservative for en borgmesterpost. Mon ikke han bliver straffet af vælgerne, og Konservative får gavn af de landspolitiske vinde? Den unge konservative Signe Nøhr er i hvert fald et godt bud på en ny borgmester. Men hold øje med konstitueringen. Knivene kan sidde løst. Jeg halvgarderer.

Aalborg har haft socialdemokratiske borgmestre siden 1925. De seneste to perioder har Thomas Kastrup-Larsen været borgmester, og med næsten halvdelen af stemmerne ved det seneste valg bør det være en smal sag at fortsætte. Men han undgår næppe at blive stemmemæssigt udfordret af det såkaldte grønne valgforbund, der er modstandere af en motorvej over øen Egholm.

Vestjyllands Storkreds:

Siden sidste valg har Dorte West afløst den populære bykonge Lars Krarup som borgmester i Herning. Meget skal gå galt, før venstrekvinden ikke også kan kalde sig borgmester efter valget. Bemærk, at Venstre er i valgforbund med Radikale, der ifølge målingerne har den næstmest populære borgmesterkandidat i det mangeårige byrådsmedlem Johs. Poulsen. Med undtagelse af otte år i 1990’erne har Herning haft venstreborgmestre siden 1921.

I 12 år har Socialdemokratiet siddet på borgmesterposten i Holstebro med stemmeslugeren H. C. Østerby. Sådan vil det også være efter valget, selv om Venstre igen prøver at vælte ham af pinden. Selv da V kørte den mangeårige minister Ulla Tørnæs i stilling som modkandidat, stod Østerby sikkert imod.

Venstre har siddet på borgmesterposten, siden Ikast-Brande Kommune blev oprettet med den seneste kommunalreform. De seneste fire år har navnet været Ib Lauritsen. Det hedder borgmesteren sandsynligvis også efter valget.

Venstremanden Erik Flyvholm har været borgmester i Lemvig siden den seneste kommunalreform. For fire år siden fik Venstre 48,7 procent af stemmerne. Flyvholm fortsætter.

For fire år siden nuppede venstremanden Hans Østergaard borgmesterposten for næsen af Kristendemokraternes Kristian Andersen i Ringkøbing-Skjern. Da kristendemokraten ikke ville vie homoseksuelle par, hvis han blev borgmester, havde han alligevel ikke et flertal bag sig i byrådet. Andersen har ikke skiftet holdning, og nu har Østergaard borgmestereffekt oven i. Jeg tror på genvalg til borgmesteren.

Silkeborg er en af de vestjyske kommuner, der er spænding om. De seneste otte år har venstremanden Steen Vindum været borgmester. Denne gang er han udfordret af socialdemokraten Helle Gade. Hun må håbe, at socialdemokratiets landspolitiske problemer ikke smitter for meget af på valget i Silkeborg. Jeg laver en halvgardering.

De seneste otte år har venstremanden Peder Christian Kirkegaard været borgmester i Skive. For fire år siden vandt han over socialdemokraten Peder Christensen. Spørgsmålet er, om han kan gentage succesen. Valget er et af de mere spændende i Vestjylland, så jeg laver en halvgardering.

Struers tidligere venstreborgmester Mads Jakobsen øjner chancen for comeback, efter byens socialdemokratiske borgmester ikke genopstiller. Jakobsen skal op imod socialdemokraten John Christoffersen. Et af de spændende valg i Vestjylland. Jeg laver en halvgardering.

Fra 1. januar er Hæstorp overborgmester i København, også selv om Enhedslisten lever i den vildfarelse, at de har en overborgmesterkandidat. 

For fire år siden snuppede den tidligere håndboldlandstræner Ulrik Wilbek borgmesterposten i Viborg fra Konservative. Denne gang har Wilbek borgmestereffekt, så mon ikke han tager fire år til.

Østjyllands Storkreds:

De seneste tre valgperioder har socialdemokraten Nils Borring været borgmester i Favrskov. Alt peger på, at han forsætter de næste fire år.

I Hedensted blev socialdemokraten Kasper Glyngø borgmester efter valget i 2017 på trods et borgerligt flertal. Blandt andet med støtte fra Dansk Folkepartis folketingsmedlem Hans Kristian Skibby. DF står generelt til tilbagegang, så der er fornyet optimisme i Venstre og hos spidskandidat Ole Vind. Jeg laver en halvgardering og venter med spænding på konstitueringsaftalen fra Hedensted.

