Nordjysk S-borgmester stormer frem trods benhård sparepolitik

NY HØJBORG: Frederikshavn Kommune er Danmarks nye socialdemokratiske højborg, hvor 42 procent af vælgerne stemte personligt på borgmester Birgit S. Hansen trods hårde besparelser de seneste fire år.

Glem alt om vestegnskommunerne. Med en opbakning på 59,7 procent af stemmerne ligger den nye socialdemokratiske højborg i Nordjylland, nærmere bestemt Frederikshavn Kommune.

Partiet er gået frem med 18,5 procentpoint i forhold til valget i 2013, hvilket også er kommet en anelse bag på borgmesteren selv.

”Jeg har nevet mig selv i armen et par gange,” fortæller borgmester Birgit Stenbak Hansen (S), der efter halvanden times søvn og flere dåser Burn-energidrik er ved at gøre sig klar til forhandlinger med de øvrige byrådspartier i eftermiddag.

Borgmesteren fik 14.774 personlige stemmer ud af 35.068 afgivne stemmer, svarende til 42 procent, men vi skal ikke mere end fire år tilbage, før borgmesterkæden hang på skuldrene af en Venstre-politiker.

Besparelser har ikke afskrækket vælgerne
Da Birgit S. Hansen overtog posten i 2013, varslede hun med det samme en lang række besparelser, fyringer af kommunalt ansatte og markante sænkelser i serviceniveauet. Men intet tyder på, at det har afskrækket vælgerne fra at genvælge hende for en ekstra periode.

Selv tror hun, at valget er udtryk for, at hun ikke har pakket de hårde og nødvendige besparelser ind i udenomssnak og politiske klichéer.

”Jeg tror ikke, at vælgerne hopper på den, hvis vi blot pakkede besparelserne ind i politiker-klichéer og lod, som om det ikke eksisterede. Derfor har jeg insisteret på at tale om de knap så populære ting,” siger Birgit S. Hansen.

Lokalredaktør: Hun turde sige nej
Samfundsredaktør på Nordjyske Medier, Søren Wormslev, kalder det et ”meget markant resultat”, og har samme forklaring på borgmesterens popularitet.

”Hun har markeret sig de sidste fire år som en borgmester, der er meget klar i mæglet og siger tingene lige ud,” siger Søren Wormslev og refererer blandt andet til en række vælgermøder under valgkampen, hvor han selv var til stede.

”Her spørger borgerne jo, om kommunen ikke vil gøre dit og gøre dat. Hun har blankt afvist mange vælgerønsker og begrundet det med, at det ikke har ligget øverst blandt hendes prioriteter. Til forskel fra mange andre politikere har hun turde sige klart nej, og en del tyder på, at det er det, som vælgerne har kvitteret for,” siger han.

Jysk Analyse lavede i oktober en meningsmåling for Nordjyske Medier, der spurgte til populariteten blandt samtlige nordjyske kommuner. Her svarede 38 procent, at Birgit Hansen de sidste år har klaret det ”godt”, mens 36 procent svarede ”meget godt”.

”Ingen af de andre nordjyske borgmestre var i nærheden af samme popularitet. Det er helt eksorbitant mange, der mener, borgmesteren har klaret det godt, og meget atypisk, når man tænker på de upopulære besparelser, byrådet har foretaget,” siger Søren Wormslev.

Borgmester: Ikke noget winner takes it all
De seneste fire år har Frederikshavn Kommune gennemført hovedparten af sin politik i samarbejde med alle byrådets partier på nær Enhedslisten.

Selvom Birgit Hansen i dag kan mønstre sit helt eget S-flertal, ønsker hun fortsat et bredt samarbejde, hvorfor hun, efter resultaterne var tikket ind klokken 1 i nat, inviterede samtlige partier ind én efter én og spurgte, om de fortsat var interesseret i det brede samarbejde.

”Der er ikke noget ”winner takes it all" over det her. I stedet for at bruge tiden på at slås, vil jeg gerne have, at vi er sammen om det,” siger Birgit S. Hansen, der også har valgt at vente med at sætte det endelige hold til dagen derpå, og ikke i de sene nattetimer

”Vi er alle enige om, at vi har en skrøbelig kommune i hænderne. Så vi smider ikke noget på gulvet, på trods af det her atypiske valgresultat. Da jeg klokken fire i morges kunne konstatere, at alle partier havde den indstilling, foreslog jeg, at vi sagde godnat til hinanden,” forklarer den genvalgte borgmester, der genoptager forhandlingerne klokken 16 i eftermiddag.

Socialdemokratiet har ved dette valg opnået 18 ud af i alt 29 mandater. Venstre har seks mandater, Dansk Folkeparti har to, mens De Konservative, SF og Enhedslisten har et mandat hver.

Forrige artikel Her slås de stadig om borgmesterposten Her slås de stadig om borgmesterposten Næste artikel Danmark får sin yngste borgmester nogensinde Danmark får sin yngste borgmester nogensinde
Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

AJOUR: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget, at der formentlig er svindlet for cirka 50 millioner kroner. Hvordan er det sket? Og hvad mangler vi at få svar på? Det forklarer Altingets hovedstadsredaktør mere om i dagens udsendelse.