Om  
Jeppe Kofod
Flemming Møller Mortensen

Udenrigsministeren er i Rwanda til møde mellem EU og Den Afrikanske Union

Jeppe Kofod er i Rwanda til udenrigsministersmøde mellem EU og Den Afrikanske Union, hvor de skal tale om klima op til COP26. Han skal desuden have bilaterale samtaler med udenrigsministeren fra Rwanda, der er i spil som værtsland for regeringens ønske om at oprette et modtagecenter for asylansøgere.

Mandag og tirsdag er Jeppe Kofod i Rwanda til udenrigsministersmøde mellem EU og den Afrikanske Union.
Mandag og tirsdag er Jeppe Kofod i Rwanda til udenrigsministersmøde mellem EU og den Afrikanske Union. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er draget til Rwandas hovedstad, Kigali, i anledning af udenrigsministersmødet mellem EU og den Afrikanske Union (AU).

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

"Fælles fodslag mellem EU og de afrikanske lande om at presse de store udledere er helt centralt, hvis vi skal nå et ambitiøst resultat ved COP26 (FN's årlige klimatopmøde, red.)," lyder det fra Jeppe Kofod i pressemeddelelsen.

Mødet vil foruden en række udenrigsministre fra EU og AU have deltagelse af repræsentanter fra AU- og EU-kommissionerne. Klimaet og den grønne omstilling er blandt de øverste emner på dagsordenen som optakt til klimatopmødet, der begynder søndag 31. oktober.

"Samarbejdet mellem EU og Afrika om Covid-19 er også afgørende for, at vi kan komme pandemien til livs i hele verden. Derfor er jeg glad for, at Danmark og EU har givet solid støtte til de afrikanske lande, både økonomisk og med et stort antal vacciner," udtaler Jeppe Kofod.

Jeppe Kofod skal i forbindelse med mødet også have bilaterale samtaler med en række af sine afrikanske kollegaer, herunder udenrigsministrene fra Sydafrika og Kenya og værtslandet Rwanda.

Rwanda og Danmark har på det seneste styrket samarbejdet, da det er ét af de lande, der er i spil til at huse et eventuelt modtagecenter for asylansøgere, som regeringen har planer om at etablere i et tredjeland.

I forbindelse med FN’s generalforsamling i september holdt Jeppe Kofod og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) desuden et privat møde med Rwandas udenrigsminister. Efterfølgende har danske embedsmænd været i Rwanda for at fortsætte samtalerne.

På udenrigsministersmødet i Rwanda vil ministrene desuden diskutere migration, digitalisering og genopretning efter corona.