I 103 år har Horsens haft socialdemokratiske borgmestre. Ni styks i alt. Den seneste hedder Peter Sørensen og overtog posten i 2012, da den hidtidige borgmester og tidligere minister Jan Trøjborg pludseligt døde. Lad os bare sige, at borgmesteren også hedder Peter Sørensen efter valget.

Borgmesteren i Norddjurs har de seneste 12 år være det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem Jan Petersen. Sådan vil det også være efter valget.

De seneste otte har borgmesteren i den lille østjyske kommune Odder heddet Uffe Jensen. Mit gæt er, at venstremanden fortsætter efter næste valg.

Alt er kaos i byrådet i Randers. Hvis man ønsker dårlig stemning på rådhuset, finder man den næppe dårligere end netop her – end ikke i Slagelse eller Fredericia. Kaos eller ej: Hvis ikke borgmesteren stadig er det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem Torben Hansen efter valget, slår jeg flikflak i Randers Fjord.

Samsø er en af de lettere ø-kommuner at komme med en borgmesterforudsigelse for. Socialdemokraten Marcel Meijer, der først har skiftet sit nederlandske statsborgerskab ud med det danske, mens han var borgmester på Samsø, fortsætter som borgmester. Det går nemlig godt på Samsø, og han har fået placeret øen i bevidstheden på Christiansborg.

I Skanderborg fik de allerede ny borgmester for over to år siden, da socialdemokraten Frands Fischer afløste partifællen Jørgen Gaarde. Jeg tror på genvalg til Fischer.

Borgmesteren i Syddjurs genopstiller ikke. Og det gør det svært for Socialdemokraterne. Jeg tror, de mister posten til en af de to tidligere borgmestre, venstremanden Claus Wistoft eller folkesocialisten Kirstine Bille, der var de to største stemmeslugere i kommunen for fire år siden. Jeg halvgarderer.

Smilets by, Aarhus, ledes af borgmester Jacob Bundsgaard, der også er formand for Kommunernes Landsforening. Der er ingen reelle udfordrere, og han fortsætter efter valget.

Sydjyllands Storkreds:

I venstrekommunen Billund skal de have ny borgmester efter Ib Kristensen, der har siddet på posten, siden den nye Billund Kommune blev dannet i forbindelse med Løkkes kommunalreform. Den mest sandsynlige udgang er, at Kristensen bliver afløst af partifællen Stephanie Storbank.

Venstreborgmesteren Jesper Frost Rasmussen afløste sin partifælle, den mangeårige Esbjerg-borgmester Johnny Søtrup efter sidste valg. Han skal op imod socialdemokraten Jakob Lykke, og valget står til at blive uhyggeligt tæt. Jeg laver en halvgardering.

De små øer er tit uforudsigelige i kommunalpolitisk sammenhæng. Som indenrigsminister havde jeg et fast årligt møde med ø-borgmestrene, og efter det seneste valg blev det en politisk meget mangfoldig gruppe. Således fik Alternativet på Fanø sin eneste borgmesterpost med Sofie Valbjørn. Men hun genopstiller ikke. Bedste gæt er et comeback til den tidligere venstreborgmester Erik Nørreby.

Valgperioden har været præget af skandalerne omkring den afgåede socialdemokratiske borgmester Jacob Bjerregaard i Fredericia. Han er blevet afløst af partifællen Steen Wrist. På trods af forgængerens misère ser det ud til, at socialdemokraterne genvinder magten. Måske i mangel på et godt alternativ.

Venstremanden H. P. Geil har været borgmester i to omgange i Haderslev, men denne gang siger han endeligt stop. Valget er forholdsvist åbent med Geils venstrekollega Mads Skau og socialdemokraten Henrik Rønnow som de to mest oplagte kandidater. Jeg laver en halvgardering.

Der er lagt op til et vaskeægte præsidentvalg i Kolding. Den mange gange tidligere venstreminister Eva Kjer Hansen, der netop er flyttet til byen, er oppe imod SF’s Mr. Kolding, tidligere udenrigsminister Villy Søvndal. For Kjer taler, at Venstre har siddet på magten i en del år. For Søvndal taler, at han tidligere har været et populært byrådsmedlem og også trak en del koldingstemmer ved regionsvalget for fire år siden. I kulissen lurer socialdemokraternes spidskandidat Birgitte Munk Grunnet, men mon ikke hun godt kan leve med en borgmester Søvndal i fire år, henset hans alder på 69 år. Jeg laver en halvgardering på de to eksministre.

