Kommunalvalgets største (og sjoveste) historier

OVERBLIK: Kulminationen på flere måneders valgkamp er ved at nærme sig. Altinget har gennemgået de seneste måneders største historier om kommunalvalget. Få et overblik her.

Kan du huske, hvordan en stemme på Dansk Folkeparti kan ende hos Alternativet? Eller hvilket parti, der har flest kvindelige kandidater?

Kommunalvalget har fyldt meget i nyhedsstrømmen, og det kan være svært at holde styr på samtlige historier. Derfor kommer her en gennemgang af de vigtigste – og sjoveste.

Valgfest med ”fuckswing” 
Partiet var næsten nået i mål. Men med blot én dag til kommunalvalget begyndte det for alvor at gå galt for Alternativet.

Det kom frem, at partiets lokalafdeling i København havde inviteret til en noget atypisk valgfest.

Festen skulle afholdes på LGBTQIA-baren Monastic, og her ville der være ”fuckswings” og et såkaldt ”dark room”.

Det faldt dog ikke i god jord hos ledelsen på Christiansborg, hvor gruppeformand René Gade frarådede alle at tage med til festen.

Det var ellers planlagt, at partiformand Uffe Elbæk skulle holde en tale ved arrangementet.

Episoden kommer ugen efter flere andre sager i Alternativet. Her kom det frem, at pressechefen havde bedt de mandlige ansatte sende et billede af deres ”pik i slap tilstand”.

Billederne skulle bruges til en collage, men idéen blev efter sigende droppet efter en kort intern diskussion. Der har også været kritik af topstyring i partiet.

Farvel til Anne Mee Allerslev efter bryllup
På Københavns Rådhus udspillede sig et dramatisk forløb over flere måneder, som endte med at koste radikale Anna Mee Allerslev posterne som både borgmester og spidskandidat ved valget.

Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren havde lånt lokalerne på rådhuset gratis til sit bryllup i august i år. Og selv om andre byrødder havde gjort det samme, vakte det opsigt, at Allerslev ikke havde betalt de 65.000 kroner, som det ville koste for andre mennesker at bruge lokalerne.

Pengene blev betalt tilbage, men skaden var sket, og der dukkede flere historier op. Anna Mee Allerslev havde stillet 84 spørgsmål til embedsværket i forbindelse med planlægningen af brylluppet.

Og senest kom det frem, at borgmesteren havde bedt Teknik- og Miljøforvaltningen om at hjælpe med en vens byggesag.

Efter højlydte protester fra egne partifæller, måtte Anna Mee Allerslev trække sig og har nu helt forladt politik.

Efter kampvalg blev Mia Nyegaard ny borgmester og spidskandidat for R i København.

De nye opstillingsberettigede
Dagens valg er det det første, hvor Nye Borgerlige er på stemmesedlen.

Partiet blev opstillingsberettiget sidste år og har altså ikke ført valgkamp før.

Alligevel kan partiformanden Pernille Vermund bryste sig af, at have 12 byrødder i hus allerede inden partiet har været til valg.

Det skyldes, at flere byrådsmedlemmer har skiftet parti. De fleste af Nye Borgerliges byrødder har en fortid i Dansk Folkeparti.

Et andet ungt parti, der stiller op til kommunalvalget for første gang, er Alternativet.

Her kan man glæde over at have syv byrådsmedlemmer inden valget. Fire af dem har en fortid i Socialdemokratiet, men er altså skiftet fra den røde til den grønne fane.

Og i København kan man nu stemme på et feministisk parti. Feministisk Initiativ stiller op med fire kandidater i Københavns Kommune.

En stemme på Alternativet er en stemme på DF
Det lyder usandsynligt, men kommunalvalget kan skabe alliancer på kryds og tværs gennem valgforbundene.

I Odsherred Kommune har Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Alternativet indgået et valgforbund, hvilket betyder, at en stemme på Dansk Folkeparti kan ende hos Alternativet og omvendt.

Et valgforbund er en sammenslutning af partier, der efter valget fordeler stemmerne imellem sig.

Som oftest afspejler valgforbundene de politiske fløje med et ”rødt” og et ”blåt” forbund i de fleste kommuner.

Men som denne gennemgang viser, kan der opstå uventede alliancer.

Gennemsnitskandidaten
Valgforsker Kenneth Thue har kigget i Altingets kandidatdatabase. Her har han haft adgang til besvarelserne fra 5.456 kandidater til kommunalvalget.

Kigger man dem igennem, kan man se, hvad 'gennemsnitskandidaten' mener i de forskellige kommuner.

I 68 kommuner er den gennemsnitlige kandidat venstreorienteret. De mest venstreorienterede kandidater finder man i Københavns Kommune, imens de mest højreorienterede holder til i Greve Kommune.

Du kan læse hele Kenneth Thues gennemgang af tallene her.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken kandidat der skal have din stemme, kan du tage Altingets kandidattest her.

