Julekalender med Mette Thiesen: "Det har været mit hårdeste år nogensinde. I dag er jeg en helt anden Mette"

2. DECEMBER: Efter en turbulent exit fra Nye Borgerlige, havnede Mette Thiesen i Dansk Folkeparti. Men selvom rejsen var hård, er hun taknemmelig for det, hun har lært. Nu glæder hun sig til at nyde julen i sit nye parti.

Mette Thiesen er den anden gæst i Altingets julekalender-serie.
Mette Thiesen er den anden gæst i Altingets julekalender-serie.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Martin Mauricio

Betyder julen noget særligt for dig?

"Ja, jeg er en meget, meget glad julenisse! Jeg har pyntet op, købt juletræ og bagt alle julekagerne; både brunkager, finskbrød og klejner. Okay, vaniljekransene mangler jeg! Måske også nogle brændte mandler."

"Og så har jeg jo fødselsdag fire dage inden juleaften. Og min yngste søn har fødselsdag den 21. december. Så derfor har julen egentlig altid for mig været forbundet med fødselsdagsfejring."

Har I en sjov eller lidt skæv juletradition hjemme hos jer?

"Nej. Vi giver den bare hele armen, hvor vi pynter massivt op og skaffer juletræet meget tidligt, så vi kan gå og nyde det."

"Jeg er skilt og har to drenge. Den ene er 11 år, den anden er 14, og hvert andet år fejrer de juleaften med deres far. De år er det bare mig og mine forældre. Her har vi faktisk i mange år haft en tradition, hvor vi går tur fra mine forældres hjem og ud til kirkegården i Asminderød i Fredensborg. Her ligger min mormor og morfar begravet, så vi tænder nogle lys og lægger blomster."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Går du i kirke juleaften?

"Det varierer faktisk lidt. Men omkring juletid går vi i kirke, ja."

"Generelt synes jeg, at man skal være god til at bruge kirken på alle mulige andre tidspunkter end lige præcis til jul. Det kan noget, det der rum omkring en kirke. Jeg elsker den ro, det giver."

"Jeg kan godt lide, at man sidder og synger sammen, og at man forhåbentlig oplever en præst, der holder en god tale. Ikke en politisk venstreorienteret tale, som der desværre er mange, der gør, men en god tale, der giver eftertænksomhed, og som minder os om alle de fine ting, der ligger i vores kristne værdigrundlag."

Det er din første jul hos Dansk Folkeparti. Har folketingsgruppen nogle traditioner, du glæder dig til at opleve?

"Vi har allerede pyntet gevaldigt op, og jeg glæder mig til vores julefrokost!"

Er du den, der skriver en sang? Eller sørger du for den gode snaps?

"Det har jeg faktisk ikke tænkt over endnu. Men jeg kommer helt sikkert til at være ét styks glad julegris. Jeg kan i hvert fald sagtens tage en masse småkager med – og jeg kunne også godt finde på at lave en lille nisseleg. Måske en quiz?"

Læs også

Hvis du skulle invitere én politisk modstander med til jeres julefrokost, hvem skulle det så være?

"Jeg tror, jeg vil sige Rasmus Stoklund. Man hører ikke så meget til ham nu her, men han siger jo alle de rigtige ting, selvom han er i et parti, der desværre ikke leverer på det. Men jeg tror, han er godt selskab."

"Ej, jeg tror faktisk også, det kunne være megasjovt at have Zenia Stampe med! Nu har jeg siddet med hende på retsområdet, og vi er uenige om stort set alt, men netop derfor tror jeg, det kunne være meget sjovt at sidde og få et glas rødvin over en julefrokost hende."

Har du læst en bog i år, som du kan anbefale til julegave?

"Nu er jeg næsten nødt til at sige min formands bog, 'Showbiz', ikke? Ej, spøg til side, det mener jeg faktisk. Morten krænger sjælen ud og fortæller om de ting, der er svære i balancen mellem et liv i politik og livet som menneske. Den er vigtig, for den viser, at vi, der sidder herinde bag Christiansborgs tykke mure, også bare er mennesker."

"Men generelt vil jeg sige: Læs bøger! Altså, jeg er jo dansklærer. Desværre er det at læse en dyd, som går mere og mere tabt, i takt med at Netflix, HBO og alle de andre streamingtjenester får mere og mere indpas."

Hvis vi retter blikket mod det år, der er gået, så har det været et heftigt år for dig. Du har fundet et nyt parti og forladt Nye Borgerlige. Hvad tænker du selv om det politiske år, du har været igennem?

"Mit privatliv fyldte for meget en lang overgang. Sådan skal det ikke være. Det har været mit mest lærerige år nogensinde, men også det hårdeste. Det skal der ikke herske tvivl om."

Det er en helt anden Mette, der er her i dag, end hende, der var der for et år siden

Mette Thiesen (DF)

"Det er ofte sådan med de hårde, lærerige rejser, at man lander et bedre sted, end man var før. Sådan har det i hvert fald været for mig. Jeg er landet et sted, hvor jeg virkelig bliver anerkendt, og hvor jeg har dejlige mennesker omkring mig, som helt oprigtigt vil mig det bedste."

"Jeg har aldrig haft det så godt som nu i min tid i Folketinget. Det er en helt anden Mette, der er her i dag, end hende, der var der for et år siden – og det er kun på den gode måde."

Hvad er det vigtigste, du har lært?

"Jeg har i hvert fald lært at sige fra i forhold til, hvad jeg vil finde mig i. Men jeg har også lært, hvor vigtigt det er at være et sted, hvor man bliver sat pris på."

"Som skolelærer ved jeg, hvor vigtigt det er at arbejde med anerkendelse og ros. Det har nok været det mest lærerige for mig virkelig at erfare, hvor meget det betyder."

Har du et nytårsforsæt?

"Det tror jeg egentlig ikke. Jo, ved du hvad, så må jeg nok være lidt af en hellig Frans og sige: mere træning. Jeg har været sindssygt dårlig til at træne, og nu er jeg oppe i en alder, hvor det simpelthen betyder, at jeg er begyndt at få ondt i ryggen."

"Så jeg har faktisk tegnet et abonnement i et træningscenter, og i 2024 vil jeg huske at få det brugt."

Du skal ned og pumpe noget jern.

"Jeg skal simpelthen ned og pumpe noget jern! Og heldigvis vil mine drenge gerne med nogle gange. Så det er også noget, vi kan gøre sammen."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00