Julekalender med Pelle Dragsted: Jeg var ikke særlig julet, dengang jeg var en ung, vred mand

3. DECEMBER: Han er blevet politisk ordfører for Enhedslisten, bor i kollektiv med sin familie og kobler bedst af med hård fysisk træning. Men egentlig ville han hellere hoppe på et tog mod Sverige. Mød Pelle Dragsted bag dagens låge. 

Pelle Dragsted er tredje gæst i årets julekalender på Altinget.
Pelle Dragsted er tredje gæst i årets julekalender på Altinget.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Definerer du dig selv som et julemenneske?

"I dag er jeg klart et julemenneske. Men der var lige nogle år, hvor jeg ikke var så julet, men mere en vred, ung og venstreorienteret mand." 

Læs også

Hvordan fungerer det at fejre jul, når man bor i et kollektiv?

"Vi er faktisk ret julede i kollektivet. Det er en fast tradition, at hele kollektivet nogle dage før juleaften går ned til vores gode ven – en tidligere beboer i kollektivet – som har en juletræsstand nede på Vesterbro. Der finder vi et juletræ til kollektivet, der kommer med hjem og bliver pyntet. Det er på en måde en ekstra jul med dans om træet og julesang. Til sidst synger vi selvfølgelig 'Nu er det jul igen', hvor vi løber rundt i hele kollektivet."

Holder Enhedslisten julefrokost?

"Ja, det gør vi sammen med alle medarbejdere og folketingsmedlemmer."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Hvilken anden folketingspolitiker vil du helst invitere med til Enhedslistens julefrokost?

"Årh, der er mange, som jeg gerne ville invitere. Jeg har et supergodt forhold til stort set alle mine kolleger. Det gør jeg meget ud af at have."

"Men til en julefrokost skulle det være en festlig type. Måske sådan en som Mona Juul fra Konservative. Hun kunne være sjov at holde julefrokost med. Jeg har også et rigtig godt forhold til Alex Vanopslagh."

"Jeg tror da egentlig, at jeg ville kunne fejre julefrokost med de fleste kolleger herinde. Man skal huske, at man sagtens kan være meget politisk uenige og samtidig have respekt for hinanden. Ikke mindst fordi man bør have respekt alene af den årsag, at folk er demokratisk valgt." 

Læs også

Det har også året, hvor du blev politisk ordfører i Enhedslisten. Hvordan har det været?

"Det har været rigtig spændende. Jeg er supertaknemmelig og stolt over at have fået den opbakning fra min gruppe. Men også den modtagelse, der har været fra andre kolleger herinde."

"Jeg er rigtig glad for de mennesker, der henvender sig på gader og stræder og over køledisken, som fortæller, at de er glade for, at jeg står i spidsen for Enhedslisten."

"Det er klart, at det også er et stort ansvar. Hvis jeg ikke gør det godt, går det ikke kun ud over mig selv, men også en masse andre mennesker, som har tillid til mig." 

Det ville være, hvis man tog den kontanthjælpsaftale, man lige har lavet, og rev den midt over.

Pelle Dragsted
Politisk ordfører for Enhedslisten

Hvornår oplevede du første gang at skabe en forandring i politik?

"Jeg kan huske den allerførste finanslov, efter at Enhedslisten blev parlamentarisk grundlag tilbage i 2011. Der fik vi afskaffet fattigdomsydelserne. De her meget, meget lave ydelser for folk på kontanthjælp. Siden er de desværre blevet indført igen, men det var jo en fuldstændig markant livsforandring for mange af samfundets allerfattigste borgere."

Hvilken konkret politisk forandring ville så få dig i julestemning i år?

"Det ville være, hvis man tog den kontanthjælpsaftale, man lige har lavet, og rev den midt over. Den kaster mange tusinde familier ud i fattigdom. Der er i år et rekordantal ansøgere til julehjælp. Jeg kan næsten ikke være i mig selv, når jeg tænker på, at vi lever i et af verdens rigeste lande, og at vi i Danmark har børn, der er fattige. Der er nogen, som ikke får julegaver."

"Det ville være den allerbedste julegave, jeg kunne få, hvis man sørgede for at udrydde fattigdommen i Danmark."

Hvordan kobler du bedst af?

"Det lyder lidt mærkeligt, men det gør jeg ved hård fysisk træning. Vi har faktisk et karatehold på Christiansborg. Vi træner to gange om ugen. Det er ret hyggeligt, fordi det er på tværs af både partier, politikere og ansatte på Christiansborg. Men der kobler jeg rigtig meget af, fordi man bliver nødt til at være 100 procent på."

"Jeg kobler også af i vores familiesommerhus, der ligger langt oppe i Sverige, hvor der lige nu ligger høj sne. Hvis det ikke var fordi, jeg har så travlt, ville jeg hoppe på det første mulige tog derop, tage skiene på og komme ud ad døren."

Hvilke andre folketingspolitikere træner du karate med?

"Lige nu er det blandt andet Ida Auken (S), Camilla Fabricius (S), Alex Vanopslagh (LA) og Torsten Gejl (ALT), der desværre er sygemeldt. Det er sådan lidt on and off, hvem der kommer. Men det er meget uformelt. Det er ikke sådan noget kæft, trit og retning. Det er bare hygge og hård træning."

Hvad er den bedst bog, du har læst i år?

"Jeg læser meget fagbøger. Men hvis det skal være en skønlitterærbog, var jeg glad for at læse Katrine Marie Guldagers bog 'Birgithe med th'. Det er en samfundskritisk bog, der har fokus på offentligt ansattes forhold. Den var rigtig god."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

0:000:00