Jacob Mark: Det er da en borgerpligt at synge med på nationalsangen

POLITIKERNES VM: SF's Jacob Mark har spillet fodbold, siden han var dreng, og allerede dengang var fodbold forbundet med stor glæde. En glæde, der i dag bliver vækket til live, hver gang han går forbi en nyklippet græsplæne. 

For Jacob Mark (SF) er fodbold forbundet med mange følelser – både positive og negative. Han har grædt under den rød-hvide hats skygge og fejret sin barndoms sejre, som havde han vundet VM i fodbold.

Hvorfor er fodbold fedt?

"Når jeg er ude at gå i København, og jeg går forbi en nyklippet græsplæne, vækker det en instinktiv glæde i mig. Det var den bedste fornemmelse i verden, når jeg som lille knægt kom ud og spillede på en helt nyslået bane. Ligesom en sang kan være forbundet med rigtig meget glæde, fordi man har danset til den så mange gange, så er fodbold for mig forbundet med meget glæde. Og når det tilmed har fyldt så meget i familien, så bliver det bare en vigtig ting."

Hvad er din største fodboldoplevelse?

"De største fodboldoplevelser har været, da jeg selv spillede. De kampe, som set i bakspejlet er totalt ligegyldige, men som dengang var et spørgsmål om liv eller død. Vi fejrede sejre, som om vi havde vundet VM i fodbold."

"Den største oplevelse, jeg har haft med at se fodbold, var, da jeg var i Irland og se VM-kvalifikationskampen mellem Irland og Danmark. Det var en fed kamp, både fordi det var afgørende for, om vi kom med til VM, og derudover var kampen i sig selv helt vild. Vi var bagud på et irsk stadion med den vildeste stemning, og så ender vi med at vinde overlegent. Der stak det helt af på stadion."

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"Min værste fodboldoplevelse må være nogle af de Champions League-finaler, hvor Juventus har tabt lige på falderebet. Både mod Manchester, men også mod Milan. Der kan jeg huske, at jeg en enkelt gang som barn satte mig ud på toilettet og græd af raseri."

"Der var også en kamp ved VM i Sydkorea i 2002, hvor Danmark mødte England, og jeg mindes, at vi tabte 3-0, men alle troede, vi kunne gå hele vejen. Jeg havde plaget min far om at få en kæmpestor danmarkshat, som jeg havde på, mens jeg så kampen. Da vi tabte, blev jeg siddende under den hat i flere timer uden at tale til nogen."

Hvilken fodboldspiller har betydet mest for dig?

"Alessandro Del Piero, som var angriber i Juventus. Han var stjernen på holdet, og så var han den loyale Juventus-spiller."

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Det har været til en FCK-kamp, en af de sidste her i slutspillet. Det var ikke særlig opmuntrende."

Hvordan skal du se VM-slutrunden?

"Jeg skal faktisk til Rusland og se VM. Vi er fire drenge, der skal af sted sammen, og vi skal se Australien mod Danmark, Danmark mod Frankrig, og vi har også købt billet til ottendedelsfinalen. Vi skal være der i to uger, hvor vi skal rejse rundt, se fodbold og drikke øl. Det bliver rigtig godt." 

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Ja, selvfølgelig. Det, synes jeg, er en borgerpligt. Det gør man da. Derhjemme foran fjernsynet afhænger det lidt af antallet af øl, og af hvor vigtig en kamp det er."

Hvilket land holder du med til VM?

"Danmark. Hvis jeg ikke skulle holde med Danmark, ville jeg normalt holde med Italien, men da de ikke er med, bliver det nok noget nabolandskærlighed."

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"Jeg tænker, at Fifa er en meget mærkværdig organisation, som har truffet nogle meget mærkværdige valg, og som ikke har tænkt sig særlig godt om i forbindelse med, hvor man skal spille slutrunder. Jeg har altid ment, og det har SF sådan set også, at man ikke skal blande sport og politik."

"Derfor synes jeg, det er okay, at en minister tager derover. Så længe EU ikke har iværksat en fælles boykot, så kan jeg også godt tage derover og se fodbold. Det er lidt Lars Løkke-agtigt sagt, at man både har en privat og politisk profil, for jeg er selvfølgelig også politiker, når jeg tager derover, men jeg betaler selv. Jeg er der ikke for at tale politik eller sidde på VIP-tribune. Jeg tager derover for at se fodbold og drikke mig fuld." 

Peter Hummelgaard

 

 

,

Forrige artikel Topmødets afgørende skred: Tre år efter flygtningekrisen har EU's høge vundet Topmødets afgørende skred: Tre år efter flygtningekrisen har EU's høge vundet Næste artikel Overblik: Ambassadørernes sommerferie-bøger Overblik: Ambassadørernes sommerferie-bøger