Analyse af 
Kim Rosenkilde

Kommunalvalgets store drama handler mere om Mette Frederiksen end lokalpolitik

Trods overraskende borgmestersejre, tunge nederlag og spidsfindige konstitueringsaftaler, så blev de 98 kommunale valg i det store hele en udramatisk affære. Men som landspolitisk begivenhed sender de lokale stemmer rystelser gennem Christiansborg.

Både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative fik sikret sig magten i lige så mange kommuner som ved tidligere valg. Alligevel var valget en gyser for både Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen.
Både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative fik sikret sig magten i lige så mange kommuner som ved tidligere valg. Alligevel var valget en gyser for både Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Snart er de sidste borgmesterposter på plads, og så vil kommunalvalget være et så godt som overstået kapitel på landets rådhuse.

Først skal de nye konstitueringsaftaler naturligvis lige besegles på et møde i kommunalbestyrelser og byråd. Men så er det ellers bare at gøre klar til at trække i arbejdstøjet for de lidt over 2.400 lokale politikere, der skal lede landets 98 kommuner de kommende fire år.

De har nok af opgaver ventende foran sig.

Det stigende antal ældre kræver store forandringer af det lokale sundhedsvæsen, der skal leveres på grøn omstilling og klimatilpasning, spændinger på handicapområdet skal håndteres, der skal skabes vækst og lokal udvikling, og så skal der holdes styr på økonomien.

Hertil kommer de mangeartede mere lokale dagsordener og udfordringer, som trænger sig på.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

I partierne vil man nu begynde at analysere og evaluere på, hvad der gik godt eller mindre godt, og hvad der er gået helt galt ved kommunalvalget. Både lokalt og nationalt.

Alt den stund at der i er tale om 98 forskellige valg med hver deres felt af kandidater og særlige lokale forhold, så vil der kunne drages mange og forskelligartede konklusioner på baggrund af tirsdagens stemmeafgivelse.

Det vil der også alt efter, om man ser valget som enkeltstående lokale magtkampe eller som et led i en større landspolitisk styrkeprøve.

0:000:00