S og DF kræver overblik over vandmiljøets tilstand efter nye algetal

LANDBRUGSPAKKE: Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kræver midt i forhandlinger om landbrugets rammevilkår overblik over vandmiljøets tilstand. Det sker efter, at Altinget kan fortælle om stigende algevækst efter landbrugspakken. 

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kræver midt i forhandlingerne om landbrugets rammevilkår, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) giver overblik over vandmiljøets tilstand.

Det sker efter, Altinget onsdag kunne fortælle, at det danske vandmiljø stik imod forsikringerne fra partierne bag landbrugspakken er gået tilbage. Nye oplysninger viser stigende algekoncentration i Danmarks farvande siden 2013.

"Jeg vil bede ministeren forklare, hvilken viden regeringen ligger inde med om vandtilstandene. Det er grundlaget for miljøpolitikken i Danmark, og det er ikke mindst grundlaget for de igangværende forhandlinger om den målrettede regulering," siger landbrugsordfører i Socialdemokratiet Simon Kollerup. 

Fortsætter forhandlingerne
Partierne mødes torsdag med regeringen til forhandlinger om nye målrettede miljøkrav til landbruget. 

Og allerede her forventer Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech, at Esben Lunde Larsen giver svar på deres spørgsmål:

"Jeg har sendt nogle spørgsmål til ministeren, og så har vi et møde i morgen tidlig klokken 7, hvor jeg regner med at få svar," siger Lise Bech. 

Hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti ser grund til at afbryde forhandlingerne, men de forsikrer, at de ikke kan afsluttes, inden der er overblik over vandmiljøet. 

"Det er regeringen, der beslutter, hvordan forhandlingsforløbet skal køre. Så længe de kører, deltager vi i Socialdemokratiet. Men det er klart, at det kræver et solidt beslutningsgrundlag, hvis man skal lukke politiske aftaler," siger Simon Kollerup. 

Esben Lunde Larsen skriver til Altinget, at forhandlingerne fortsætter som planlagt. 

"Alarmerende nyt"
Koncentrationen af alger steg i 2016 for tredje år i træk, viser et endnu ikke offentliggjort datasæt over klorofylkoncentrationen i danske fjorde og havområder, som Altinget er kommet i besiddelse af.

Dén nye oplysning vækker bekymring i Socialdemokratiet:

"Det er alarmerende nyt. Jeg frygter, at det har haft så stor påvirkning på vandmiljøet, at der er områder, der er blevet decideret forringet," siger Simon Kollerup.

I Dansk Folkeparti mener man ikke, at de nye algetal nødvendigvis er en afledt konsekvens af landbrugspakken. Men landbrugsordfører Lise Bech fortæller, at hun ikke vil afslutte forhandlingerne om landbruges rammevilkår, før der er bedre overblik: 

”Vi kan ikke rigtig vide, hvad der er op og ned endnu. Det synes jeg ikke, vi skal begynde at gætte på. Men jeg vil gerne have klarhed. Og jeg skriver ikke under på noget, før jeg ved, hvad det drejer sig om," siger hun. 

Skjulte opslysninger?
De nye klorofyl-tal stammer fra en omstridt rapport om dansk miljøtilstand, som Esben Lunde Larsen valgte at udskyde, efter at der blev konstateret fejl i en række tal om kvælstof- og fosforudledningen. 

Men der skulle ikke være fejl i klorofyl-tallene. 

Derfor mener Simon Kollerup, at det tyder på, at oplysningerne om forringelserne i vandmiljøet er blevet skjult for Folketinget:

"Jeg studser over, at det tyder på, at man har ligget inde med de her meget alvorlige oplysninger uden at dele dem med hverken Folketinget eller partierne, der forhandler om den målrettede regulering," siger han. 

Miljø- og fødevarerminister Esben Lunde Larsen afviser i et skriftligt svar til Altinget at have kendskab til klorofyl-tallene.

Mette Abildgaard, politisk ordfører i Konservative, skriver i en SMS, at partiet ikke udtaler sig om sagen, før de har de endelige tal. 

V-ordfører kritiserer forskere
Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, kritiserer i interview med Altinget de forskere, der har udtalt sig om de nye klorofyl-tal:

"Det undrer mig meget, at såkaldte forskere lækker tal, som endnu ikke er færdigbehandlet. Og det undrer mig meget, at de såkaldte forskere på baggrund af foreløbige tal drager nogle meget bastante konklusioner,” siger miljøordfører Erling Bonnesen.

Læs hele interviewet på Altinget: Miljø her

,

Forrige artikel K-profiler: Regeringen svigter kulturen K-profiler: Regeringen svigter kulturen Næste artikel Altinget udsender nyt politisk magasin