Sønderborgs populære socialdemokratiske borgmester, Erik Lauritzen, må alt andet lige forventes at forsætte. Men den tidligere undervisnings- og sundhedsminister Ellen Trane Nørby kæmper med liv og sjæl for at overtage posten. Hun er god til kampagner, og man skal ikke undervurdere hendes evner til at skabe alliancer, når vi kommer frem til konstitueringen. Men det lugter mest af Lauritzen.

Tønder har været præget af stor uro og ballade siden sidste valg. Venstremedlemmerne ville ikke have borgmester Henrik Frandsen som spidskandidat, og så ville han ikke længere være medlem af Venstre. Borgmesteren har dannet sin egen Tønderliste, og den skal nok trække stemmer fra de borgerlige partier. Det har næppe sandsynligheden for sig, at Venstre vil støtte det tidligere medlem. Lige som Tønderlisten næppe støtter Venstre. Derfor tror jeg, at socialdemokraten Barbara Krarup Hansen løber med borgmesterposten.

Var det Varde? Ja, det var det, lyder en noget slidt morsomhed. Og ja, denne gang er Varde interessant. Borgmester Erik Buhl Nielsen fra Venstre stopper, og der har været hård kamp om at blive hans efterfølger som spidskandidat. Mads Sørensen trak det længste strå, men han står tilbage med et lettere ramponeret Venstre. Han har stadig størst chancer, men hold øje med den konservative Steen Holm Iversen.

I Vejen har borgmesteren heddet Egon Fræhr, siden den nye Vejen Kommune blev en realitet med den seneste kommunalreform. Før det var Fræhr borgmester i den daværende Brørup Kommune. Men nu går venstremanden Fræhr af, og hans partifælle Morten Thorøe skal forsøge at bevare posten på venstrehænder. Det vil være en skuffelse, hvis det ikke lykkes.

Mens valget i Vejle i landsmedierne står lidt i skyggen af præsidentvalget i Kolding og røgen efter skandalerne i Fredericia, er der faktisk lagt op til lidt af en gyser. Den nuværende borgmester, det tidligere venstrefolketingsmedlem Jens Eiler Christensen, er presset af landstendenserne for både sit eget parti og Dansk Folkeparti, der ellers tidligere stod stærkt i både Vejle og hele den sydjyske storkreds. Så man kan bestemt ikke udelukke et skifte til socialdemokraten Martin Sikær. Jeg laver en halvgardering.

De seneste otte år har venstremanden Thomas Andresen siddet på borgmesterposten i Aabenraa. Det mest sandsynlige er, at han også forsætter efter valget.

Fyns Storkreds:

Assens var en af de kommuner, hvor Dansk Folkeparti troede, de skulle have en borgmester for fire år siden. Men i stedet for en borgmesterpost til Kristian Thulesen Dahls storebror Jens Henrik, fik DF en tilbagegang på 1,5 procentpoint. Venstreborgmesteren Søren Steen Andersen fortsatte, og det gør han efter al sandsynlighed igen.

Den honorære konsul for Albanien og kommunens borgmester Hans Stavnsager står umiddelbart til genvalg i Faaborg-Midtfyn. Også selv om der har kørt en sejlivet debat i offentligheden om en kommunal anbringelse og især forældrenes mulighed for samværet med den terminalt syge dreng.

For fire år siden var Kerteminde centrum for et af de største dramaer efter valget. Konservative vandt en stor sejr, men Venstre snød den konservative spidskandidat Klavs Norup for borgmesterposten, da repræsentanterne fra Danmarks Liberale Parti i stedet støttede socialdemokraten Kasper Ejsing. Jeg tror på ny fremgang og borgmesterpost til Norup og altså et farvel til borgmester Ejsing.

SF bragede ind i kommunalbestyrelsen på Langeland for fire år siden, og fagforeningsmanden Tonni Hansen satte sig til rette i borgmesterstolen. Hansen blev næppe mindre populær af at stå i spidsen for øens kamp imod S-regeringens planer om at placere et asylcenter for afviste asylansøgere på Langeland. Tonni Hansen vandt, og det gør han igen på valgdagen.

