Støjberg trækker sig som næstformand for Venstre: Samarbejdet er "uopretteligt brudt sammen"

BRUD: Tilliden er væk mellem Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg, der tirsdag aften er gået af som partiets næstformand.

Venstre skal finde sig en ny næstformand.

Efter et ekstraordinært møde i Venstres forretningsudvalg tirsdag aften valgte Inger Støjberg at trække sig fra posten. 

Det skete på opfordring fra forretningsudvalget, skriver udvalget i en udtalelse.

"Det er en umådelig trist situation, Venstre står i. Vi må konstatere, at der igennem længere tid har været vanskeligheder med samarbejdet mellem Venstres formand og Venstres næstformand, og der er ikke længere tillid mellem de to. Derfor er samarbejdet uopretteligt brudt sammen," skriver de tre venstremedlemmer Peter Gæmelke, Stephanie Lose og Jens Ive på vegne af Venstres forretningsudvalg.

De gør samtidigt klart, at udvalget bakker op om formanden, Jakob Ellemann-Jensen, og derfor har bedt Inger Støjberg om at trække sig.

"Meget overrasket"
Opfordringen blev tirsdag aften fulgt af Inger Støjberg, der selv på Facebook har forklaret, at det var "magtpåliggende" for Jakob Ellemann-Jensen, at hun gik af som næstformand.

"Jeg forstår, at det bl.a. skyldes hans manglende tillid til min linje i en række politiske sager," skriver Inger Støjberg.

Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det bl.a skyldes hans...

Slået op af Inger StøjbergTirsdag den 29. december 2020

 

Striden mellem formanden og næstformanden brød endnu engang ud i fuldt flor, da Jakob Ellemann-Jensen søndag aften i Jyllands-Posten bekendtgjorde, at Venstre er klar til at støtte en rigsretssag mod partiets næstformand Inger Støjberg, hvis Folketingets uvildige jurister ender med at se grundlag for en sag.

Beslutningen var clearet på et møde i partiets forretningsudvalg, forklarede Ellemann.

Den udlægning var Inger Støjberg dog ikke enig i. Mandag formiddag gik hun til modangreb på Facebook og skrev, at hun var “meget overrasket” over formandens linje.

“Jeg vidste ikke, han havde lavet interviewet, og jeg er helt uenig,” skrev Inger Støjberg, der dermed gik imod sin egen formand i sagen om hendes ulovlige adskillelse af unge asylpar som udlændinge- og integrationsminister.

Ingen anden udvej
Jakob Ellemann-Jensen skriver på Facebook, at han har haft mange og lange samtaler med Inger Støjberg og på den baggrund ikke har set andre muligheder end at bede Inger Støjberg om at trække sig.

"Det gør jeg med et meget tungt hjerte," fortæller Jakob Ellemann-Jensen, der flere gange understreger, at Inger Støjberg stadig har en fremtid i Venstre.

"Men vores makkerskab fungerer simpelthen ikke længere. Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi er kørt skævt af hinanden gennem længere tid. Og jeg må konstatere, at det er helt uholdbart, at Venstre nu er endt i en situation, hvor formanden ikke kan lede med opbakning fra sin næstformand," skriver han.

"Uhørt og utilgiveligt"
Flere venstremedlemmer bakkede tirsdag aften op om beslutningen. Kristian Jensen kalder i et opslag på Facebook Støjbergs ageren de seneste 48 timer for "uhørt og utilgiveligt".

"Denne sag handler ikke om barnebrude, og den handler ikke om en hård linje i udlændingepolitikken eller ej. Den handler om lovbrud. Om Inger har løjet bevidst og gentagende gange overfor Folketinget, og om der er givet en ulovlig instruks til at tvangsadskilde unge par," skriver Kristian Jensen.

Folketingets uvildige advokater ser nu på, om der er basis for at udforme et anklageskrift mod Inger Støjberg. Vurderingen ventes at være klar i begyndelsen af januar. Herefter er det op til Folketinget at tage stilling til en eventuel rigsretssag.

Venstres forretningsudvalg skriver, at et stort flertal i udvalget fortsat bakker op om Jakob Ellemann-Jensens linje i den aktuelle sag om Instrukskommissionen.

Artiklen er blevet opdateret med kommentarer fra Jakob Ellemann-Jensen og Kristian Jensen

Forrige artikel Se pressemødet:  Folkeskolerne lukker for alle elever og gældende restriktioner forlænget indtil 17. januar Se pressemødet: Folkeskolerne lukker for alle elever og gældende restriktioner forlænget indtil 17. januar Næste artikel Dagens overblik: Inger Støjberg overvejer sin fremtid i Venstre Dagens overblik: Inger Støjberg overvejer sin fremtid i Venstre
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.