Kommentar af 
Zainab Nasrati

Ugerevy: Valgkampen er et cirkus, hvor politikere kæmper om magten for magtens skyld

Substansen i politk fylder afsindigt lidt under valgkampen. Derfor bør vælgerne vægte ordentlighed og karakter i stedet for enkelte mærkesager, når de skal sætte deres kryds, skriver Zainab Nasrati. 

Det virker til, at Lars Løkkes mission handler om at sikre sig magt og indflydelse snarere end et reelt, fælles politisk ståsted på baggrund af værdier, skriver Zainab Nasrati.
Det virker til, at Lars Løkkes mission handler om at sikre sig magt og indflydelse snarere end et reelt, fælles politisk ståsted på baggrund af værdier, skriver Zainab Nasrati.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Zainab Nasrati
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad mig sige det helt klart og tydeligt: Politikerne bør nulstille og genstarte i deres politiske færd. 

De bør huske at rette deres fokus mod den forskel, de har intentioner om at skabe, og flytte det væk fra trangen til magt og kampen for en plads ved beslutningsbordet – ligegyldigt hvilken bordende, der er tale om.

Simplificerede overskrifter og generiske løfter om “bedre trivsel og sundhed” og “en bedre klimapolitik” gør os ikke klogere på den politik, de egentligt ønsker at føre. Hvad er “bedre”? Og hvordan gøres noget “bedre”?   

Lars Løkke Rasmussen (M) har i denne uge tydeligere end før sagt, at han ønsker, at Socialdemokratiet efter valget skal være en del af et regeringssamarbejde med Venstre og hans eget nye parti, Moderaterne. Han har ellers været tøvende med at pege på en rød eller blå regeringsleder i valgkampens begyndelse, men ingen kan reelt være i tvivl om lige det spørgsmål længere.

Den dårlige standard i den folkevalgte repræsentation er vores eget ansvar som borgere

Zainab Nasrati
Radiovært og kommentarskribent

Tilbage er kun en undren over de reelle politiske bevæggrunde for al det flirteri med Mette Frederiksen. For hvornår har Lars Løkke nogensinde set sig værdimæssigt tæt på socialdemokraterne?

Det virker til, at Lars Løkkes mission handler om at sikre sig magt og indflydelse snarere end et reelt, fælles politisk ståsted på baggrund af værdier. Og taktikken lader til at virke, for Moderaterne brager frem i meningsmålingerne. Men hvad vil Lars Løkke egentlig gennemføre med den magt, han kan opnå i samarbejde med Socialdemokratiet? Det er man som vælger fortsat i tvivl om.

Derudover har vi Venstre, der udadtil har været positive i mælet om CO2-afgifter i landbruget, men når der spørges lidt mere ind til detaljerne, mumler partiets fremtrædende politikere, at sådan en afgift på landbruget kun kan blive en realitet, hvis det sker i EU-regi. Og Inger Støjberg, hvis valgkampagne mere end noget andet er en stor pærevælling af hævnaktioner mod Mette Frederiksen – og den politik, der ikke handler om Mette Frederiksen, er lige så fremmedhadsk, som vi kender den fra tidligere.  

Substansen i politk fylder afsindigt lidt. De konkrete løsningsforslag er ikke til at få øje på, og de realistiske budgetteringer tales der ikke om. Men hvilke mærkesager er det, politikerne rent faktisk kan gennemføre, hvis de bliver valgt? Og hvad har de gjort for at opbygge ny tillid til vælgere efter tidligere løftebrud?

I stedet for at tale om deres politiske planer, er det spørgsmålet om magt som fylder mest. Søren Pape Poulsen (K) erkender for eksempel i “Debatten”, at det da er klart, at han ikke kan få alle sine mærkesager igennem, fordi hans parti ikke kommer til at sidde på de magiske 90 mandater alene. Og så er det, at man som vælger sidder edderspændt og venter på at høre, om der ikke er én eneste overkommelig opgave gemt et sted, som han kan love at få igennem.

Men den melding skal vi åbenbart se længe efter. Ligesom flere andre følger Pape ikke op på, hvorvidt én eneste af de nævnte mærkesager kan blive en realitet. Det er tomme floskler og simplificerede salgstaler, der ikke er konkrete nok til at tillade uenighed. 

Læs også

Mens politikerne kæmper om magt for magtens skyld, tegner der sig også et klart billede af en arbejdsmoral, hvor målet helliger midlet. Frihedsbrevet afslørede fredag, hvordan flere partier – SF, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre og Nye Borgerlige – har eller prøver at snyde med reglerne for partistøtte.

Mest uetisk af alt er imidlertid tavsheden om det udenrigspolitiske standpunkt i de aktuelle og nuværende krigsforbrydelser på Vestbredden. Den danske regering ser passivt til, mens Israel begår forbrydelser mod det palæstinensiske folk i det besatte Palæstina. Forbrydelser, der er i strid mod Genève-konventionen, som Danmark ellers har været med til at underskrive, men ikke én eneste gang i valgkampen har partierne kommenteret situationen. 