Med næsten halvdelen af stemmerne for fire år siden må den socialdemokratiske borgmester Johannes Lundsfryd Jensen været et sikkert genvalg i Middelfart.

Venstremanden Morten Andersen har siddet på borgmesterposten i Nordfyn i de seneste tre valgperioder, og det vil være noget af en overraskelse, hvis ikke har nupper en fjerde.

For otte år siden blev venstremanden Kenneth Muus borgmester på trods af et rødt flertal ved valget i Nyborg. Det skete, da socialdemokraten Jan Reimer Christiansen kort efter valget skiftede til Venstre. På trods af denne lidt bizarre begyndelse gik Muhs og Venstre markant frem ved det efterfølgende valg for fire år siden og fik næsten halvdelen af stemmerne i kommunen. Denne gang er venstreborgmesteren oppe imod den unge socialdemokrat Sonja Marie Jensen, som stod frem som et af de første politiske MeToo-ofre. Jeg tror, hun får sin sag for, og at Muhs tager en runde til som borgmester.

Socialdemokraten Peter Rahbæk Juel tager fire år mere som borgmester i den fynske hovedstad, Odense. Også selv om Venstre stiller med Christoffer Lilleholt, der er søn er tidligere klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt.

Alt er kaos i byrådet i Randers. Hvis man ønsker dårlig stemning på rådhuset, finder man den næppe dårligere end netop her. 

Socialdemokraten Bo Hansen, der overtog borgmesterposten i Svendborg efter det seneste valg, ser ud til at tage fire år til.

Ærø er måske en af de sværeste kommuner at spå om. Ganske som andre mindre ø-kommuner. Der er mange lokallister, og borgmesteren går af efter bare én valgperiode. Jeg laver en halvgardering. De to bedste bud må være socialdemokraternes Peter Hansted, der er søn af tidligere statsminister Jens Otto Krag, og de konservatives Mads Boeberg Hansen. Men læg mærke til de lokale lister Ærø i Centrum, ÆrøPlus og Ærøs Fremtid. Det vil være en underdrivelse at skrive, at alt kan ske.

Sjællands Storkreds:

Faxe er én af de kommuner, der er meget svære at forudsige. Den nuværende venstreborgmester Ole Vive overtog posten efter det seneste kommunalvalg. Han opdagede alt for sent anden bølge af MeToo-debatten, da han prøvede at være morsom ved at udstede en generel undskyldning til dem, han måtte have klappet i røven – for nu at bruge borgmesterens eget sprog. Socialdemokraterne stiller med Camilla Meyer, som er blevet borgmesterkandidat efter en kaotisk forløb, hvor hun først tabte til Christina Birkemose, som senere blev fjernet igen af partiets medlemmer. Jeg laver en halvgardering. For Faxe er uforudsigelig.

Greves venstreborgmester Pernille Beckmann er truet ved dette valg. Der har været rod i kommunaldirektørens bilag for at sige det mildt. Og sådan en sag rammer altid det politiske niveau, om det er retfærdigt eller ej. Det bliver spændende at se, om den socialdemokratiske udfordrer John T. Olsen kan vriste borgmesterkæden af Beckmann. Jeg tror, hun ridder stormen af og fortsætter som borgmester.

For fire år siden var Guldborgsund én af de kommuner, Dansk Folkeparti håbede at få en borgmester i. Det blev ikke til noget. Og denne gang er det slet ikke noget, man taler om. Guldborgsundlistens John Brædder genvandt sidst overraskende borgmesterposten i samarbejde med Socialdemokraterne. Og han må regnes som absolut favorit.

Det mest spændende ved valget i Holbæk er, om det lykkes den driftige og dygtige borgmester Christina Krzyrosiak Hansen at vinde et absolut flertal til sit parti. Den unge socialdemokrat, der danner powerpar med SF’s gruppeformand på Christiansborg, Jacob Mark, har været en markant borgmester for sin kommune, og den socialdemokratiske partiledelse har også et godt øje til hende.

Venstremanden Martin Damm har været Kalundborgs borgmester i tre valgperioderne nu. Og alt tyder på, at den tidligere KL-formanden også er det efter valget.

