LA og Socialdemokratiet deler borgmesterposten i Slagelse

AFTALE: Villum Christensen (LA) og John Dyrby Paulsen (S) deler borgmesterposten i Slagelse. De får hver to år i spidsen for kommunen. 

Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Daniel Bue Lauritzen Cecilie Gormsen

John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) er blevet enige om, at de begge får en to-årig periode som borgmester i Slagelse. 

Den utraditionelle aftale er faldet på plads mellem Socialdemokraterne, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten. De fire partier kan tilsammen tælle til de nødvendige 16 mandater.

"Det er mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance aftalt, at der efter 2 år, dvs. pr. 1/1-2020, er mulighed for, om ønsket af Liberal Alliance, et skifte mellem John Dyrby Paulsen og Villum Christensen for så vidt angår poster i Slagelse Byråd, som det fremgår af konstitueringsaftalen," står der i aftalen

En borgmester kan ikke tvinges til at forlade posten midt i en valgperiode – og man kan heller ikke formelt lave den slags aftaler på forhånd. Og derfor afhænger formuleringen "mulighed for" af tilliden mellem John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA). Det er nemlig kun S og LA, der står bag aftalen om at skifte borgmester efter to år. I Slagelse-aftalen står der, at SF accepterer aftalen om at bytte borgmester, men der står intet om, hvordan Enhedslisten, som også er en del flertallet, forholder sig til, at en LA'er kan blive borgmester. 

Vil ikke garantere skifte
Adspurgt om John Dyrby Paulsen vil garantere, at Villum Christensen får borgmesterposten om to år, svarer han:

"Det står i konstitueringsaftalen, at Villum Christensen kan blive borgmester, hvis der er et ønske om det," siger han til TV 2 News, men vil ikke komme det nærmere.

Samtidig afviser han at svare på, om det er hans eget ønske, at Villum Christensen bliver borgmester fra 2020. 

Villum Christensen har indtil torsdag afvist at give det afgørende mandat til John Dyrby Paulsen som borgmester, men efter den nye aftale fortæller han, at han har stor tillid til John Dyrby Paulsen.

Og Villum Christensen understreger, at han er "fuldstændig sikker" på, at John Dyrby Paulsen forlader borgmesterposten om to år, hvis LA'eren vel at mærke ønsker at få den. 

"Der kan ske meget på to år, og det er jo også derfor, at vi har formuleret det på den her måde. Hvis jeg har ønske om det, så kan jeg få lov til at få borgmesterposten,” siger Villum Christensen og tilføjer igen, at der ”kan jo ske så meget”.

Delt borgmesterpost er set før
Det er faktisk set før, at borgmesterposten er blevet delt mellem flere parter. Efter kommunalvalget i 2001 aftalte Venstre og Konservative i både Skævinge Kommune og Assens Kommune at deles om borgmesterposten ud fra samme model, som nu ses i Slagelse, med først to år til den ene og så to år til den anden 

Tilsynsrådet fastslog dog efterfølgende, at Assens-aftalen var ulovlig, hvis Venstre og Konservativ havde aftalt at dele borgmesterposten mellem sig. De to implicerede politikere mente dog ikke, at der er tale om en decideret aftale om at dele borgmesterposten. Derimod lød det, at de blot havde indgået en konstituering, der sikrede Truels Schultz (K) borgmesterposten i det tilfælde, at Hans Ole Hansen (V) blev nødt til at trække sig efter to år. 

Og sådan blev det. V-borgmesteren Hans Ole Hansen trak sig efter to år, så K-borgmesteren Truels Schultz kunne overtage. 

Kaotisk kommune
I den seneste tid har Altinget beskrevet et kaotisk politisk miljø i Slagelse Kommune.

Det kan have bidraget til det tætte samarbejde mellem John Dyrby Paulsen og Villum Christensen. Blandt andet har begge nyudpegede borgmestre haft kendskab til et stort kupforsøg, hvor kommunens direktør blev forsøgt fyret. 

Liberal Alliance var aktive i kuppet, mens John Dyrby Paulsen afviser at have deltaget. 

Det siger han til trods for, at planens forfatter havde sendt den til både John Dyrby Paulsen og Villum Christensen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Fhv. borgmester (S), Slagelse Kommune
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)