Julekalender: Jacob Marks politiske engagement startede som et scoretrick

17. DECEMBER: Han blev aktiv i SF for at imponere Emma fra parallelklassen, men fik for alvor øjnene op for politik, da Mohamed fra skolen blev sendt på genopdragelsesrejse. Læs mere om Jacob Mark, der svor, han aldrig skulle lave politik, bag dagens låge.

Du startede i SF Ungdom som 14-årig. Hvorfor?
Da mine forældre blev skilt, svor jeg aldrig at lave politik, fordi jeg oplevede, at det var politik, der havde splittet dem. Men i 8. klasse gik min politiske boykot ikke længere.

Der var en pige, Emma, fra parallelklassen, som var meget flippet og virkelig dejlig. Hun var meget optaget af politik og stemte Enhedslisten. Så jeg tænkte, at det ville øge min chance for at blive kærester med hende betydeligt, hvis jeg lærte at spille guitar og meldte mig ind i SFU - Enhedslisten var alligevel lidt for rabiat til mig. Så det gjorde jeg!  

Virkede dit scoretrick så? 
Jeg arbejdede hårdt på sagen i et års tid, og vi blev faktisk kærester i 9. klasse. Vi slog godt nok op et år efter, men jeg vidste på det tidspunkt, at jeg ikke kunne slå op med SF – jeg var kommet for at blive. Da jeg senere kom i Folketinget, var der meget få unge i folketingsgruppen, og jeg fik virkelig nogle chancer, som mange andre unge ikke har fået. 

Hvornår oplevede du første gang at have en politisk holdning til noget?   
Vi boede i et meget beskyttet område i Alkestrup, hvor alle kendte hinanden. Da jeg gik i 6. klasse, kom der en dreng, der hed Mohamed. Han kom fra problemer, men var den sødeste dreng og kom på rette spor.

En dag forsvandt han pludselig, fordi han var blevet sendt på genopdragelsesrejse. Der var ikke rigtigt nogen, der tog det alvorligt eller gjorde noget i Alkestrup, og det gjorde stort indtryk på mig. Han er jo et godt eksempel på, at folk kan komme væk fra kriminalitet, hvis de hjælpes ind på den rette sti – de kan bare ikke gøre det alene. 

Hvilken politiker har været en inspiration for dig? 
Villy Søvndal var årsag til, at jeg blev aktiv i SF. Han formåede at gøre socialismen folkelig, og han brugte humor som våben og var meget konkret.  

Fra den modsatte fløj vil jeg nævne Anders Fogh, fordi han var så struktureret og altid virkede til at være et skridt foran alle andre.  

Hvad gør du for at koble af?  
Det bedste er at se Netflix eller HBO, gerne 8 timer ad gangen, med en ordentlig gang bland-selv-slik – masser af sure colaer. Det gør jeg faktisk en del aftener. Der er ikke noget, der hedder fredagsslik, når man er politiker. Der er de aftener, hvor du får mulighed for at ligge hjemme i sofaen. 

Jeg har lige opdaget Jo Nesbø. Jeg ved godt, han har eksisteret i mange år, men det er derfor, det er så vildt, at jeg først har opdaget ham nu. Jeg har jeg læst ni af hans bøger på to måneder.  

Ellers læser jeg en del faglitteratur, fordi jeg bruger det i politik. For lad os være ærlige: Vi politikere hugger jo de fleste ideer fra andre, ikke?

Og så prøver jeg at få set mine venner og min familie. Hvis jeg ikke ser dem, bliver jeg dårligere til at lave politik.  

Hvad er dine bedste juletraditioner? 
Jeg begynder at høre julemusik og pynter op i slutningen af november – jo mere pynt, des bedre. Jeg glæder mig altid til SF’s julefrokost på Christiansborg, for den er ret vild. Der er typisk også andre partier, der holder julefrokost samme aften, så vi joiner ofte hinanden. 

Min familie holder jul 23. december, fordi min far er fængselsbetjent og arbejder juleaften, så dem med små børn kan være hjemme.

Jeg elsker at komme hjem til min mor og søster 24. december og se Love Actually. Det er uden sammenligning det mest feminine, jeg nogensinde har sagt i et interview –  at jeg faktisk er en kæmpe sucker for den film. 

Hvad er den bedste julegave, du har fået? 
Min familie havde ikke så mange penge, da vi boede i Alkestrup. Jeg ønskede mig en computer, men det kunne der ikke blive råd til. De havde sagt, at jeg kunne få selve computerkabinettet, og så kunne min far bygge delene ind i kabinettet, når jeg engang selv havde sparet penge op. 

Men juleaften kom min far op til mig, da min mor var gået i seng, og sagde, at han havde bestilt alle delene til computeren. Han var normalt den nærige af dem, så det var virkelig en stor ting. Men han kunne simpelthen ikke holde ud, at jeg kun skulle have kabinettet.  

Forrige artikel Se listen: Her er de mest omtalte politikere i valgkampens mediedækning Se listen: Her er de mest omtalte politikere i valgkampens mediedækning Næste artikel Skandaler, nyt parti og kult: 10 nedslag i Uffe Elbæks politiske karriere Skandaler, nyt parti og kult: 10 nedslag i Uffe Elbæks politiske karriere