Overblik: Her er Folketingets tiltale mod Inger Støjberg

OVERBLIK: Anklageskriftet mod tidligere minister Inger Støjberg (V) er klar. Torsdag førstebehandler partierne tiltalen, som Rigsretten skal tage stilling til. Her får du overblikket over anklagerne.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Det endelige anklageskrift mod tidligere minister Inger Støjberg (V) ligger nu klar.

Torsdag førstebehandler partierne tiltalen, som Rigsretten skal tage stilling til i sagen om den ulovlige adskillelse af unge asylpar.

Få et overblik over anklagerne, som udløser den sjette rigsretssag i historien.  

  • Inger Støjberg (V) overtrådte ministeransvarlighedsloven, da hun instruerede Udlændingestyrelsen i at adskille alle mindreårige asylpar uden undtagelser. Den undtagelsesfrie instruks var ”klart ulovlig” og i strid med uskrevne forvaltningsretlige grundsætninger om saglig forvaltning og desuden en ”krænkelse” af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Børnekonventionen. Alligevel blev den ulovlige instruks ifølge anklagen givet bevidst og ”groft uagtsomt”.
  • Partierne bag tiltalen skriver, at ”retstabet” for de berørte personer er en skærpende omstændighed, ligesom det er en skærpende omstændighed, at Inger Støjberg gav urigtige eller misvisende oplysninger til Folketinget under samråd.
  • Støjberg var altså ifølge tiltalen direkte ansvarlig for, at Udlændingestyrelsen påbegyndte den ”klart ulovlige” adskillelse af parrene. Og det bliver dermed også det centrale spørgsmål, som Rigsretten nu skal tage stilling til.

Et flertal bestående af både borgerlige partier og Socialdemokratiet fastslår dog i tiltalen, at ”hensigten om at beskytte mindreårige piger fra overgreb i form af indkvartering med ældre mænd er prisværdig” og ud fra en politisk betragtning ”rigtig”. Men juridisk var det forkert, fordi det indebar en ulovlig ordning, lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)