Den socialdemokratiske Køge-borgmester, Marie Stærke, har før mistet borgmesterposten. Det var ved valget i 2013. Fire år senere vandt hun dog posten tilbage. Og denne gang må hun anses for favorit til at genvinde borgmesterposten. Men både V og K vejrer morgenluft.

Borgmester Carsten Rasmussen sidder på et snævert flertal i Lejre. Men det må regnes som mest sandsynligt, at socialdemokraten, der har været borgmester siden 2016, også er borgmester efter valget. Rasmussen har i øvrigt ekstra borgmesteranciennitet, da han var borgmester i otte år i den nu nedlagte Bramsnæs Kommune.

Lollands borgmester hedder Holger Schou. Han er en mand, der elsker at være i centrum af begivenhederne og ikke lader sig slå ud at være borgmester i en kommune, der er så fattig, at det nærmest ikke er muligt at inkludere den i det almindelige kommunale udligningssystem. Schou er også borgmester efter valget.

Næstved har haft socialdemokratiske borgmestre i over 100 år. Og endda kun seks af slagsen. Den nuværende hedder Carsten Rasmussen og har båret den gyldne kæde siden han for ti år siden afløste sundhedsminister Magnus Heunickes far, Henning Jensen, som borgmester. Man skal aldrig sige aldrig, men det vil være noget af en overraskelse, hvis socialdemokraterne taber Næstved.

Odsherred huserer tidligere folketingsmedlem Thomas Adelskov som borgmester med høje stemmetal. Venstre har afskallet til den nye borgerliste Nyt Odsherrede, så derfra skal man næppe vente den store modstand. Adelskov fortsætter igen.

Venstres Henrik Hvidesten har siddet på borgmesterposten i to valgperioder i Ringsted. Og selv om både socialdemokraterne og Konservative gerne vil gøre ham rangen stridig, er det mest sandsynlige, at han tager en tredje runde.

For fire år siden stod den populære borgmester Joy Mogensen i spidsen for et rekordvalg til Socialdemokraterne i Roskilde. Siden blev hun en uhyre upopulær kulturminister i Mette Frederiksens regering. I Roskilde er hun blevet afløst af partifællen Tomas Breddam, som også er det mest sandsynlige bud på en borgmester efter valget. Venstre er små og har en svag spidskandidat. Måske Radikales Jeppe Trolle kan lure på en gunstig situation.

Slagelse er et kapitel for sig, når det kommer til kommunalpolitik. Sidste valgs heftige konstitueringsslagsmål endte i første omgang med en delingsaftalte mellem Socialdemokraternes John Dyrby og Liberal Alliances Villum Christensen. Dyrby ville have borgmesterkæden for enhver pris, og Villum Christensen ville undgå Venstres Sten Knuth. Delingen blev ikke til noget, da det kom til stykket, men opsplitning af byrådet i atomer holdt ved. John Dyrby er nu oppe imod Venstres Knud Vincents. Jeg laver en halvgardering. Men hold også øje med både Konservative og Radikale.

Siden den forrige kommunalreform i 1970 har Solrød haft fire borgmestre. Alle venstrefolk. Den nuværende, Niels Hörup, har siddet i 16 år. Men denne gang er han udfordret. Flere sager om transport og miljø har plaget ham i valgperioden. Så både socialdemokraterne og Konservative lurer på posten. Men det bedste gæt må være, at han ridder stormen af og fortsætter i borgmesterkontoret.

Den konservative borgmester Gert Jørgensen har siddet i tre perioder og gør det godt i Sorø. Han forventes at fortsætte efter valget.

Opgøret i Stevns er en gentagelse fra sidste valg: Venstres Anette Mortensen, som trak det længste strå sidst og blev borgmester, imod Socialdemokratiets Steen S. Hansen. For fire år siden måtte de endda dele førstepladsen med flest personlige stemmer i kommunen. Præcis 1.179 til hver. Det bliver spændende at se, hvem der vinder denne gang. Mortensen har borgmestereffekten med sig, men sit partis dårlige landstendenser imod sig. Jeg laver en halvgardering.

Socialdemokraten Mikael Smed blev borgmester i Vordingborg efter det seneste valg, hvor partiet gik mere end ti prrocentpoint frem. Denne gang har han borgmestereffekten oven i. Og et Venstre, der er landspolitisk svagt. Jeg regner med genvalg af borgmesteren.

