Debat

Søren Pind: Vi skal omfavne digitaliseringen og nærværet

DEBAT: Der skal både være plads til en hurtig kommentar på et socialt medie og til at fordybe sig i en bog og sine omgivelser. Det skriver Søren Pind, uddannelses- og forskningsminister.

Foto: /ritzau/Benjamin Nørskov
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Pind (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Der er store muligheder i ny teknologi og digitalisering; for at kommunikere på tværs af verden, for at blive klogere, for at engagere sig i politik, for at automatisere arbejdsgange.

Jeg er grundlæggende fremtidsoptimist, jeg tror på, at vores hverdag i fremtiden bliver lettere end i dag. Jeg nyder selv moderne hjælpemidler, der vasker mit tøj, slår mit græs og giver mig nyheder fra hele verden.

Men vi skal styre og forme digitaliseringen, så den understøtter det, vi gerne vil - det liv og det samfund, vi gerne vil have. Det handler for det første om at diskutere og være bevidste om etiske spørgsmål, hvad skal deles og digitaliseres, hvad gør os utrygge, og hvordan kan vi håndtere det.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Og så handler det om at bruge sociale medier og digitale løsninger, der hvor de reelt giver mere værdi til vores liv.

Digitaliseringen har også en bagside

I Danmark har vi en meget åben og tillidsfuld kultur. Det er vores styrke, også i digitaliseringen. Vi er langt fremme med digitaliseringen på for eksempel sundhedsområdet, hvor vi nu har bedre muligheder for at følge med og forstå vores sygdomsforløb.

Jeg har taget mig selv i at være mere opmærksom på likes og kommentarer på Facebook, end på at tale med mine børn

Søren Pind (V), uddannelses- og forskningsminister

Men digitaliseringen kan også bruges i den dårlige sags tjeneste. Til at snyde ved eksamen, til at lække og sprede fortrolige oplysninger og til at misbruge andres data. Kriminaliteten tager nye former, og det skal vores love og regler omstilles til, så vi stadig kan kommunikere åbent og tillidsfuldt med hinanden.

Ny teknologi og digitalisering gør det muligt for os at kommunikere døgnet rundt. Som politiker giver det mig en mulighed for at nå ud til mange og få en god debat om de emner, der optager mig. Men det har også en bagside.

Jeg har taget mig selv i at være mere opmærksom på likes og kommentarer på Facebook end på at tale med mine børn. Mere optaget af at formulere mig kort og kækt, end på at fremstille sagen nuanceret.

Der er en risiko for, at vi bliver lidt mere overfladiske og mindre til stede i nuet. Det er vigtigt, at vi både prioriterer tid til sociale medier og til at være til stede med dem, vi holder af. Tid til hurtige bemærkninger og kommentarer - og tid til at fordybe os i en god bog eller en god samtale.

Jeg har selv holdt pauser fra de sociale medier for at have mere tid til nærvær og fordybelse.

Husk nærværet

Digitaliseringen byder også på en demokratisering af viden. Vi kan alle få adgang til de bedste forelæsninger, og vi kan diskutere med fagfæller over hele verden. Inden for mit eget område, videregående uddannelser og forskning, skal vi bruge teknologi og digitalisering klogt.

Digitaliseringen giver nye muligheder for at bringe virkeligheden ind på studierne gennem digitale øvelser. Den giver mulighed for mere diskussion og læring, og den giver mulighed for, at vi kan tilpasse læringen til den enkeltes niveau. Det kan betyde et kvalitetsløft, hvis vi bruger digitaliseringens muligheder rigtigt i undervisningen.

Vi er gode til at tage ny teknologi til os i Danmark. Vi skal også være gode til at bruge den optimalt fremover. For med den rette brug kan vi få bedre læring og mere demokratisk debat.

Når bare vi også husker nærværet og fordybelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024