Kendisfaktor
Hvad har Amin Jensen, Ole Stephensen og Dovne Robert til fælles?

De stiller alle op til kommunalvalget i deres respektive kommuner.

Amin Jensen er kandidat for Nationalpartiet i Hvidovre Kommune, Ole Stephensen har sluttet sig til Konservative i Gentofte og Dovne Robert stiller op under liste Æ i København.

Især Dovne Robert, med det borgerlige navn Robert Nielsen, har skabt opsigt med sit Facebookopslag, hvor han erklærede sin opstilling.

”En stemme på mig er en FUCKFINGER til det nuværende menneskefjendske system!” skrev han, inden han afsluttede:

”OPRØR FRA BUNDEN! MERE KAGE!”

Højt spil i Slagelse
Slagelse har vist sig at være en af de vildeste kommuner under denne valgkamp.

Der er blevet lækket hemmelige lydoptagelser, borgmesteren har politianmeldt hele byrådet, og beskyldninger om magtmisbrug er fløjet frem og tilbage.

Det hele startede med en sag om indkøb af nye brintbusser. Manglende investorer tvang dog projektet til ophør. Men så begyndte det først for alvor at gå stærkt. Der var nemlig blevet betalt flittigt til et konsulentfirma, der stod for idéen med de miljøvenlige brintbusser.

Du kan læse mere om den historie her.

Partierne med flest kvinder
Der er stor forskel på, hvor mange kvinder der stiller op for de forskellige partier.

Partiet med flest kvindelige kandidater er SF, der har 46 procent kvinder på deres stemmesedler. I bunden finder man Liberal alliance, der har en andel af kvindelige kandidater på 21 procent.

Det er dog langt fra noget, partiet tager særlig tungt.

”Det ville da være dejligt, hvis der var flere kvinder, der havde lyst til at være kandidater for Liberal Alliance, men det er ikke noget, vi vil gøre noget ved,” sagde partiets ligestillingsordfører, May-Britt Kattrup.

Du kan se samtlige partiers kønslige fordeling her.

De farverige historier
Kommunalvalget har budt på et hav af mere eller mindre kulørte historier.

Værst gik det ud over Per Zeidler, da han blev afsløret i at have inviteret til gangbang i et lokalt forsamlingshus.

Lokalpolitikeren fra Syddjurs var formand for kommunens familieudvalg, og afsløringen kom frem, fordi han havde misset et byrådsmøde til fordel for gruppesex. 

Han er som følge af afsløringen blevet sigtet for rufferi. Og 11 dage før valget blev han sygemeldt og trak sig som kandidat til valget. Han har tidligere været medlem af LA, men forlod partiet for en måneds tid siden og stillede i stedet op for sin egen lokalliste, Social Liberal Borgerliste.

Befri Fyn
Fyn skal være en selvstændig stat. Budskabet kommer fra Palle Birch, der er opstillet i Odense for partiet Befri Fyn.

Udover løsrivelsen fra Danmark vil partiformanden indføre havnebassiner i flere fynske byer, hvilket skal gøre det muligt at svømme fra by til by.

Løsrivelsespartiet er ikke det eneste med et noget utraditionelt valgprogram.

Altinget er gået igennem opstillingslisterne, og der er flere navne, der skiller sig ud.

I København kan man stemme på partiet En Død Hest, Hampepartiet og Lavere Skatter og Afgifter. Ny Madordning stiller op i Allerød, og som navnet afslører, går partiet til valg på en ny madordning på plejehjemmene.

Skal man stemme til regionsrådsvalget i Region Hovedstaden vil man støde på det nok mærkeligste navn i år – Valgfest Med Mexicansk Tema.

Vind penge på valget
Hvis kommunalvalget ikke er spændende nok i sig selv, kan man også sætte penge på højkant.

Danske Spil har nemlig oprettet odds på udfaldet af kommunalvalget.

Her ligger Socialdemokratiet forrest som favorit til at løbe med flest borgmesterkæder.

Det var Venstre, der fik flest borgmesterposter ved valget i 2013 med hele 48 ud af de i alt 98.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, har lavet en oversigt over de forskellige væddemål her. Han tør godt sætte sine penge på, at Venstre får mindst 37 borgmesterposter, når konstitueringerne er i hus.

Forrige artikel DF har mindst partidisciplin til kommunalvalget – EL har mest DF har mindst partidisciplin til kommunalvalget – EL har mest Næste artikel Sang, baby og krammetræer: Sådan profilerer politikerne sig på valgdagen Sang, baby og krammetræer: Sådan profilerer politikerne sig på valgdagen
Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

STORBYSMITTE: Nu intensiveres tiltagene for at bekæmpe coronasmitten i Hovedstadsområdet. Magnus Heunicke (S) vil præsentere de nye restriktioner sammen med en række myndigheder og lokale politikere, herunder Københavns nye Overborgmester, Lars Weiss (S). Se med klokken 16.00.