Ombudsmanden sår tvivl om lovligheden af at tvangsanbringe børn fra Sjælsmark

SJÆLSMARK: Serviceloven gælder ikke for børn af afviste asylansøgere, lyder det fra ombudsmanden. Dermed stiller han spørgsmål ved, om det er lovligt at tvangsfjerne børn fra Sjælsmark. Regeringen arbejder på en lovændring.

Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Anbringelserne af børn af afviste asylansøgere foregår på et spinkelt retsgrundlag. Det betyder i princippet, at domstolene kan ende med at underkende de tre anbringelser, der har fundet sted på Sjælsmark.

Det fortæller Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, til Altinget.

Han sår tvivl om, hvorvidt det er lovligt, når Hørsholm Kommune anbringer børn fra Sjælsmark, der mistrives, med henvisning til serviceloven.

”Serviceloven gælder ikke direkte for børn af afviste asylansøgere,” siger Jørgen Steen Sørensen.

Vi mener, at det skal fremgå klart af socialloven, at børn af afviste asylansøgere har de samme rettigheder som andre børn i Danmark.

Mattias Tesfaye
Udlændingeordfører, Socialdemokratiet

”Det betyder, at der er et usikkert retsgrundlag for det, kommunerne gør i dag. I sidste ende er det op til domstolene at afgøre, om det retsgrundlag er godt nok,” lyder det fra ombudsmanden.

S: Socialloven skal gælde
I mandags lød forslaget fra Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, at Hørsholm Kommune om nødvendigt måtte tvangsfjerne de børn, der mistrives. Men det er der altså ifølge ombudsmanden ikke hjemmel til i lovgivningen på nuværende tidspunkt.

”Men det betyder ikke, at man ikke i sidste ende vil nå frem til, at der ud fra for eksempel principper om nødret alligevel er hjemmel til at anbringe børnene. Vores opfattelse er bare, at den diskussion skal man af hensyn til både børnene og myndighederne helst ud over,” siger ombudsmanden.

Socialdemokratiets udlændingeordfører håber i lyset af ombudsmandens udmelding på, at ”paragrafferne kommer på plads”.

”Vi mener, at det skal fremgå klart af socialloven, at børn af afviste asylansøgere har de samme rettigheder som andre børn i Danmark,” skriver Mattias Tesfaye i en mail til Altinget.

Præcisering af lov på vej
Folketingets Ombudsmand har i et brev til Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg for nylig opfordret til en præcisering af lovgivningen.

Opfordringen kommer på baggrund af det usikre retsgrundlag for anbringelserne. Præciseringen af loven skal sikre, at man i fremtiden ikke står i en situation, hvor domstolene underkender tvangsanbringelserne, forklarer ombudsmanden.

”Vores ærinde er at spænde et juridisk sikkerhedsnet ud under både børnene og myndighederne for at sikre, at hvis der er behov for at tvangsfjerne børn af afviste asylansøgere, så kan det gøres på et sikkert retsgrundlag,” siger Jørgen Steen Sørensen.

Børne- og Socialministeriet oplyser til Altinget, at en tværministeriel arbejdsgruppe med repræsentanter fra både Børne- og Socialministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet har afsluttet arbejdet med mulige lovgivningsmæssige løsninger på problemstillingen. Sagen skal nu drøftes politisk, formentlig i regeringens koordinationsudvalg, lyder det fra ministeriet.

Dokumentation

Udrejsecenter Sjælsmark
Beslutningen om at gøre den gamle Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune til et udrejsecenter for afviste asylansøgere blev præsenteret i 2013.

Dengang sad Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i regering, og året inden havde den sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance lavet en asylaftale. Centret skulle få flere til at rejse hjem.

I 2015 slog Sjælsmark dørene op, og samme år fik Danmark en ny regering dannet af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det var oprindeligt ikke meningen, at der skulle flytte børn eller børnefamilier ind på udrejsecentret, men det blev der lavet om på, og også børnefamilier begyndte at flytte ind.

Kritik af vilkårene for børn
Debatten om børnenes forhold på udrejsecentret er efterfølgende blusset op, efter en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på Sjælsmark.

I december 2018 karakteriserede ombudsmanden forholdene for børnene som en hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderer han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Ombudsmanden pegede på, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter burde forbedres


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00