Julekalender med Pia Olsen Dyhr: Mit forhold til Mette og hendes parti er ikke så tæt, som det var

14. DECEMBER: 2023 bød ikke på store sejre for SF. Det er svært med en uambitiøs regering, lyder det fra Pia Olsen Dyhr, der dog kan varme sig ved sine stærke meningsmålinger. I julekøkkenet håber hun, at SF's praktikanter vil sørge for traditionel julemad til partiets julefrokost, mens hun derhjemme er forvist til mandelsmut og borddækning.

SF-formand Pia Olsen Dyhr er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.
SF-formand Pia Olsen Dyhr er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Hvad betyder julen for dig?

"Hygge og tid til at lave ting sammen i familien. At se julefilm, at hente et juletræ ... Hver sommer snakker vi om, hvornår vi skal hente træet i december. Det er vores vigtigste tradition."

"Vi henter det hvert år det samme sted i Ry. Her kører vi hestevogn i skoven og finder et juletræ. Udover det går vi i Tivoli for at kigge på alle julelysene, og så bager vi kager og laver chokolade."

Er der en specifik julefilm, I altid ser?

"Hvert år ser vi 'Polar-ekspressen', og jeg tuder hver gang. Den er meget, meget sød."

Hvordan skal du fejre jul i år?

"Med min mand og vores tre børn i vores sommerhus. Det er vi begyndt at gøre, efter at vi har fået lejlighed i København. Det er godt at tage væk fra byen for at have plads og tid. Det er nemlig ikke nemt at komme væk derfra for teenagere."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Hvad spiser I juleaften?

"And. Min mand går meget op i middagen. Han laver også en hjemmelavet medisterpølse, som vi spiser med grønlangkål. Hvis jeg får lov til noget, så er det at smutte mandler, skrælle kartofler eller dække bord."

Holder SF julefrokost?

"Ja, og det er altid spændende, for det er vores praktikanter og nytilkomne, der planlægger den. Jeg håber hvert år, at vi får traditionel julemad, men det sker ikke hvert år, vil jeg bare sige, selvom jeg prøver at påvirke dem. Måske det her interview kan hjælpe?"

Hvilken politisk modstander ville du helst have med til SF's julefrokost?

"Alex Vanopslagh, fordi han og Karsten Hønge rejser rundt i landet og har hårdtslående og morsomme diskussioner med hinanden. Det ville være et fantastisk underholdningselement. Og så skulle vi selvfølgelig nok være søde ved Alex, så han slap levende derfra."

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

"Må jeg nævne to? Den ene er Maria Hellebergs 'Kold Maj', som er en voldsom, men også meget smuk historie. Den anden er Pernille Skippers 'Rend mig'. Den siger og fortæller meget om forskellen på mænd og kvinder i politik."

Læs også

Kan du anbefale en tv-serie til juledagene?

"Lige nu ser jeg The West Wing, som jeg har set 10.000 gange før. Den har de bedste politiske dialoger, man kan finde på tv."

"Vi ser også julekalender. I er det 'Valdes jul', og så ser vi 'The Julekalender' og 'Julestjerner' af de gamle."

SF har oplevet stor fremgang i meningsmålingerne i 2023. Hvordan har det været?

"Det er dejligt, at så mange danskere bakker op om SF. Men i sidste ende er det valgresultatet, der tæller, og der er lang tid til valgdag. Derfor tager vi det roligt, imens vi kæmper for at få al den indflydelse, vi kan."

Hvad vil I gøre for at fastholde den store opbakning?

"Vi vil gøre det, som vi gik til valg på. Vi vil have en rød regering, og den kamp er bestemt ikke slut."

Kræver det så ikke, at I lægger mere afstand til SVM-regeringen, end I har gjort i år?

"Vores vælgere forventer, at SF leverer på den politik, vi står på. Det kan være ved at samarbejde med regeringen på nogle punkter, men vi samarbejder ikke for så at gå på kompromis med SF's politik. Vi samarbejdede ikke om afskaffelsen af store bededag, vi kommer ikke til at samarbejde om seniorpensionen, og vi slås også om skattelettelser. Der er en grund til, vi ikke selv gik med i regeringen."

Læs også

Det er ingen hemmelighed, at dit forhold til Mette Frederiksen og Socialdemokratiet tidligere har været rigtigt godt. Hvordan er det i dag, efter hun gik med i SVM-regeringen?

"Forholdet er ikke så tæt, som det har været tidligere. Vores partier står et stykke fra hinanden på den førte politik, og de diskussioner tager vi løbende. Der har lige været en spørgetime, hvor jeg blandt andet diskuterede velfærd kontra skattelettelser med Mette Frederiksen." 

Kan du forestille, at I kan forsones og starte et nyt projekt op?

"Det kommer an flere ting; om Socialdemokratiet vil have en rød regering, om der vil er et rødt flertal, og hvordan den røde politik ser ud. Jeg har det grundlæggende sådan, at det altid skal handle om indholdet af politikken og ikke partibogstaver."

Der har ikke været politiske resultater, hvor jeg tænker: hurra, nu har vi forandret Danmark

Pia Olsen Dyhr (SF)
Formand

Hvad er du mest stolt af at have sat politisk fingeraftryk på i år?

"2023 har ikke været året, hvor SF hevet store politiske sejre hjem. Vi har fået sat penge af til en akutplan for vores havmiljø og afskaffet nogle besparelser på børneområdet, men der har ikke været politiske resultater, hvor jeg tænker: hurra, nu har vi forandret Danmark. Vi har en regering, der ikke er særlig ambitiøs."

Hvad er din største fortrydelse i år?

"Jeg kan ikke ikke lige komme på noget specifikt. Selvfølgelig laver man fejl, men der er ikke noget, jeg ville have gjort anderledes."

Sammen med Søren Pape er du den partileder, der har siddet længest. Er du stadig formand for SF om et år?

"Ja. Jeg holder tiårs-jubilæum til februar, og hvis du spørger igen der, vil svaret være det samme."

Hvad glæder du personligt mest til i 2024?

"Det er, at min datter kommer hjem fra efterskole, så hun ikke er så meget væk hjemmefra."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00