Hvordan får vi rettet op på ligestillingen? Se 3 kvindelige lederes bud her

På bare et år er Danmark faldet fra en 14. til en 29. plads på verdensranglisten over ligestilling. Men hvad kan vi gøre ved det? Få tre lederes perspektiver på det.

Cecilie Gormsen

”Hvordan i alverden endte Danmark her?” 

Sådan lød til en debat om ligestillingen i Danmark, som torsdag blev afholdt i forbindelse med Folketinget. Spørgsmålet kom fra Susanne Palsten Buchardt, der er underdirektør i Novozymes.

På bare et år er Danmark nemlig faldet fra en 14. til en 29. plads på verdensranglisten over ligestilling, og det undrer Susanne Palsten Buchardt:

”Vi er et samfund, som traditionelt har et meget lavt hierarki og meget lav magtdistance. Vi kvinder fik stemmeret for over 100 år siden, så hvordan i alverden er vi endt her. Jeg er overrasket over, hvor skidt det står til,” lød det fra hende.

Og det er ærgerligt ikke bare for kvinderne, men for virksomhederne og samfundet generelt, at der ikke er flere kvindelige ledere og topchefer i Danmark. Ifølge Susanne Palsten Buchardt går vi nemlig glip af mange ideer og perspektiver, når de øverste ledelseslag er stærkt domineret af ét køn.

”Jeg tror fundamentalt set på, at diversitet – ikke bare på køn, men generelt – gør, at vi kommer op med bedre løsninger. Vi er et land, der lever af innovation, teknologiudvikling og eksport. Vi er nødt til at komme op med flere ideer, og vi bliver nødt til at få flere perspektiver,” sagde hun under debatten og fortsatte:

”Jeg tror, at det, som virkelig ville betyde noget, er målsætninger – eller med et andet fy-ord: kvoter. Når jeg kigger på Norge og Sverige, som er et andet sted, end vi er, så er det fordi de har sat nogle helt klare mål om, hvor de skal hen,” sagde hun og understregede samtidig, at hun foretrækker mål på diversitet frem for kun på køn.

Og hun blev bakket op af Michelle Vestergaard, der er chef for presales i Telia. Hun pegede i debatten på, at selvom et af modargumenterne til mål og kvoter er, at der ikke er nok kvalificerede kvinder lige nu, så er danske virksomheder nødt til at starte nu.

”Det kan godt være, at der ikke er nok kvalificerede kvinder til topposter lige nu, men hvis vi ikke starter nu, så tvinger vi heller ikke os selv til at sætte ambitiøse mål og finde intelligente løsninger,” sagde hun.

I diskussionen om ligestilling – og hvor langt man kan nå ved hjælp af mål – mener administrerende direktør i Philips Nordic, Nille Klæbel, at man drage paralleller til bæredygtighedsdagsordenen:

"Kigger man på sustainability, mener jeg virkelig, at virksomheder kan sætte mere ambitiøse mål end politikerne. Og hvis vi satte den samme systematik og handlekraft bag diversitet, så er jeg sikker på, at vi kunne få lige så ambitiøse planer på diversitet som på sustainability, som vi har i dag," sagde Nille Klæbel til torsdagens folkemødedebat om ligestilling. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00