Løkke sår tvivl om ambassadelukning i Tanzania

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) sætter nu spørgsmålstegn ved det kloge i beslutningen om at lukke ambassaden i Tanzania.

"Hvad er klogskaben i at lukke en ambassade i Tanzania?" spørger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen retorisk i et interview i Jyllands-Posten. 
"Hvad er klogskaben i at lukke en ambassade i Tanzania?" spørger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen retorisk i et interview i Jyllands-Posten. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Christina Houlind

Det er alligevel ikke sikkert, den danske ambassade i Tanzania skal lukke næste år.  

I et interview med Jyllands-Posten sætter udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i hvert fald spørgsmålstegn ved, om det er en klog beslutning. Og samtidig varsler han en oprustning af udenrigstjenesten, der blandt andet skal gå til at øge tilstedeværelsen på det afrikanske kontinent.   

“Nu skal vi lige have bevillingerne på plads, men det er klart, at det er nok det første spørgsmål, der melder sig hos mig: Altså, hvad er klogskaben i at lukke en ambassade i Tanzania? Hvis vi nu skal dreje på rattet og faktisk begynde at opbygge vores tilstedeværelse, så skal vi nok ikke starte med at lukke den,” siger Lars Løkke Rasmussen blandt andet.  

Ifølge Jyllands-Posten vil regeringen i finanslovsforslaget afsætte en ramme på cirka 500 millioner kroner i 2024, 600 millioner kroner i 2025, 700 millioner kroner i 2026 og 800 millioner kroner i 2027 til udenrigstjenestens arbejde.

Beslutning taget under S-regeringen 

Det var den tidligere S-regering, som i 2021 besluttede at lukke ambassaden i Tanzania.

Det skete som et led i en omlægning af udenrigstjenesten, der blandt andet skulle understøtte arbejdet med den udviklingspolitiske strategi, som fokuserede på skrøbelige lande og migration.   

Læs også

Både ngo’er og eksperter har været uforstående over for beslutningen. Særligt efter SVM-regeringen lancerede sin nye udenrigspolitiske strategi, hvor ét af hovedpunkterne er at opbygge nye alliancer med blandt andre afrikanske lande.

“Danmark er en kendt aktør i Tanzania, fordi vi har været der så længe. Så meget desto mere står lukningen i kontrast til den nye udenrigspolitiske ambition,” har Martin Marcussen, der er professor i statskundskab ved København Universitet blandt andet sagt til Altinget.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra udenrigsministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024