Julekalender med Özlem Cekic: "De grinede, da vi dukkede op i vores nissehuer"

1. DECEMBER: Hun har deltaget i 'Vild med dans' som den første muslimske kvinde, været gæstetaler på Liberal Alliances landsmøde og har sin egen faste juletradition. Mød Özlem Cekic bag årets første låge i Altingets julekalender.

Özlem Cekic er første gæst i Altingets julekalender-serie.
Özlem Cekic er første gæst i Altingets julekalender-serie.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Du har tidligere sagt til Alt For Damerne, at du er taknemmelig for at være blevet introduceret til den danske jul. Vil du ikke sætte lidt ord på det? 

"I en lang periode i mit liv sagde jeg højt, at jeg meget gerne ville inviteres til en dansk juleaften i håb om, at nogen ville invitere mig. Jeg var virkelig nysgerrig på traditionen, men jeg anede ikke, hvordan man fejrede jul. Mange sagde, at jeg bare selv kunne holde det. Det er lidt ligesom, hvis jeg sagde til dig, at du skulle fejre ramadan. Så ville du heller ikke vide, hvordan du skulle gøre."

Hvornår blev du så introduceret til dansk jul første gang? 

"I 2008 eller 2009, mens jeg sad i Folketinget. Jeg fik en invitation fra en kollega, der sagde: "Kom og fejr' julen med os – og tag din familie med!" Så jeg gik i gang med det helt store research-arbejde for at finde ud af, hvad man har på juleaften. Vi dukkede alle sammen op i nissehuer. Da de åbnede døren, begyndte alle at grine. Det var åbenbart kun børn, der gik med nissehuer. Det var en sjov oplevelse."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Har du en yndlings juletradition? 

"Jeg har fået min egen juletradition, hvor jeg i december måned laver to kander kaffe, sætter mig på en bænk sammen med en hjemløs eller en stofmisbruger og taler med dem. Det har jeg gjort i mange år, og det holder jeg simpelthen så meget af. Det viser også, at der er nogle mennesker, der har det rigtig svært i julen."

"Julen er ikke så simpel og glansfuld, som det nogle gange bliver fremstillet. Jeg kommer selv fra bunden af samfundet, og jeg tror, man ser anderledes på julen end mange andre, hvis man selv har haft fattigdom, psykisk sygdom, misbrug eller arbejdsløshed tæt ind på livet."

Har du et sjovt juleminde fra din tid i dansk politik?

"Jeg holdt på et tidspunkt en juletræsfest for nogle børn, som havde det svært. Det var før den skærpede sikkerhed på Christiansborg. Pludselig kom der en julemand. En fuldt udklædt julemand, som havde henvendt sig ved receptionen og havde sagt, at han skulle til juletræsfest. Vi anede ikke, hvor han kom fra, for ingen havde inviteret ham. Han talte norsk og lignede en julemand. På et tidspunkt gik han på toilettet, og vi fandt ham aldrig igen. Først lang tid efter gik det op for mig, at han var fredsaktivist!"

Læs også

Hvis du skulle invitere én person fra den offentlige debat med til julefrokost hos Brobyggerne, hvem skulle det så være?

"Jeg tror faktisk, at jeg ville invitere Lars Løkke Rasmussen."

Hvorfor?

"Fordi vi i øjeblikket bruger enormt mange ressourcer på Israel og Gaza-konflikten i Brobyggerne. Polariseringen vokser, og vi har både jødiske og palæstinensiske venner, der er dybt bekymrede. Det ville være rigtig godt at invitere udenrigsministeren og fortælle ham om alle de ting, man kunne gøre i Danmark."

Hvis man kigger tilbage på året, der er gået, har det også været et begivenhedsrigt år for dig. Du har været med i Vild Med Dans for første gang. Hvordan har det været?

"Det har både være lærerigt, meget interessant, men også svært, fordi jeg var den første muslimske kvinde på det dansegulv. For mig var det mere end bare dans."

"Der var reaktioner fra mit eget bagland, altså andre muslimer, som synes, det var forkert. Der var også reaktioner fra det etnisk danske samfund, som synes, det var mærkeligt, jeg skulle være med. Men jeg formåede at vise, at en muslimsk kvinde selvfølgelig kan være på dansegulvet og danse rumba og samba."

Fra de etniske danskere handlede det om min alder, etnicitet og kommentarer som "hold kæft, hvor er du fed" og om, at min røv er for stor.

Özlem Cekic
Stifter af Brobyggerne

Hvad er det for nogle negative reaktioner, du har fået?

"Alt fra nogen, der synes, at min mand ikke var en rigtig mand, fordi han gav sin kone lov til at danse med en fremmed mand. Andre synes, at det har været uanstændigt og sagt, at jeg ikke var en rigtig muslim. Fra de etniske danskere handlede det om min alder, etnicitet og kommentarer som "hold kæft, hvor er du fed" og om, at min røv er for stor."

"Men på samme tid blev jeg også overrasket over alle de positive tilbagemeldinger, jeg har fået. Jeg tror aldrig, jeg i mit liv har modtaget så mange positive beskeder."

Hvad er så det sjoveste, du har oplevet i 2023?

"Det var at blive inviteret til Liberal Alliances landsmøde som gæstetaler. Jeg fik stående klapsalver i flere sekunder. Det var virkelig en stor oplevelse."

Du havde måske ikke forventet klapsalver? Eller måske overhovedet at få invitationen?

"Invitationen i sig selv var ret stor for mig. Det er en anerkendelse af, at man på en eller anden måde er lykkedes som brobygger. Det havde for eksempel været meget forudsigeligt, at Enhedslisten eller Radikale Venstre havde inviteret mig."
 
Hvad ser du mest frem til i 2024?

"Vi starter to kæmpestore projekter i hele landet. Det glæder jeg mig til som et lille barn."

Kan du afsløre, hvad det er for nogle projekter?

"Jeg kan sige, at vi kommer til at lave noget med unge på tværs. Vi skal bygge bro mellem unge, der er i udsatte boligområder og dem, der ikke gør. Og så skal vi lave et grønt dialogkaffe-projekt, som involverer flere tusinde unge i hele landet. Det bliver simpelthen så sjovt!"

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

0:000:00