Københavns Storkreds:

Dragør er én af de sværeste kommuner at forudsige borgmesterposten for. Hele fire partier er i spil. Alle har de inden for de seneste år haft borgmesterposten, og det blev nogenlunde lige store ved det seneste valg. Venstrekvinden Helle Barth overtog så sent som i sommer borgmesterposten efter partifællen Eik Dahl Bistrup, der blev formand for den kristelige fagforening, Krifa. Det er et åbent spørgsmål, om hun overhovedet kan nå at få en borgmestereffekt. Over for hende står tre mænd: socialdemokraten Nicolaj Bertel Riber, der er viceborgmester, den konservative Kenneth Gøtterup og lokallisten Tværpolitisk Forenings Peter Læssøe, som formentlig er den største konkurrent til borgmesteren. Selv om spillet er åbent, gætter jeg på gyldne kæder til Tværpolitisk Forening.

Frederiksberg er en af de mest spændende kommuner ved dette års kommunalvalg. 114 års konservativt styre vakler. Den nuværende borgmester Simon Aggesen overtog posten efter Jørgen Glenthøj midt i valgperiodem. Han er oppe imod Socialdemokratiets Michael Vindfeldt. To yngre advokater. Konservative kører en hård kampagne for at bevare den grønne ø i det røde hav. Men en tredjedel af kommunens vælgere kan - på grund af mange tilflyttere - stemme for første gang på Frederiksberg. Og til folketingsvalgene stemmer de frederiksbergske vælgere rødt. Allerede for fire år siden skiftede Radikale fra blå til rød blok. Dengang var det uhyggeligt tæt. Socialdemokraterne har aldrig rigtigt fået luft under valgkampen, så jeg gætter på genvalg til Aggesen.

Socialdemokratiet har siddet på overborgmesterposten i København, siden den blev oprettet i 1938. Og det bliver de ved med. Denne gang med Sophie Hæstorp Andersen i spidsen. Hun er netop stoppet efter knap otte år som formand for Region Hovedstaden. Hun er tidligere folketingsmedlem. Hendes morfar var socialdemokratisk borgmester i Svendborg. Fra 1. januar er Hæstorp overborgmester i København, også selv om Enhedslisten lever i den vildfarelse, at de har en overborgmesterkandidat. Hvis det kommer til et kampvalg, skal Socialdemokratiet nok få hjælp af blå blok, Radikale og nok også SF.

Tårnby er en socialdemokratisk højborg, der har haft tre borgmestre siden den forrige kommunalreform i 1970. Alle socialdemokrater. Den tredje har siddet i en enkelt valgperiode og hedder Allan S. Andersen. Han er formentligt også borgmester efter valget.

Københavns Omegns Storkreds:

Albertslund er en socialdemokratisk mønsterkommune, der dog har sine problemer med, at man i sin tid valgte at satse så hårdt på almennyttigt boligbyggeri. Borgmester Steen Christiansen sidder sikkert i sadlen og er en både sympatisk, lun og kontakt type.

Borgmester Jesper Würtzen sidder sikkert i sadlen i den socialdemokratiske højborg Ballerup. Fire borgmestre har byen haft siden 1952. Alle socialdemokrater. Partiet fik 58,6 procent af stemmerne ved det seneste valg.

Socialdemokratiet landede på den pæne side af 50 procent ved det seneste kommunalvalg i Brøndby. Så lad os bare gå ud fra at borgmesteren også hedder Kent Max Magelund efter valget.

I maj måned overlod den konservative bykonge Hans Toft borgmesterposten til partifællen Michael Fenger efter 28 år i spidsen for velhaverkommunen Gentofte ved Øresund. Fenger får nok svært ved at holde det seneste konservative valgresultat på imponerende 58,1 procent af stemmerne, men mindre kan også gøre det. Det må anses som sikkert, at Fenger beholder borgmesterposten.

Erhard Jakobsens gamle mønsterkommune, Gladsaxe, er og bliver socialdemokratisk. Trine Græse har været borgmester siden 2017, og det er hun også efter dette års kommunalvalg.

Glostrup er i dag Omegnens eneste venstrekommune. Det er tvivlsomt, om det kan holde, for borgmester John Engelhardt stopper. Ved folketingsvalget i 2019 fik partierne i rød blok over halvdelen af stemmerne. Og det har sandsynligheden for sig, at Venstre må aflevere nogle af de lånte stemmer tilbage, når de ikke kan stille med en borgmester. Jeg tipper derfor Socialdemokratiets Kasper Damgaard som ny borgmester. Men hold alligevel øje med Venstres spidskandidat med det store krøllede hår, Piet Papageorge.

