Om  
Uffe Elbæk
Sikandar Siddique

Uffe Elbæk forlader Frie Grønne og vender tilbage til Alternativet

Uffe Elbæk skifter fra Frie Grønne og tilbage til Alternativet. Han var selv med til at stifte Frie Grønne i 2020. 

I 2013 var Uffe Elbæk med til at stifte Alternativet, der ved folketingsvalget i 2015 opnåede stor succes.
I 2013 var Uffe Elbæk med til at stifte Alternativet, der ved folketingsvalget i 2015 opnåede stor succes. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Uffe Elbæk er ikke længere en del af partiet Frie Grønne, men melder sig atter ind i Alternativet.

Det oplyser han ifølge Politiken

Uffe Elbæk begrunder sit partihop med, at den Grønne Ungdomsbevægelse er kommet med en opfordring til de tre grønne partier Frie Grønne, Alternativet og Veganerpartiet om at at lade sig fusionere for at undgå stemmespild ved det kommende valg. For indeværende ligger alle tre partier under spærregrænsen i de seneste meningsmålinger. 

Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique så gerne, at Uffe Elbæk var blevet i partiet Frie Grønne til efter det nærtforestående folketingsvalg:

"Når et medlem ikke ønsker at være med i Frie Grønne længere, er det da altid lidt trist. Det kommer dog ikke som den store overraskelse, at Uffe ikke kan se sig selv i Frie Grønne, da det har været tydeligt gennem de seneste par år, at han ikke for alvor følte sig på rette hylde i Frie Grønne," siger han til B.T.

Lynanalyse

Af Jakob Nielsen, chefredaktør, Altinget

Uffe Elbæks partiskifte har ligget i kortene længe. Det har været tydeligt, at han ikke længere følte sig hjemme i Frie Grønne, sådan som partiet har udviklet sig. Omvendt har Uffe Elbæk haft stadig sværere ved at leve med, at hans egentlige hjertebarn, Alternativet, står til at ryge ud af Folketinget.

Han forsøgte forgæves at få de to partier til at fusionere, og nu tager han den logiske konsekvens og melder sig ind i det parti, hans hjerte banker for, og som har den grønne omstilling som altoverskyggende mærkesag.

Det rejser to spørgsmål. For det første, om hans skifte kommer for sent til at redde Alternativet. Og for det andet, om Uffe Elbæk i så fald kunne finde på at stille op til endnu en periode i Folketinget. Meget tyder på, at svaret på det første spørgsmål er ja, og det øger sandsynligheden for, at svaret på det andet spørgsmål også ender med et ja. Dramaet om Uffe Elbæk er ikke overstået.

Læs også

Tre grønne partier

Tidligere har Uffe Elbæk, spurgt ind til en eventuel fusion af de 'grønne' partier, udtalt:

"Jeg har selvfølgelig en holdning og mening til dynamikken og potentielt samarbejde mellem de små grønne partier. Holdninger og overvejelser, som jeg også har delt med både Franciska og Sikandar. Men det er nok klogest, at jeg holder det for mig selv her op til en valgkamp," fastslog han. 

Leder af Alternativet Franciska Rosenkilde har tidligere åbnet døren for en fusion af de tre partier.

"Det er Frie Grønne, der har valgt at gå fra Alternativet. De må have haft en overbevisning om, at de ville noget andet. Det må de stå på mål for. Men det ville selvfølgelig være godt for den grønne fløj, hvis vi talte med en stærk samlet stemme. Vi har været åbne for det hele vejen igennem," sagde hun.

Uffe Elbæk meddelte allerede i 2020, at han ikke ønsker at genopstille ved næste folketingsvalg. Til trods for Uffe Elbæks hjemvenden til Alternativet, så planlægger han umiddelbart ikke at genopstille ved næste folketingsvalg, erfarer Altinget.

Elbæk meldte sig ud af Alternativet, efter Josephine Fock blev valgt som politisk leder af partiet, fordi han ikke længere kunne "genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte". Nu er han tilbage ni år efter han stiftede partiet. 

Alternativet har dermed to mandater i Folketinget: Torsten Gejl og Uffe Elbæk.

Fakta

Uffe Elbæks parlamentariske karriere

2011 – 2013: Folketingsmedlem, Radikale

2011 – 2012: Kulturminister (Regeringen Helle Thorning-Schmidt I)

2013 – 2015: Folketingsmedlem, Uden for folketingsgrupperne

2015 – 2020: Folketingsmedlem, Alternativet

2020 – 2021: Folketingsmedlem, Uden for folketingsgrupperne

2021 – 2022: Folketingsmedlem, Frie Grønne

Kilde: Folketinget

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Fhv. MF (ALT)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

Sikandar Siddique

Politisk leder (FG)
cand.comm.