Lokale 3F’ere trodser fagbosser og iværksætter nej-kampagne på gaden

I København vil flere ansatte og medlemmer af 3F de næste to dage gå på gaden for at mobilisere nej-stemmer til afstemningen på onsdag. Også afdelinger i Esbjerg og Århus anbefaler medlemmerne at stemme nej.

Mandag og tirsdag vil ansatte og medlemmer fra 3F København dele flyers ud på Hulgaards Plads i København. Her ses medlemmer af BJMF i en tidligere demonstration mod den stigende pensionsalder.
Mandag og tirsdag vil ansatte og medlemmer fra 3F København dele flyers ud på Hulgaards Plads i København. Her ses medlemmer af BJMF i en tidligere demonstration mod den stigende pensionsalder.Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Mens fagbevægelsens top fortsat anbefaler danskerne at stemme ja til onsdagens afstemning, går 3F’ere i København de næste to dage på gaden med flyers med det stik modsatte budskab.

Det er lokalforeningen 3F København, som står bag arrangementet efter i flere uger at have prydet sin bygning med et stort nej-banner.

”Når først vi afgiver mere suverænitet til EU, er det umuligt at få igen. Vi mener af princip ikke, at EU skal have mere indflydelse,” siger formand John Egebjerg og afviser, at det vil gavne hans medlemmer i form af nye arbejdspladser at afskaffe forbeholdet. Det er ellers et af de argumenter, som 3F’ernes kollegaer i Dansk Metal bruger.  

”Men historierne om virksomheder, som går glip af ordrer på grund af forbeholdet, har vi ikke kunnet bekræfte. Udbuddene handler om industri og ikke om forsvar, og dem kan virksomhederne godt deltage i,” siger John Egebjerg.  

Lokalafdelinger, der anbefaler et nej

Medlemmer i de afdelinger, som anbefaler et nej: 

3F København: 14.500

BJMF: 9.000

3F Logistik Århus: 7.135

3F Transport Esbjerg: 25

Også 3F’s byggeafdeling i København, BJMF, samt 3F Esbjerg Transport – hvis formand Jakob Lykke selv er socialdemokratisk byrådspolitiker – anbefaler at stemme nej.

Det samme gælder afdelingen for byggeri og logistik i Århus, hvor formand Thorkil Jansen peger på, at en enig bestyrelse besluttede sig for at anbefale medlemmerne et nej efter FH's formand anbefalede et ja tilbage i marts. 

”Da valget blev skrevet ud, mente vi ikke, at vi skulle forholde os til spørgsmålet. Men da Lizette hurtigt anbefalede et ja, blev vi enige om, at vi også skulle forholde os til det. Og alle vores 37 bestyrelsesmedlemmer er helt enige i den her sag," siger han.

Selv har afdelingen ikke planlagt aktiviteter med flyers eller andet, men holdt sig til at kommunikere sit budskab via brev til medlemmerne og på Facebook.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00