Troels Lund garanterer: Intet indgreb som under lærerlockouten

SAMRÅD: Der kom ikke indrømmelser til lærerne, men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) garanterer, at relevante parter bliver inddraget, hvis et lovindgreb bliver aktuelt i hans ministertid. 

Foto: /Ritzau/Mads Claus Rasmussen
Christina Houlind

Siden 2013 har lærernes arbejdstid været reguleret ved lov frem for overenskomst.

Flere gange har Danmarks Lærerforening påstået, at det var aftalt spil mellem KL og regeringen, at lærerne skulle lockoutes, og at regeringen ville gribe ind.

Om det var tilfældet, gav tirsdagens samråd ikke svar på. Men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) gav dog én forsikring. 

Nemlig at han vil inddrage relevante parter, i tilfælde af at et lovindgreb igen bliver nødvendigt.

”I det tilfælde, at der måtte blive lavet en indgrebslov, og jeg er beskæftigelsesminister, kan jeg forsikre, at de relevante parter vil blive hørt,” sagde han.

Det var nemlig ikke tilfældet tilbage i 2013, da den S-ledede regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen greb ind i lærerkonflikten og lavede en lov, der regulerede lærernes arbejdstidsbestemmelser. 

Håber at det gælder alle ministre
Hos Danmarks Lærerforening er man glad for ministerens udmelding. Men formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen håber, at den forsikring ikke kun gælder for den nuværende beskæftigelsesminister. 

”Sådan skal det være, uanset hvem der er minister. Vi skal have respekt omkring vores forhandlingssystem,” siger han til Altinget.

Indgrebet i 2013 trækker tråde til OK18
Dagens samråd trækker tråde til de nuværende OK18-forhandlinger. Der bliver nemlig nu forhandlet overenskomst for 750.000 offentligt ansatte. Og netop lærernes arbejdstidsbestemmelser skaber knaster i forhandlingerne.

Lønmodtagerorganisationerne vil nemlig ikke forhandle på det generelle område, før der er lavet en aftale for lærernes arbejdstid. Og den aftale skal igen gøre lærernes arbejdstid overenskomstbestemt.

Og fra Anders Bondo er udmeldingen klar. En ny aftale kan ikke tage udgangspunkt i den nuværende lov, der regulerer lærernes arbejdstid. 

”Den nye aftale skal overrule loven, og aftalen skal ikke være en lightudgave af det, vi har nu. Loven er heller ikke udgangspunkt for forhandlingerne, fordi den var ikke en del af en fair og fri forhandling i 2013,” siger Anders Bondo Christensen til Altinget. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00