Julekalender med Samira Nawa: Jeg vil gerne være finansminister

10. DECEMBER: Som barn følte Samira Nawa ikke, at julen var hendes. Det gav en følelse af ikke at høre til. I år har hun ingen materielle juleønsker, men hun ved, hvilken ministerpost hun drømmer om. Og så vil hun gerne invitere Ole Birk Olesen til julefrokost.

Samira Nawa er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.
Samira Nawa er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Frederik Gjersen Hansen

Hvordan skal du fejre jul i år?

"Jeg skal i sommerhus med min familie, min mand, vores to børn, mine forældre og mine søskende. Vi skal have lækker middag med and og nogle gode, afghanske gryderetter og lange basmatiris. Og så skal vi hygge med at udveksle gaver – nok mest til børnene og min bror, der har fødselsdag 24. december."

"Med min minoritetsbaggrund er jeg vokset op med at få at vide, at jeg ikke fejrer jul, og at julen ikke er min. Derfor var det godt for mig at have min brors fødselsdag som samlingspunkt."

Har du nogen sjove eller skæve juletraditioner?

"Det er meget børnene, der styrer, hvad vi skal til jul. De er vilde med risalamanden og kampen om mandlen. Men det er altid mig, der vinder."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Hvad ønsker du dig til jul i år?

"Israel og Palæstina optager mig meget. Det kunne være skønt, hvis en øjeblikkelig og permanent våbenhvile faldt denne jul. Så ikke noget materielt ønske herfra."

"På længere sigt håber jeg på en varig tostatsløsning. Men jeg tror desværre ikke, det kommer til at ske lige foreløbigt."

"Herhjemme er der også opstået et grøftegraveri. Alle de mange mennesker, der går på gaden og demonstrerer for fred, bliver kaldt for terrorsympatisører. Samtidig er der en stigende antisemitisme. Det bryder jeg mig ikke om."

Hvilken politisk modstander ville du invitere til Radikales julefrokost?

"Ole Birk skal med til julefrokosten, for han tror, han kun kan hygge sig med Liberal Alliance, som han fortalte i Altingets julekalender. Han er en kollega, som jeg holder meget af og har gode snakke med."

Læs også

Hvad er dit værste juleminde?

"Der var en juleaften, hvor jeg fik en trøje, jeg aldrig havde ønsket mig. Jeg fik den, fordi der var huller i mine andre trøjer. På en måde blev der sat streg under, at jeg kom fra en familie, hvor det måske var lige stramt nok økonomisk, og hvor der ikke var råd til både legetøj og tøj juleaften."

"Og så i det hele taget det med at være anderledes og ikke høre til. Jeg kunne ikke være med i ræset og blære mig sammen med de andre børn."

Hvad har du brugt mest tid på i 2023?

"Jeg har fået ny rolle som gruppenæstformand i Radikale, og så har jeg kastet mig ind i klimaområdet."

"Det har overrasket mig, hvor dybt indgroede vores forbrugsvaner er. Vores overforbrug skal begrænses i Danmark. Personligt har jeg holdt mit nytårsforsæt om ikke at købe nyt tøj, indtil forleden hvor jeg købte et par nye strømpebukser, fordi der var gået hul på de gamle."

"Men klimakampen er ikke et individuelt ansvar. Fra Christiansborg skal vi turde træffe modige beslutninger, eksempelvis afgift på kød og tekstil."

Læs også

Hvilken politisk forandring kan få dig i julestemning?

"Handlingsplanen mod racisme, som vi fik med i finanslovsforhandlingerne for år tilbage, har regeringen nølet med. En ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder viser, at 84 procent af mennesker med minoritetsbaggrund oplever diskrimination."

"Så det kunne være fedt, hvis regeringen kunne få den handlingsplan på plads. Det ville gøre en reel forskel for mange mennesker."

Kunne I ikke have fået indflydelse på det, hvis I var gået i regering?

"Jeg er ikke sikker på, at det havde ændret meget, hvis vi sad i en regering uden at have de afgørende mandater."

Din formand har i Altinget sagt, at han er klar til at gå i regering, men det har Troels Lund Poulsen afvist. Hvad har ændret sig, siden i forlod regeringsforhandlingerne?

"Jeg tror, man har læst Lidegaard forkert, hvis man bare har læst overskriften om, at Radikale gerne vil i regering. Vi vil jo ikke med det her regeringsgrundlag."

"Hvis vi skal i regering, skal man i fundamentalt højere grad prioritere vores børn, unge, uddannelser og klimaet – og knap så meget ældrecheck og Arne-pension."

Læs også

Når du ser et stjerneskud, hvilken ministerpost ønsker du dig så?

"Det er jo økonomen, du spørger. Jeg vil gerne være finansminister – og så har jeg taget statsministerposten fra."

Hvilken bog vil du anbefale Altingets læsere?

"Bogen 'Girls just wanna have funds', der har fokus på økonomisk ligestilling både i forhold til iværksætteri og aktiemarkedet, hvor kvinder er voldsomt bagud. Emma Watson har læst og anbefalet bogen, og hun er ret cool, synes jeg."

"Jeg må nok også sige Martin Lidegaards nye bog. Den hedder 'Generationskontrakten', og den beskriver meget godt, hvad vi vil som parti."

Hvem inspirerer dig?

"Min seks-årige datter er et stædigt barn, der har sin meningers mod."

"En morgen skyndte jeg på hende, fordi jeg havde et møde. Så spurgte hun mig: Er der nogen, der dør, hvis du ikke når mødet? Stopper du med at være politiker, hvis du ikke når det?" 

"Det var jo svært at sige noget til. Hun minder mig om at tage travlheden ud af hverdagen og om at stå op for sig selv."

Hvad har du og dit parti gjort anderledes et år fra nu?

"Vi har været mere ude hos virksomheder og i befolkningen. Vi har lyttet til dem og taget deres bekymringer og idéer med ind i vores arbejde. Så håber jeg bare, at regeringen også lytter."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00