Socialdemokraterne fik 57,2  procent af stemmerne ved det seneste kommunalvalg i Herlev, så borgmester Thomas Gyldal Petersen sover roligt om natten. Han er meget afholdt og populær også uden for både Socialdemokratiet og kommunen. Hvis nogen skulle være i tvivl: Han er også borgmester efter valget.

Der er ofte spænding om konstitueringen i Hvidovre, men i mands minde er det altid endt med en socialdemokratisk borgmester. Den nuværende hedder Helle Adelborg og har siddet på posten siden 2012. I den forgange periode har hun sat sig i spidsen for erhvervsprojektet 'Holmene', hvor Nordeuropas største erhvervsområde efter planen skal etableres på ikke mindre end ni kunstige øer. Jeg tror, hun atter engang trækker det længste strå og forbliver borgmester.

Borgmesteren i Høje-Taastrup er konservativ og hedder Michael Ziegler. Sådan er det også efter dette års valg. Det meste spændende er, om Ziegler, der efter sigende takkede nej til lederskabet af Det Konservative Folkeparti på landsplan, dengang det endte med, at Lars Barfoed blev erstattet af Søren Pape, skaffer over 50 procent af stemmerne i kommunen.

Mens valget i Vejle i landsmedierne står lidt i skyggen af præsidentvalget i Kolding og røgen efter skandalerne i Fredericia, er der faktisk lagt op til lidt af en gyser.

I Ishøj vragede medlemmerne af Socialdemokratiet kommunens mangeårige borgmester Ole Bjørstorp som spidskandidat til dette års kommunalvalg. Det vakte borgmesterens vrede, så han smækkede med døren og forlod partiet sammen med to andre byrådsmedlemmer. De stiller nu op for Ishøjlisten. Ishøj er dog en traditionel socialdemokratisk kommune, og det kræver ikke meget vovemod at spå om, at de socialdemokratiske medlemmers favorit, byrådsmedlem Merete Amdisen, bliver ny borgmester.

Den konservative Sofia Osmani overtog borgmesterposten i Lyngby-Taarbæk for otte år siden efter en kaotisk periode, hvor venstremanden Søren P. Rasmussen havde tusket sig til posten i den ellers konservative kommune. Osmani gik allerede markant frem for fire år siden. Denne gang ridder hun med på den konservative fremgangsbølge og er et sikkert genvalg.

I Rødovre fik Socialdemokraterne og den daværende borgmester og tidligere KL-formand Erik Nielsen over halvdelen af stemmerne. Men han blev fældet af en dårlig sag om ulovlig benyttelse af borgmesterbilen. Hans afløser er partifællen Britt Jensen, som nok skal genvinde borgmesterposten.

Den grønne ø i det røde hav kalder Vallensbæk sig. Lige som Frederiksberg. Det skal understrege, at den veldrevne konservative kommune er omgivet af byer med socialdemokratisk styre. Borgmesteren hedder Henrik Rasmussen. Kortvarigt konservativ folketingsmedlem og borgmester i byen siden 2010. Siden den forrige kommunalreform i 1970 har styret altid været konservativt, og der har kun været tre borgmestre i de 51 år. K har absolut flertal, og mon ikke de også har både det og borgmesterposten efter valget.

Nordsjællands Storkreds:

Kommunalvalg i Allerød er en historie for sig og må sætte grå hår i hovedet hos enhver, der forsøger sig med at gætte på udfaldet. Alligevel må venstreborgmester Karsten Längerich anses som favorit. Som flere andre steder i Nordsjælland lurer der dog et muligt drama mellem V og K. Den tidligere konservative borgmester Jørgen Johansen vil næppe lade chancen for at vende tilbage til borgmesterkontoret ligge. Men det kræver både fremgang og held. Men igen; Allerød er Allerød.

Venstreborgmester Karsten Søndergaard er storfavorit til at fortsætte på borgmesterposten i Egedal. Men som i mange andre kommuner, kan man aldrig vide, om de konservative er på spil på valgaftenen. Hold øje med partiets spidskandidat Charlotte Haagendrup.

