Historisk dårligt valg står til at koste Socialdemokratiet i politisk indflydelse, kroner og øre

Med partiets historisk ringe valgresultat for en uge siden, ser Socialdemokratiet på Københavns Rådhus ud til at miste politisk magt på en række punkter. 

Sophie Hæstorp Andersen står til at blive ny socialdemokratisk overborgmester. Hun kan stå overfor sværere politiske farvande på Københavns Rådhus efter partiets dårlige valgresultat. 
Sophie Hæstorp Andersen står til at blive ny socialdemokratisk overborgmester. Hun kan stå overfor sværere politiske farvande på Københavns Rådhus efter partiets dårlige valgresultat. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix
Søren Dahl

Det traditionsrige konstitueringsmøde på rådhuset er som regel en festdag, hvis man er københavnsk socialdemokrat. 

Her plejer mere end hundrede års status som hovedstadens største parti at blive stadfæstet, mens overborgmesterkæden ligeså traditionelt bliver overdraget til partiets spidskanditat. 

I år skal tiden frem mod mødet den 3. december bruges på at fordøje det fra socialdemokratisk side særdeles uappetitlige valgresultat for lidt over en uge siden, hvor partiet gik mere end 10 procentpoint tilbage. 

Partiet skal i lige så høj grad forholde sig til realiteterne i, at valgnederlaget langtfra kun gør ondt på den socialdemokratiske selvforståelse som Københavns største parti. 

Det kommer til at koste i politisk indflydelse på rådhuset, og får også indflydelse på de lønsomme bestyrelsesposter, som der i skrivende stund forhandles om på rådhuset. 

Mister indflydelse på byudvikling

På plus-siden beholder Socialdemokratiet, i skikkelse af Sophie Hæstorp Andersen, overborgmesterposten.

Omvendt står partiet til at miste en række pladser i flere af de indflydelsesrige fagudvalg på Københavns Rådhus.

Særligt alvorlige i den sammenhæng er økonomi- samt teknik- og miljøudvalget, hvor partiet går fra henholdsvis fire til tre, og fra tre til to medlemmer. 

Det er her, at en stor del af den københavnske byudvikling, der har været genstand for voldsom debat under valgkampen reelt set drives. 

Køb og salg af ejendomme, godkendelse af milliarddyre lokalplaner og ikke mindst arbejdet med Københavns ambitiøse klimaplaner.

Alt sammen opgaver, der varetages og bestemmes af flertallet i de respektive udvalg, og som det logisk nok bliver sværere at præge i socialdemokratisk retning med færre udvalgsmedlemmer. 

I byudviklingsmastodonten By & Havn skæver man særligt til, hvordan de forskellige partier er repræsenteret i Teknik- og Miljøudvalget.

Her er det ikke uvæsentligt, om flertallet er imod lys på cykelstierne i Amager Fælled af hensyn til dyrelivet eller om "Nordens Panda", også kendt som den store vandsalamander, har forrang frem for nye boliger til københavnske borgere. 

For de enkelte medlemmer har det også betydning, at vederlaget i Økonomiudvalget er flere tusinde kroner højere end i de andre udvalg.

Prisen for et ben 

Centralt i magtspillet på Københavns Rådhus er som nævnt også de lønnede udvalgsposter, i folkemunde kaldet ben.

Udover indflydelsen i de enkelte selskaber, er benene også afgørende for, hvor mange politikere, de respektive partier har mulighed for at købe fri fra deres civile job, så de kan dedikere sig til det politiske arbejde på Rådhuset. 

I sagens natur en stor fordel såvel i valgkamp som i fredstid. 

Blandt de mest økonomisk attraktive er bestyrelsesposter i Metroselskabet, By & Havn samt energiselskaberne HOFOR og Amager Ressourcecenter. 

Poster, der giver vederlag på mellem 125.000 og 425.000 kroner om året, og som i den seneste valgperiode i høj grad har været besat af Socialdemokrater på rådhuset. 

Forventningen blandt kilder på rådhuset er dog ikke, at partiet bliver støvsuget for lønsomme bestyrelsesposter trods det magre valgresultat tirsdag i sidste uge. 

Her kan man med rette spørge, hvorfor de helt tunge ben ikke naturligt tilfalder Enhedslisten, der jo i mandattal og stemmeprocent erstattede Socialdemokratiet som det store dyr på savannen ved sidste uges valg. 

Det skyldes dels, at socialdemokraterne beholder overborgmesterposten, men også, at bestyrelsesposterne i første omgang fordeles efter den berømte og berygtede d'honske metode efter mandattal i de enkelte valggrupper.

Her er Socialdemokratiet det største parti i den valggruppe, der tæller de borgerlige partier samt Radikale. 

Enhedslisten er i den såkaldt "lille" valggruppe med SF og Alternativet.

Når posterne er fordelt i valggrupperne, er det op til partierne selv at afgøre, hvem der får de respektive ben.

Derfor kan der også ske byt grupperne imellem, hvis et parti eksempelvis finder det mere attraktivt at sidde på nogle af de mange hundrede mindre bestyrelsesposter end en eller to store.  

Et af de åbne spørgsmål er, hvilke af benene, der skal bruges som vip med hatten til den borgerlige fløj, der reelt har sikret, at der stadig sidder en socialdemokratisk overborgmester for bordenden i København.  

Uanset udfaldet tegner der sig konturerne af et rådhus, hvor det bliver noget sværere for Sophie Hæstorp Andersen at få sin politik igennem, end tilfældet har været for hendes forgængere på overborgmesterkontoret. 

"Det er lidt som at gå ind til en fodboldkamp, hvor man er bagud 3-0 fra starten," som en socialdemokrat beskrev situationen tidligere på ugen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00