Det er afsindigt hyklerisk, at politikernes fordømmelser over for Ruslands invasion af Ukraine ikke også findes, når det gælder Israels invasion af de palæstinensiske områder. Politikere bør reagere lige hårdt og lige fordømmende, når der er tale om de samme forbrydelser. Samme sanktioner, samme boykot, samme retfærdighedssans – uagtet hvem der står bag forbrydelserne, og hvem der er ofre for forbrydelserne.

Jeg hviler i, at en politisk leders karakter er bedre end politikerens ord. Derfor bør vælgerne vægte ordentlighed og karakter, inden enkelte mærkesager, når de skal sætte deres kryds. Der er mindre end en uge til det endelige valg. Her kan personlig karakter være et lys i virvaret af stemmer og magtkampe, og derfor sætter jeg min lid til ordentligheden. 

Den kedelige nyhed er, at vi for længst har ramt tærsklen for, hvor mange besudlede folkevalgte politikere, vi kan have til at repræsentere os

Zainab Nasrati
Radiovært og kommentarskribent

Uden intention kommer vi til at stemme alt for mange forkerte mennesker ind i politik for efterfølgende at blive skuffede. Vi stemmer på mærkesager og glemmer, at den personlige karakter bag politikeren er bærende for alle valg, der træffes.

Den kedelige nyhed er, at vi for længst har ramt tærsklen for, hvor mange besudlede folkevalgte politikere, vi kan have til at repræsentere os. Politikere og partier, der ikke er stuerene, var engang en skandaløs undtagelse. På tværs af partierne har vi i dag politikere, der for åben skærm taler uden respekt eller pli fra samfundets mest agtede talerstol. De må ikke repræsentere os.

Cirkusset fortsætter i noget, der synes at være en lavine af uetisk, skammelig, barnlig og hadefuld opførsel. Men den dårlige standard i den folkevalgte repræsentation er vores eget ansvar som borgere. Vores krav til de folkevalgte afspejler den standard for ordentlighed, som vi tillader. Derfor bør vi stramme op i vores forventninger til mennesket bag de ledende poster. Fejl har konsekvenser, og selvom alle mennsker begår fejl, bør dem, vi giver loven i hånden, holdes for de højeste standarder.

Med store opgaver følger større ansvar – og en vis grad af karakterdannelse. Grænsen mellem rigtigt og forkert er ikke svær, når man holder sig fra gråzonerne.

Når du møder billedet af en kandidat hængende i bybilledets lygtepæle, vælter den personlige substans ikke just ned over dig. Du må selv lede efter vedkommendes ærlighed, kommunikative egenskaber, motiver og bevæggrunde.

Jeg har intet imod at få bedre indblik i, hvordan de opfører sig over for andre mennesker, og om de har en historik med uhensigtsmæssig opførsel, inden vi dykker ned i de nydeligt tilrettelagte valgløfter. Hvad siger deres kollegaer, deres ansatte, deres nærmeste egentlig om dem?

I samtalen om ordentlighed, rigtigt og forkert, kan jeg ikke lade være med at indskyde, at god, gammel religiøs etik og standard for ordentlighed kunne gøre os meget godt

Zainab Nasrati
Radiovært og kommentarskribent

Dem, der repræsenterer os, skylder os ikke et indblik i deres private liv. Men de skylder os absolut et indblik i deres personlige karakter. For det er hele mennesket bag politikeren, der driver beslutningerne – ikke de løse overskrifter om mærkesager, der kunne være fremlagt af hvem som helst.

LÆS OGSÅ: Sognepræst: Valgkampen er reduceret til et slagsmål om statsministerkandidaternes troværdighed

Hvis en kandidats karakter er ordentlig og rundet af overbevisende ansvarlighed, ydmyghed over egne evner samt evnen til at lytte og spare, så er baggrunden underordnet. I samtalen om ordentlighed, rigtigt og forkert, kan jeg ikke lade være med at indskyde, at god, gammel religiøs etik og standard for ordentlighed kunne gøre os meget godt.

Ærlighed, kærlighed, retfærdighed og ikke mindst respekt. Du forpligter dig til at leve efter det, og du forventer, at det er almengyldigt blandt andre. Du ved, at det gælder for dig i samme grad som for din næste, og du er motiveret af en “større” samvittighed. Lad os derfor holde vores standarder for ordentlighed i live – hos os selv og i fællesskabet.

Det kunne gøre os meget godt at invitere samme etik ind i det politiske landsskab. Jeg gad i hvert fald godt at følge med i et ræs om, hvem der ville føre den mest moralsk forsvarlige, humanitære, solidariske og klimabevidste politik – ført af ledere, der stilles over for et større ansvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)









0:000:00