Støttepartier holder regeringen op på forslag om bilfrie søndage

Regeringens forslag om at lade kommunerne lukke gader og kvarterer af for biler om søndagen faldt ud af infrastrukturaftalen, men støttepartierne er stadig ivrige efter at gøre idéen til virkelighed. 

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det var en del af regeringens oprindelige udspil til en ny infrastrukturplan, men under forårets forhandlinger blev det stort set ikke noget tema.

Derfor var idéen om at give landets kommunalbestyrelser mulighed for at indføre bilfrie søndage heller ikke en del af den endelige aftale, da den blev præsenteret i slutningen af juni.

Men det betyder på ingen måde, at idéen er taget af bordet.

Tværtimod arbejder regeringen og og støttepartierne stadig på at give kommunerne muligheden for at lukke gader og stræder af for bilisterne om søndagen.

Det siger ordførere fra regeringens tre støttepartier, mens transportminister Benny Engelbrecht ikke vil give interview, men gennem sin presseafdeling oplyser, at regeringen stadig har til hensigt at gøre forslaget til virkelighed.

"Mon ikke, at vi kan sikre lovhjemlen, så man kan få bilfrie søndage i byerne, hvis man har lyst til det,” siger transportordfører fra SF, Anne Valentina Berthelsen. 

Både Enhedslisten, SF og Radikale Venstre bakker op om forslaget, og dermed har transportministeren sit flertal på plads, hvis han ønsker at benytte sig af det.

”Det er en god idé at give kommunerne den mulighed. Jeg kunne forestille mig, at man for eksempel i København lavede markedsdage eller lukkede gaderne for bilerne i forbindelse med en musikfestival,” siger finansordfører for Radikale Venstre, Andreas Steenberg.

I Enhedslisten støtter man også idéen, selvom transportordfører Henning Hyllested er utilfreds med at regeringens forslag ikke er mere vidtgående. Han så gerne, at kommunerne blev presset til at benytte sig af tilbuddet.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00