Udenrigsministeren: Det bliver sværere at forsvare danske interesser i EU

Udenrigsministeren vil se, om der skal gøres noget ved den danske bemanding i Bruxelles i lyset af flere opgaver og færre naturlige samarbejdspartnere, men lover ikke noget.

Danmarks interesser er under pres i EU, mener udenrigsminister Jeppe Kofod.
Danmarks interesser er under pres i EU, mener udenrigsminister Jeppe Kofod.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Briternes exit fra EU-klubben, flere flertalsafstemninger og færre danske embedsmænd i EU-institutionerne øger udfordringerne med at forsvare danske interesser i Bruxelles.

Sådan lød beskeden fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ved et samråd i Europaudvalget onsdag. Han peger på, at tabet af en vigtig EU-partner, der ofte forsvarede samme positioner som danskerne i spørgsmål om budget, handel, åbenhed og en række andre danske mærkesager, nu sender Danmark på en større opgave med at finde støtter for at undgå at ende på taberholdet, når sager kommer til afstemning i Bruxelles.

"Det bliver sværere at forsvare danske politiske målsætninger i EU," sagde udenrigsministeren.

"Uanset hvordan man vender og drejer det, så stiller det store krav til, hvordan et land som Danmark spiller sine kort."

Danmark er det EU-land med tredjefærrest udsendte medarbejdere på sin forpost i Bruxelles.

Den lave bemanding på den såkaldte EU-repræsentation, der huser de danske ministeriers folk i EU-hovedstaden, var grunden til, at Europaudvalget havde indkaldt udenrigsministeren til at forklare, hvad det betyder for varetagelsen af danske interesser, at der er så få danske støvler på jorden i Bruxelles.

”Giver det en tilfredsstillende proaktiv dansk interessevaretagelse,” spurgte formand for Europaudvalget, Eva Kjer Hansen (V), der havde indkaldt ministeren til samrådet.

I EU har kun miniput-staterne Luxembourg og Cypern færre udsendte end Danmark, viser en opgørelse oversendt til Folketinget i maj. Fire lande har ikke svaret på Udenrigsministeriets forespørgsel.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00