Den socialdemokratiske borgmester Thomas Lykke må forventes at forsætte i Fredensborg. Men det kræver, at han kan holde Radikale tæt til sig.

Frederikssund er nok én af de mest spændende nordsjællandske kommuner. Venstreborgmester John Schmidt Andersen har siddet i to perioder. Men det var uhyggeligt tæt sidste gang. Så socialdemokraten Tina Tving Stauning, der er viceborgmester i kommunen, kan nemt overtage. Her er det på plads med halvgardering.

Egentlig er det lidt af en præstation, at socialdemokraten Ole Bondo Christensen er borgmester i Furesø, der er en fusion af Farum og Værløse kommuner, der begge havde været borgerlige siden 1980’erne. Men Bondo er dygtig og populær. Alt tyder på, at han fortsætter efter valget.

Favoritten i Gribskov er borgmester Anders Gerner Frost, der er en af kun to politikere fra lokallister, der kunne sætte sig i borgmesterstolen efter kommunalvalget i 2017. Engang var Græsted-Gilleleje (som efter kommunalreformen er en del af Gribskov) foregangskommune inden for udlicitering med den fremadstræbende viceborgmester Lars Løkke Rasmussen i spidsen. Gennem de senere år har der været meget uro om ældreområdet i kommunen, hvor den ene plejeaftale med private selskaber efter den anden er blevet opsagt. Men det kommer næppe til at gå ud over borgmesteren fra Nyt Gribskov.

Den 39-årige socialdemokratiske borgmester Steffen Jensen var tæt på at få flertal i Halsnæs for fire år siden. Det mest spændende ved årets valg er, om det lykkes at gøre rent bord, eller han stadig skal tælle andre med for at beholde borgmesterposten.

Helsingør-borgmester Benedikte Kiær fortsætter efter valget. Reelt er det mest spændende at se, hvor stor fremgang den tidligere socialminister kan skaffe sit konservative parti.

Det bedste gæt er, at den socialdemokratiske borgmester Kirsten Jensen fortsætter i Hillerød. Hun har skabt mere ro i en kommune, der i sidste valgperiode var præget af splid, efter Konservative med kun tre pladser i byrådet havde erobret borgmesterposten efter et uskønt konstitueringsforløb. Venstre stiller for fjerde gang med byrådsmedlem Klaus Markussen, som er udfordret af balladen om Hillerød Forsynings overforbrug og forsøg på at skjule samme. Markussen har nemlig været formand for forsyningsselskabet og været meget kontant i sine forsøg på at skærme selskabet for kritik.

Hørsholm har siden den forrige kommunalreform i 1970 kun haft konservative borgmestre. Seks styk er det blevet til indtil nu. Og de seneste tre perioder har han heddet Morten Slotved. Det bedste gæt er, at det gør han også efter valget.

Borgmester Jens Ive fra Venstre er favorit til at fortsætte i Rudersdal. Men ballade om skolesammenlægninger gør ham mere sårbar en normalt. Hans held er, at Konservative har måttet skifte spidskandidat, da den hidtidige, Kenneth Birkholm, blev idømt både fængselsstraf og samfundstjeneste for momssvindel. Hvis borgmesteren bliver straffet for skolesammenlægningerne, er det værd at holde øje med den nye konservative spidskandidat Ann Sofie Orth.

Bornholms Storkreds:

Enhedslisten stormer frem på Bornholm, og den 72-årige socialdemokrat Thomas Thors’ comeback som borgmester efter den populære Winnie Grosbøll har ikke lige frem været en dans på roser. Særligt forslaget om en spærretid for de lokale politikeres besøg på de kommunale institutioner i tiden op til valget har fået ham på glatis. Men hverken Venstre eller Dansk Folkeparti vil gøre Enhedslistens Morten Riis til borgmester, så det vil ikke undre mig, hvis Thors får landet fire år til. Og som det gør sig gældende andre steder, hvor det er svært at blive enige om borgmesterposten, så kan man altid vælge en ældre borgmester, for det holder kampen åben igen om fire år.

Nå ja, vi mangler regionerne. Der tror jeg på genvalg over hele linjen. Alle fem regionsrådsformænd fortsætter. Læs min analyse af regionerne her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Aggesen

Grundlægger og rådgiver, MELLEM, bestyrelsesmedlem, URBAN POWER
cand.jur. (Københavns Uni.)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00