Regeringen vil sætte en stopper for eksterne vikarer i sundhedsvæsenet

Kommuner og regioner skal ikke længere bruge eksterne vikarer til at lukke hullerne i vagtplanen. Sådan lyder et af forslagene i regeringens nyeste reformudspil. Danske Regioner støtter regeringens ambition, men kan ikke sige helt stop for eksterne vikarer.

<span>Kommuner og regioner skal forpligte sig til "så vidt muligt" ikke at bruge eksterne vikarer til at dække huller i vagtplanen, lyder det i reformudspillet.<br></span>
Kommuner og regioner skal forpligte sig til "så vidt muligt" ikke at bruge eksterne vikarer til at dække huller i vagtplanen, lyder det i reformudspillet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Det skal være slut med den omfattende brug af eksterne vikarer på sundheds- og ældreområdet.

Det fremgår af reformudspillet 'Danmark kan mere III', som regeringen præsenterede ved et pressemøde mandag formiddag.

Regeringen foreslår nærmere bestemt, "at kommuner og regioner forpligter sig til så vidt muligt ikke at bruge eksterne vikarer til at dække huller i vagtplanen."

Mads Koch Hansen hilser forslaget velkommen. Han har tidligere været lægelig direktør ved Sygehus Lillebælt og formand for Lægeforeningen og er i dag konsulent i egen virksomhed.

"Noget må ske, for et vedvarende højt og stigende vikarforbrug er en kæmpe meromkostning, ødelægger kvaliteten af velfærden og slider på de faste medarbejdere," siger han.

Regeringen vil lave aftaler med KL og Danske Regioner om konkrete og "ambitiøse" måltal for nedbringelsen af brugen af eksterne vikarer, lyder det i udspillet.

Det er kun godt, at regeringen ikke selv kommer med løsningsforslag, men inddrager de ansvarlige organisationer og prøver at tage fælles ansvar, siger Mads Koch Hansen.

"Der er jo nok ikke noget, regionerne og kommunerne hellere vil, end at stoppe med at bruge så mange eksterne vikarer. Men hvis man forestiller sig, at man bare kan forbyde brugen af vikarer fra den ene dag til den anden, så vil der være kommuner, hvor der simpelthen ikke er folk til at tage sig af de gamle, og det går ikke."

På den anden side kan man ikke undgå, at det kommer til at gøre ondt på nogen, hvis kommunerne og regionerne skal stoppe med at bruge eksterne vikarer, siger han. 

0:000:00