Holstein: "Helt uforståeligt" at Mette Frederiksen ikke afviser satireindgreb

Statsministeren vil ikke svare på, hvor omfangsrigt regeringens lovindgreb mod koranafbrændingerne bliver. Det er opsigtsvækkende, at Mette Frederiksen ikke afviser et forbud mod religiøs satire, siger politisk kommentator Erik Holstein.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Gennem en juridisk "nålestiksoperation" vil regeringen forbyde afbrændinger af Koranen.

Men kan nålestiksoperationen blive så omfattende, at også religiøs satire – som eksempelvis Muhammedtegningerne – forbydes?

Det ville statsminister Mette Frederiksen ikke afvise, da Socialdemokratiet onsdag var samlet til sommergruppemøde i Horsens.

"Vi kommer ikke til at lave lovgivning, der på nogen måde griber ind i ytringsfriheden, i den forstand at man altså fortsat skal kunne lave grin med religion, herunder også islam," sagde statsministeren til de fremmødte journalister.

Hun kunne ikke give et klarere svar, fordi regeringen fortsat ikke har præsenteret et lovforslag, uddybede hun.

Læs også

Det vides stadig ikke, hvornår regeringen vil præsentere sit lovforslag, der skal forbyde koranafbrændingerne. "Det kommer, når det er klar," lød det fra Mette Frederiksen.

Heller ikke Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, vil svare på, om satiretegninger af Muhammed bliver en del af det kommende lovindgreb. Det er et "hypotetisk" spørgsmål, har han forklaret til B.T.

Kan udløse heftige konfrontationer

At Socialdemokratiet ikke vil svare klart på spørgsmålet om religiøse satiretegninger, undrer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det var meget opsigtsvækkende," siger Erik Holstein.

Regeringen har indtil videre argumenteret for, at lovindgrebet ikke kommer til at udgøre nogen stor indskrænkning af ytringsfriheden, men hvis religiøs satire forbydes i samme omgang, er det en helt anden sag, lyder det fra den politiske kommentator.

"Hvis forslaget mod koranafbrændinger også indeholder begrænsninger over for satiretegninger, bliver der tale om en langt mere vidtgående indskrænkning af ytringsfriheden end forventet, og det vil føre til heftige politiske konfrontationer," siger Erik Holstein og fastslår:

"Det er ikke sikkert, det ender sådan, men det er helt uforståeligt, at socialdemokraterne ikke får lukket den flanke af."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00