Pia Olsen Dyhr: Regeringen har glemt klimavalget

SOMMERMØDE: Regeringen er bange for at tage fat, hvor det virkelig batter på det grønne område, mener Pia Olsen Dyhr (SF), som vil have klimaministeren til at sætte ambitionerne op.

Simon Engell Kjøller

Regeringen tager sig for god tid på det grønne område.

Det var SF-formand Pia Olsen Dyhrs budskab i partiledertalen på Altinget Sommermøde torsdag eftermiddag.

"Klimakrisen bliver ikke sat på pause, fordi vi har travlt med andre ting. Den buldrer derudad uden hensyn til mennesker eller økonomi. Desværre er det som om, at regeringen har glemt valget for et år siden. Ikke kun på klimaområdet, men på hele det grønne område,” sagde hun.

Pia Olsen Dyhr mener, at regeringen tager sig for god tid til ting, som de sagtens kunne gå i gang med nu.

"De er bange for at tage fat, der hvor det virkelig batter,” sagde hun i sin tale og fortsatte:

”Det er ikke godt nok, at vi ikke bare kan få et indtryk af, hvor meget hver sektor skal bidrage med til den grønne omstilling. Vi ved ikke, hvor meget for eksempel landbruget og transporten skal bidrage med. Så kan vi heller ikke forhandle seriøst.”

Det er ikke godt nok
Pia Olsen Dyhr sendte også en kontant hilsen til klimaminister Dan Jørgensen (S).

Da han fremlagde regeringens klimaudspil, var det nemlig uden en CO2-afgift, og det forstår SF-formanden ikke.

”Hvordan kan en seriøs klimaminister finde på at kalde forslaget fra sit eget klimaråd om en CO2-skat for en Geo Gearløs-løsning,” sagde Pia Olsen Dyhr og kaldte i det efterfølgende interview Dan Jørgensens udtalelser om CO2-afgifter for ”popsmarte”.

”Det er ikke godt nok, og det er ikke grønt nok. Der skal tempo på og ambitionerne skal op,” sagde hun i sin tale.

Corona skal ikke forhindre klimamål
Selvom Danmark har været og stadig er ramt af corona, skal der mere tempo på klimaområdet. Det gjorde Pia Olsen Dyhr klart i det efterfølgende interview i Altingets gård med TV2-journalist Søren Lippert.

”Corona har sendt en chokbølge igennem Danmark, men det skal ikke forhindre klimaministeriet i at komme i gang, så vi kan nå i mål med det, vi skal,” sagde hun.

Pia Olsen Dyhr mener ikke, at Dan Jørgensen kan nøjes med at se på regeringens affaldsudspil inden sommerferien. Der skal mere til, forklarer hun.

”Vi skal ikke kun se på affald. Vi skal se på, hvad landbruget skal levere og hvad transporten skal levere. Det skal være fast inden sommer. Vi skal have en fornemmelse af, hvor vi ligger henne i de forskellige sektorer. Ellers skubber vi bare problemet,” siger hun i interviewet.

Er det den regering, du støtter, der ikke er kommet ud af starthullerne, med at lave en klimaplan, som I havde regnet med, spurgte Søren Lippert.

”Det er fair at sige, at der kom en coronakrise, men det er ikke der regeringen haster mest. Det er derfor, der er brug os grønne støttepartier, for ellers så flytter de sig ikke,” siger hun.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)